Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

EDITORIAL: Parlamentarii hârtiei de turnesol și fraierul care se mulțumește doar cu flyerul

Publicat

ovidiuPoate cineva să recite pe nerăsuflate numele parlamentarilor de Alba care își încheie mandatele? Îi poate înşira careva fără să apeleze la Google? Ştiţi câţi sunt? Cunoaşteţi voi o “iniţiativă legislativă”, o acţiune cât de măruntă de care și-a legat numele vreun “ales”, vreo băbuță trecută strada de un parlamentar mai stilat sau vreun copac plantat de altul? Le cunoaşteţi ideile politice (nu zâmbiți), valorile după care trăiesc (nu râdeți)? Ştiţi ce circumscripţie a reprezentat fiecare şi cât de implicaţi au fost în comunitate? S-a gândit careva dintre ei să prezinte un bilanț la final de mandat, sau mai bine zis, avem această pretenție de la ei?

Dacă răspunsul este negativ de fiecare dată, nu trebuie să vă simţiţi prost pentru că întrebările erau, de fapt, foarte grele. Chiar incorecte.
Broșurile, afișele și toate celelalte materiale de campanie pline de exerciții de imaginație în formă de promisiuni au dispărut imediat după ce și-au încărcat sacii în căruță și au rămas dispărute. N-au făcut nimic și nici n-aveau de gând! S-a ademenit, cum s-ar spune, fraierul cu flyerul.
Am vorbit recent cu vreo doi și ar fi trebuit să înțeleg că sunt pur și simplu foarte discreți și că au lucrat în tăcere ”în folosul județului”, că sute de băbuțe au fost trecute cu modestie strada fără ca noi să știm sau să simțim.

Dacă și voi cunoașteți personal vreo unul dintre ei, observați cum, în particular, lasă să îi alunece această mantie a discreţiei legată de propria persoană şi abia atunci începi să înţelegi tot ce a făcut pentru judeţ. Cum s-a zbătut la comisii, cum a adus amendamente, cum s-a luptat pentru dreptate cu tot felul de vedete TV din alte partide sau chiar din al lor, cât de neapreciat/invidiat a fost de colegii lui care au rămas acasă, cât de apreciat a fost de populație în circumscripții… și mai ales, de câte ori a luat cuvântul în Parlament, ca și când aceasta ar fi realizarea realizărilor: să dai bună ziua colegilor.

Desigur, oricare dintre ei crede că ar putea să fie reales oricând și fără sprijinul partidului din care face sau nu mai face parte, doar pe baza valorii dovedite, a brandului, a mărcii, a entității politice tăcute care îl posedează. Nici măcar nu își dau seama că dacă nu îi contrazice nimeni este doar pentru că nu mai merită să fie contraziși.

Dar ei nu sunt decât esența, ”elitele” vieții politice locale. Pardon, reiau: ei sunt decât elitele… De aceea, merită și alții băgați în seamă pentru că într-un peisaj colorat politic, majoritatea lor reușesc performanța de a fi incolori. Directori incolori de instituții publice, consilieri cu limba legată, adjuncți aparent docili dar cu mâna pe cuțit, membri de partid mereu în stand-by și alții ca ei reprezintă baza care albăstrește situația, ca pe o hârtie de turnesol.

De unde și un pic de acid…

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Florin

    joi, 17.11.2016 at 10:14

    Frumos articol. Va felicit!
    De multa vreme nu am mai citit un asemenea articol (foarte bun) intr-un ziar albaiulean.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax