Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ecaterina Andronescu: Universitățile trebuie să flexibilizeze, să nu fie identice; ar răspunde astfel mai rapid angajatorilor

Publicat

ecaterina andronescu uab Fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, prezentă vineri, la Alba Iulia, a transmis că învățământul trebuie să flexibilizeze, iar universitățile nu trebuie să fie identice. Astfel, s-ar permite astfel schimbarea mai rapidă a lucrurilor pentru a răspunde cu frecvență mai mare angajatorilor.

Președintele de onoare al Consiliului Național al Rectorilor, Ecaterina Andronescu, prezentă vineri, 2 octombrie, la Alba Iulia, în cadrul festivității de deschidere a noului an universitar și la acordarea de către Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a titlului de Doctor Honoris Causa secretarului de stat în Ministerul Educației, Gigel Paraschiv, a adus în discuție problema flexibilității universităților din țara noastră, în ceea ce privește programele de studiu.

„Nu putem să avem un învățământ flexibil și în același timp să vină Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) și să ne spună că faci două ore de disciplina <x>, două ore de disciplina <y>, două ore de disciplina <z>. Cred că trebuie să lăsăm această libertate universităților să nu fie identice, să nu se adune în același template. Nu putem să facem acest lucru dacă vrem să evoluăm”, a spus Ecaterina Andronescu.

Totodată, Andronescu a declarat că a analizat ceea ce se întâmplă în marile universități, iar acolo programele de studii pentru aceeași specializare sunt diferite.

„De curând, am încercat să analizez ce se întâmplă în marile universități. Și am luat ingineria chimică, unde știu binișor lucrurile. Am luat universități foarte mari, Stanford, Harvard, MIT (Massachusetts Institute of Technology), toate cele la care ne uităm cu foarte multă admirație. Nu am găsit două programe identice, toate dau diploma de inginer chimist. Și atunci sigur că mi-am pus și eu întrebarea, dar ei de ce pot să aibă o diplomă de inginer chimist și noi trebuie să dăm diploma de inginer chimist dacă suntem identici în toate facultățile din România”, a mai transmis Ecaterina Andronescu.

Potrivit fostului ministru al Educației, dacă ARACIS obligă universitățile să aibă aceleași discipline și universitățile nu au cum să aibă profesori identici, transferul de cunoaștere nu are cum să fie același.

„Trebuie să clarificăm aceste lucruri cu ARACIS-ul, pentru că dacă obligă universitatea <x> să aibă aceleași discipline sau disciplină indentică cu universitatea <y> și cele două universități nu au cum să aibă profesori identici, e clar că transferul de cunoaștere nu are cum să fie același. Nu facem decât să forțăm lucrurile”, a declarat Andronescu.

Ecaterina Andronescu susține astfel că o mai mare flexibilitate ar permite schimbarea mai rapidă a lucrurilor pentru a răspunde cu frecvență mai mare angajatorilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax