Contacteaza-ne si pe

EDITORIAL

EDITORIAL: Liberalii din Alba, micii câștigători ai unei mari bătălii pierdute. Cu ei înșiși

avatar

Publicat

ovidiu

În sediul de campanie proaspăt renovat, mirosind încă a nou, liderii PNL Alba nu se simt deloc bine. Rezultatele finale, sensibil egale cu ale rivalilor de la PSD i-au silit să descalece de pe caii mari pe care se urcaseră în urmă cu câteva luni, după alegerile locale. Mircea Hava, Ion Dumitrel, Alexandru Pereș, Florin Roman și alții au stat câteva ore sub un duș rece ca gheața, calculând minut cu minut pierderile din fiecare localitate și secție de votare.

De la locale, PNL a pierdut un număr foarte mare de voturi, în timp ce PSD și-a păstrat în mare parte votanții. Astfel, dacă la ”locale” au fost 168.285 de voturi valabil exprimate, la alegerile parlamentare regăsim doar 121.120. Dacă ar fi să comparăm și numărul absolut de voturi, constatăm că de fapt PNL a pierdut masiv opțiunile unor cetățeni care între timp n-au mai apărut la vot. Mai exact, la locale, liberalii au obținut 84.170 de voturi, față de 41.398 ale social democraților. La alegerile parlamentare, PSD a obținut 44.669 (maxim la Senat) iar PNL 44.921. Admițând chiar faptul că toate voturile USR, adică 7.209, au fost suflate de la liberali, diferența pierdută de PNL este imensă, iar ”câștigul” PSD ajunge la aproximativ 3.000 de voturi.

Citește și Rezultate alegeri parlamentare 2016 în ALBA: HARTA localităților. Unde a câştigat PSD sau PNL »

Din acest punct de vedere, se poate trage concluzia că liberalii au avut o problemă de mobilizare. Imensa mașinărie de partid, formată din zeci de primari și sute de consilieri, nu s-a urnit pentru a-și mobiliza la urne membrii de partid și simpatianții. Liberalii au mizat excesiv pe inerție, o greșeală multiplicată de multe alte greșeli legate de modul în care a fost concepută campania, mesajele transmise, frecvența lor și mediul în care s-au adresat.

Pe deasupra, modul conflictual în care au fost alătuite listele electorale prin alăturarea lui Florin Roman cu Corneliu Olar, de exemplu, a aplificat aceast efect. Nu a funcționat nici mesajul de unitate transmis inclusiv de sloganul de campanie. Vechii liberali și vechii liberal-democrați au ”lucrat” separat și nu ”împreună”; pe străzi au fost de multe ori ”ei cu ei și noi cu noi”, vorba unui slogan mai vechi al PDL. În localitățile cu background PDL, Florin Roman (oarecum ”multiplicat” și cu organizația din Hunedoara) a împărțit pliante de multe ori aproape singur, pe când în fiefurile fostului PNL, militanții de partid au preferat să facă altceva decât să pună umărul la campania lui Corneliu Olar. Nici măcar Mircea Hava nu a pus liberalii Alba Iulia ”la treabă”, uitând încă o dată că orice vot pierdut este recuperat ulterior foarte greu sau deloc.

Un eșec mai mic, un mare succes

De cealaltă parte, la sediul PSD, situația e oarecum inversă. Ioan Dârzu, Daniel Breaz, Gheorghe Damian (lipsește Cornel Suciu) și alții sunt bucuroși, chiar fericiți, considerând o înfrângere mai mică decât de obicei, o victorie mai mare decât ar fi normal. Chiar dacă n-au luat cu mult mai multe voturi decât la locale (aproximativ 3.000), pierderile liberalilor i-au propulsat în postura de egali ai PNL pe planeta electorală. Cu o campanie searbădă, plină de clișee împrumutate de clișee din discursul național al partidului, social – democrații din Alba n-au strălucit la capitolul imaginație. Afișele n-au fost adaptate local, și nici mesajele. Cu toate acestea, PSD a reușit să își mobilizeze nucleul dur și să nu rateze un „tzunami” politic care a măturat toată țara. Au contat, de asemenea, listele electorale pe care alegătorii le-au considerat bune dar și mobilizarea tinerilor implicați direct în organizarea campaniei electorale. De câțiva ani, PSD Alba tolerează în jurul casei un grup activ de lupi tineri (norocul lor că încă nu mușcă), extrem de eficienți și de implicați, ceea ce alte partide n-au reușit.

Citește și Cine vor fi PARLAMENTARII de Alba. Cum se împart mandatele între PNL, PSD şi alte partide, la Camera Deputaţilor şi Senat, după alegeri »

De remarcat ar fi și organizarea bună a ”laboratorului” de campanie. Mesajele PSD au fost transmise cu o frecvență foarte bună în presă dar și pe rețelele de socializare, ocupând cu imaginea și mesajele candidaților chiar și mediile care ar fi putut să le fie considerate ostile.

”Colectiv” nu emoționează la Alba

Dincolo de asta, PNL și PSD rămân principalele partide din Alba, împărțindu-și o colivă cu un gust din ce în ce mai amar. Din păcate, nici bucuria PSD, nici tristețea PNL nu schimbă cu nimic situația adevăratului ”colectiv” din Alba. Pentru cine nu știe, ”colectiviștii” sunt foștii membri ai C.A.P. cu pensii de 400-500 de lei, jefuiți de propriile terenuri pe care au devenit ulterior sclavi, pentru care mesajele cu ”România prosperă și puternică” se citesc în limba spaniolă și care nu mai „îndrăznesc de mult să creadă în România”. Ei sunt adevărații ”beneficiari ai pensiilor speciale”, nu foștii procurori/judecători comuniști… etc. Alba 24 v-a prezentat un reportaj din această lume, în ziua alegerilor.

Tristețea sau bucuria lor nu schimbă nici situația economică a județului, nu aduce locuri de muncă ”bine plătite” și dezvoltare. Așa că până când vor reînvăța cu toții româna „vulgata”, cu care discuți cu oamenii în limba română reală, rezultatele alegerilor sunt importante doar pentru coșul zilnic a șapte oameni, doi senatori și cinci deputați, care vor avea un serviciu sigur în următorii patru ani.

Citește și REZULTATE FINALE OFICIALE alegeri PARLAMENTARE 2016 în ALBA. PNL, pe primul loc la Senat şi Camera Deputaţilor. Situaţia voturilor »

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Publicitate

ACTUALITATE

DUMINICĂ, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Buna Vestire. Tradiții și superstiții

avatar

Publicat

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Buna Vestire pe 25 martie a fiecărui an. Semnificaţia acestei sărbători este reprezentată de momentul în care Arhanghelul Gavril a anunţat-o pe Fecioara Maria că va da naştere Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Creştinii ţin cu sfinţenie această sărbătoare având în vedere faptul că, la nouă luni distanţă, Iisus Hristos se naşte. 

Nu doar biserica ortodoxă, ci şi cea catolică susţine faptul că Buna Vestire a avut loc la Nazaret. Singurul aspect care diferă este locaţia exactă în care această minune s-a întâmplat.

Creştinii de credinţă catolică susţin faptul că Buna Vestire a avut loc la Bazilica Bunei Vestiri, pe când creştinii ortodocşi consideră că totul s-a petrecut la Biserica Ortodoxă Grecească a Bunei Vestiri.

Bună Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sârbă­torile Maicii Domnului. În popor, această sărbătoare poartă şi numele de Ziua Cucului datorită faptului că această zi reprezintă primul cântec pe care cucul în cânta în acel an, astfel anunţând venirea primăverii. De asemenea, craca pe care cucul stătea când a cântat, era tăiată şi pusă în scăldătoarea fetelor, astfel sperând că flăcăii nu vor decide să le ocolească, conform calendarulortodox.ro.

Buna Vestire 2018 este prăznuită de Biserică pe 25 martie. Buna Vestire, sau popular Blagoveștenia, este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe Fiul lui Dumnezeu.

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserică acordă dezlegare la peşte, indiferent în ce zi ar cădea această.

Buna Vestire este cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului. De ce Ziua Cucului? Pentru că în această zi are loc primul sau cântec, prin care anunța vestirea primăverii.

Tradiții și superstiții de Buna Vestire 2018

Potrivit tradiției, dacă primul cântec al cucului era auzit pe stomacul gol, în spatele omului, era semn rău: „Cucu-n spate mi-a cântat/ și moartea m-a săgetat!”

Există obiceiul că în această zi, să se numere de câte ori cucul își cântă numele, număr care ar descoperi câți ani mai avem de trăit.

Flăcăii și fetele îl întrebau pe cuc când se vor căsători: „Cucule voinicule/ Câți ani îmi vei da/ pan’ m-oi însura (mărită)?” Dacă se întâmplă că după rostirea acestor cuvinte, cucul să cânte, cântecul sau echivala cu un an de astepare. Dimpotrivă, dacă el tăcea, tăcerea să era semn că avem de-a face cu o căsătorie grabnică.

De asemenea, cracă pe care a cântat cucul de ziua să, era tăiată și pusă în scăldătoarea fețelor, în speranța că flăcăii nu le vor ocoli.

De Buna Vestire, se mănâncă bine!

De Blagoviștenie, legea nescrisă din străbuni spune că nu avem voie să ieșim din casă flămânzi. În această zi e obligatoriu să se mănânce bine, să nu se simtă deloc senzația de foame și să nu se iasă din casă cu stomacul gol.

Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sarba­torile Maicii Domnului. Data acestei sărbători a variat la început. Astfel, unii o sarbato­reau în ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar în unele Biserici din Apus, că cele din Spania, Galia și Milano, Buna Vestire s-a sărbătorit pe 18 decembrie.

În Răsărit însă, data de 25 martie s-a generalizat probabil îndată ce Nașterea Domnului a început să fie sărbătorită peste tot pe 25 decembrie, adică încă din prima jumătate a sec. al V lea.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

25 martie: Credincioşii catolici sărbătoresc Duminica Floriilor și Ziua Mondială a Tineretului

avatar

Publicat

catolici sarbatoare

Credincioşii catolici și cei reformați celebrează pe 25 martie Duminica Floriilor, care amintește de intrarea Mântuitorului Cristos în Ierusalim şi marchează începutul Săptămânii Sfinte, care pregăteşte pătimirea, moartea şi învierea Domnului. Tot în aceeași zi se celebrează şi Ziua Mondială a Tineretului, ajunsă în acest an la cea de a XXXI-a ediţie.

Duminica Floriilor este ca o poartă de intrare în Săptămâna Sfântă şi uneşte intrarea solemnă a lui Cristos în Ierusalim şi vestirea Pătimirii Mântuitorului la Sfânta Liturghie. Pentru credincioşii catolici, participarea la procesiunea şi la Sfânta Liturghie din această duminică este un prilej de mărturisire publică a credinţei şi de unitate cu toţii creştinii catolici din România şi din lumea întreagă.

Din dorința Papei Ioan Paul al II-lea, la aceeași dată se celebrează şi Ziua Tineretului. În Duminica Floriilor din anul 1984, în care s-a celebrat şi jubileul tinerilor, Papa a accentuat faptul că Biserica îi are în atenţie într-un mod special pe aceştia. În anul următor s-au adunat la Roma peste 300.000 de tineri. A fost începutul Zilei Mondiale a Tineretului.

Credincioşii catolicii obişnuiesc să celebreze Floriile printr-o procesiune în care poartă în mână ramuri de palmier sau de măslin. La întoarcerea din procesiune, se bate de trei ori în uşa bisericii, care simbolizează poarta Paradisului, închisă după alungarea lui Adam şi a Evei. Uşa va fi deschisă pentru credincioşi, la fel cum a fost redeschisă şi poarta Paradisului prin sacrificiul de sine a lui Iisus Cristos. În biserică sunt binecuvântate ramurile de palmier sau măslin aduse de credincioşi, după care sunt arse, iar cenuşa este folosită în celebrarea zilei „Miercurea Cenuşii” din anul următor, care marchează începutul Postului Mare.

La Catedrala Romano-Catolică „Sf. Mihail” din Alba Iulia, slujba de Florii începe duminică, de la ora 9.00.

La Bucureşti, se organizează şi o procesiune de Florii. Va începe cu un moment de rugăciune în Piața Vladimir Ghika, lângă Biserica Preasfânta Inimă a lui Isus (franceză), la ora 14.00. Va continua pe traseul Str. Căpitan Demetriade, B-dul Aviatorilor, Piaţa Victoriei, Calea Victoriei, str. General Berthelot, până la Catedrala romano-catolică Sf. Iosif. La Catedrala Sf. Iosif se va celebra Sf. Liturghie solemnă de Florii, prezidată de ÎPS Ioan Robu, scrie realitatea.net.

Credincioşii catolici vor serba Paştele pe data de 1 martie, cu o săptămână înaintea ortodocşilor, în acest an.

Citește mai departe
Publicitate star transmission

EVENIMENT

VIDEO: Zbor deasupra Văii Gârda Seacă. Imagini de poveste din Munții Apuseni

avatar

Publicat

garda seaca

Imagini superbe cu Valea Gârda Seacă din Parcul Natural Apuseni au fost realizate în cadrul unui proiect implementat de Asociația Valea Verde. Imaginile sunt filmate cu ajutorul unei drone care se ”plimbă” pe deasupra unor peisaje de poveste, din care nu lipsesc cătunele și pădurile Apusenilor.

Proiectul „Focalizare prin Obiectiv: Dezvoltare Durabilă” este implementat de către Asociația Valea Verde din Sighetu Marmației și presupune realizarea a 100 de filme (de la 2 la 52 minute fiecare film) pe subiecte eco din Carpaţi, Transilvania, Moldova, Câmpia Dunării de Jos, Dobrogea, Delta Dunării. Printre acestea, și filmul dedicat Văii Gârda Seacă.

”Acest proiect este mai mult o încercare de a face Eco-Filme interesante şi inovatoare la nivel de secol 21, cu bugetul şi expertiza disponibile la nivelul societăţii civile. Se poate spera eventual ca acestea să fie atât de bune, încât să aibă oarecum rol de model pentru alte acţiuni în viitor. Este necesară sublinierea beneficiilor rezultate din conservarea biodiversităţii şi a nevoii schimbării către o societate aflată în echilibru cu resursele naturale realmente existente” a spus biologul Peter Lengyel, la lansarea proiectului.

sursă: Asociația Valea Verde

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO FOTO ȘTIREA TA ”Au turnat ciment peste apă”! Lucrări de mântuială la un drum județean, la Galda de Jos

avatar

Publicat

Un consilier local din Galda de Jos acuză lucrări de mântuială la un drum județean care străbate comuna. Gheorghe Petrean spune că firma care execută lucrarea toarnă ciment peste apa care este deja în șanț, iar apa se scurge peste rigolele proastpăt turnate. Acesta spune că în calitatea sa de consilier va propune o analiză a lucrării. Este vorba despre firma Newamport.

”Acestă lucrare făcută de firma Newamportasfalt este făcută de mântuială, o lucrare care nu are cum să țină. Afară este minus un grad, ninge, apa se scurge pe rigolele proaspăt turnate. Este chiar o bătaie de joc să torni ciment peste apa care era deja în șanț, iar peste proaspetele rigole se scurge apa. Nu mă mai miră nimic, deja sunt obișnuit ca în comuna Galda lucrările se fac de mântuială și cu firme de casă”, ne-a scris consilierul local din Galda de Jos, Gheorghe Petrean.


Acesta consideră că lucrările de proastă calitate sunt așa pentru ca firma respectivă să ”prindă” în câțiva ani alte lucrări pe aceleași drumuri.
”Eu ca și consilier local și cetățean al acestei comune mă simt scârbit și sătul de lucrările acestea de 2 bani și voi propune o analiză pentru a nu plăti această lucrare”, a adăugat acesta.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

VINERI: “Ziua Porților Deschise” la Colegiul Economic din Alba Iulia. Activităţi din programul evenimentului

avatar

Publicat

Colegiul Economic Alba Iulia

Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia îşi deschide porţile vineri, 23 martie, de la ora 10.00, pentru a promova activitățile școlare și extrașcolare ce se desfășoară în cadrul instituției.

În programul pregătit pentru vizitatori sunt incluse fragmente din activitățile Cercului de folclor, Cercului de tradiții și produse hand-made, Cercului de pictură pe sticlă.

De asemenea, va fi prezentată activitatea firmelor de exercițiu, vor fi demonstrații de taekwondo și multe alte surprize.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate