Connect with us
Publicitate

EDITORIAL

EDITORIAL | Alegerile din marele PNL Alba: nunta în care socrul mare l-a bătut pe vornic

Publicat

ovidiuO parte dintre delegații vechilor liberali la congresul județean al ”marelui și noului PNL”, desfășurat sâmbătă la Casa de Cultură a Sindicatelor, priveau amuzați, sau poate ușor jenați, la cei care păreau a fi verișorii lui Andre Rieu, aduși cu taragoate cu tot, de la Horea. Artiștii poporului au reușit să inducă din muștiuc ideea de nuntă între cele două tabere, mult mai eficient decât au reușit liderii politici, din vorbe. O nuntă aranjată, în timpul căreia socrul mare l-a bătut pe vornic. 

”Să fim prieteni, noi n-avem dușmani în interior, adversarii noștri sunt pesediștii, cu dumneavoastră am construit, cu dumneavoastră dărâ… pardon, cu dumneavoastră vom câștiga, noi suntem cei cu procentele mari, câștigătorii, cine nu e cu noi poate pleca, de fapt ar fi mai bine să plece, să vină fraie… pardon, oameni noi în eșalonul doi… ” cam așa au sunat, pe scurt, discursurile mai inteligibile, bonus câteva încercări modeste de captatio benevolentiae din partea deputaților aflați și ei (doar) cu trupul în fața delegaților.

Aplauze sporadice, lipsă de entuziasm și vot formal, din moment ce candidații erau ”omul și locul”. Cu o mică excepție: el lider maximo, Mircea Hava, nu putea candida singur; îi trebuia un contracandidat, preferabil din partea foștilor liberali, mai ales că oricum numărul de delegați din fostul PDL, mai numeros, nu lăsa loc de surprize. În joc s-a băgat Rareș Buglea, un liberal (vorba lui) ”aparent tânăr”, bun la vorbă, exersat ca vornic pe la nunți, dar evident nepregătit să mânuiască un partid atât de mare și cu atât de multe probleme. A fost un joc de ”lapte gros” în care pe spatele lui Buglea au sărit inclusiv greii vechiului PNL.

Final previzibil: Hava l-a bătut cu 4 voturi la 1. Luminile, amplasate greșit, proiectau peste sală umbrele celor care vorbeau apropiindu-se prea tare de public, prilej pentru umbra lui Mircea să se întindă peste toate organizațiile liberale mai vechi sau mai noi și să le bată obrazul celor 100 care au votat strâmb.

Ca să fim corecți, umbra nu l-a găsit în sală și pe Teodor Atanasiu, lider al PNL Alba timp de 21 de ani, pentru a-i ridica tensiunea. Acesta a lipsit de la conferință și nimeni nu s-a obosit să explice lipsa lui (simbolică?) din peisaj.

Ar mai fi de adăugat doar că, înainte de alegeri, PNL și PDL erau ca două săbii care luptau pentru o singură teacă. Soluția? S-a lărgit teaca. Așa s-a ajuns, de exemplu, ca PNL Alba Iulia să aibă 16 vicepreședinți, aleși fără concurență. Plus un președinte municipal, Voicu Paul, ales după ce a rămas și el singurul candidat prin retragerea lui Gabi Pleșa.

De fapt, această numire prin alegere a stârnit cea mai mare vâlvă în rândul celor două tabere pentru că, aparent, șeful PNL Alba Iulia ar putea fi viitorul primar al municipiului reședință de județ, moștenitorul tronului la retragerea lui Hava. Adică: Voicu Paul sau Gabriel Pleșa? Bine, vorbim despre presupusa retragere; asta pentru că Mircea Hava are un discurs preferat pe acest subiect, după fiecare scrutin electoral la care participă: ”data viitoare nu mai candidez”.

”Din partid nu voi pleca niciodată, pentru că eu nu părăsesc așa partidul, dar când o să predau, treburile vor fi lăsate în ordine, oameni în care am încredere că pot să ducă totul mai departe. Am încredere în toți, dar în ceea ce privește preluarea mandatului, sunt sincer, și deocamdată e unul. Cred că vor mai crește oameni, acum eu am încredere în unul și el trebuie să își dorească lucrul ăsta și să știe ce îl așteaptă. Din câte îl știu, își va asuma pentru că așa trebuie” a lansat ghicitoarea  Mircea Hava.

În afară de verișorii din Horea ai lui Andre Rieu, de Voicu Paul și Gabi Pleșa (speranța moare ultima), toată lumea care a fost la conferință știe răspunsul la această ”ghici ciupercă”: singurul personaj în care are încredere Mircea Hava este chiar Mircea Hava.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax