Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

EDITORIAL. Poză de grup: fără suflet, fără trup

Publicat

ovidiuȘtiți câte orașe românești vor fi audiate peste o săptămână în etapa finală a competiției pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021? Fără Alba Iulia, patru. Și cu Alba Iulia, tot patru. Baia Mare, București, Cluj Napoca și Timișoara sunt în finală, în timp ce Alba Iulia are încă obrazul roșu după cele câteva palme încasate de la juriul internațional care a oprit orașul în preselecții.

Proiectul depus de Alba Iulia a avut toată inocența amatorului, nefiind de fapt un proiect, ci o compunere de copil leneș, ajutat să își facă temele de un unchi demodat. Oare chiar așa s-a și întâmplat? Un unchi demodat să fi scris proiectul, cu gândul la o țuică après l’exercice? Nici nu mai contează acum pentru că participarea onorabilă în această competiție nu ținea de un singur om, ci de o comunitate și mai ales de politicieni care ar fi lucrat pentru și în numele acestei comunități.

De aceiași politicieni care s-au fotografiat în grup și în privat cu ideea de capitală culturală europeană (și cu surorile ei: capitală a capitalelor, cealaltă capitală, capitală a sufletului și adevărata capitală). După poze au renunțat să mai developeze filmul, considerând în mod unanim că ar fi mai bine să îl voaleze. Așa se face că toată povestea a fost de la început de ochii lumii, fotoșopată special pentru noi, „oamenii simpli”, cum le place să ne numească atunci când sunt numai între ei (de parcă ei ar fi niște complicați). Ca să ne vrăjească, ne-au servit de toate: comitete de inițiativă fără inițiativă, planuri de organizare fără organizatori, viziuni fără vizionari și proiecte fără proiectanți… Ce mai, o încercare, sinceră până la urmă, de a folosi ”capitala” pentru capital. Pentru capital politic. Și a ținut, se pare, la unii dintre alegătorii din partidele lor, care erau gata să își cumpere deja biletele puse în vânzare la ”evenimentele culturale din 2020” (apropo, nici nu știau că e vorba de 2021 – dacă nu mă credeți, căutați pe google).

Din păcate, politicienii locali de Alba nu sunt în stare nici măcar să înceapă ceva, d-apoi să-l ducă până la capăt. N-au viziune (deși li se pare că au) și nici cultură (aici sunt corecți și li se pare și lor că într-adevăr, n-au) pentru a da bună ziua unui asemenea subiect.

Și mai trist este că abordarea aceasta rurală, de capitală culturală a județului, continuă. Până și un festival ca Dilema Veche are un damf de ”merge și așa”. Altfel cum să nu deranjeze pe nimeni cand dezbaterea cu ambasadorii a fost organizată la o ușă încuiată distanță de o nuntă? Cum să vezi în permanență chelnerii dinăuntru, peste umărul ES-urilor? Cum să pornească muzica de la nuntă peste discursul lor? Ca să nu mai vorbim despre program: o adunătură de așazise dezbateri-clișeu inofensive, cu invitați care s-au aprobat în permanență unul pe celălalt și un program muzical (cu excepția Gypsy Symphony Orchestra) întocmit în mare parte în spiritul patentat la Alba Iulia: déjà vu! Să fi fost mâna unchiului demodat, cel cu compunerea? În rest, vorbim de un festival frumos, plecat de la o idee foarte bună, care implică oameni în fața cărora trebuie să ne scoatem pălăria.

Din păcate însă, după bătaia generală de pumni în piept legată de capitala culturală, numărul și calitatea evenimentelor începe să scadă. Majoritatea politicienilor s-au apucat deja de alte proiecte, de care își vor bate joc în cu totul alt mod. Doar învață și ei!

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax