Connect with us
Publicitate

EDITORIAL

EDITORIAL : PSD Alba a activat CODUL ROȘU de TRĂDARE. Blitzkrieg-ul stupid care anunță începutul sfârșitului

Publicat

ovidiu Dintre toate modurile în care s-ar fi putut sinucide din punct de vedere politic, Ioan Dîrzu a ales-o pe cea mai eficientă: să-l de afară din partid pe primarul din Ciugud, Gheorghe Damian. Deși s-a vrut un fel de blitzkrieg, gestul său a deschis un front de luptă cu proprii oameni din partid.

Execuție ca ”în zilele bune”

Povestea amintește de ”zilele bune” ale PSD când liderii se iubeau în public și se canibalizau în culise. Președintele PSD Alba este, el însuși, beneficiarul unui asemenea sistem. Personaj de eșalonul al doilea (fost director la DSV), Ioan Dîrzu a devenit soluția pentru șefia organizației județene abia după scandalurile care i-au pus la pământ pe liderii cu greutate de atunci ai partidului, de la Ioan Rus, Cornel Filipescu și până la (pe atunci) ”tânăra speranță” Mugurel Sârbu. Dîrzu a privit și a învățat. A rămas în fruntea organizației cultivând în jurul său oameni în general ușor de dominat, fără anvergură și deci incapabili să-i ia locul. A învățat, dar nu a prins chiar toate mișcările. Când vechii lideri ai PSD eliminau pe cineva, comunicarea era impecabilă: rechizitoriul împotriva respectivului era întocmit ca la carte iar ”înfierarea”lui trecea prin toate forurile de partid, orice contestație ulterioară devenind inutilă. De această dată, președintele Dîrzu n-a fost capabil nici măcar să explice decizia, toate informațiile cu privire la motive venind ”pe surse”, din interiorul PSD.

Alertă cu becuri roșii pe bordul mașinăriei PSD

De partea cealaltă, Gheorghe Damian n-a zis nimic, dar a făcut:  și-a construit fără dificultate o imagine foarte bună; primar eficient și modest, capabil să atragă și să folosească bine fondurile europene pentru comuna sa, Ciugud, unde oamenii vin în loc să plece… suntem siguri că ați auzit povestea cu ”Ciugud to be true”. Nu doar social-democrații par că îl apreciază, ci și oamenii neimplicați politic. Din acest motiv, un prim bec roșu de alertă s-a aprins pe bordul mașinăriei politice conduse de Dîrzu! Alegerile parlamentare au aprins încă un bec, după ce Daniel Breaz, un alt personaj cu imagine bună și legat într-o oarecare măsură de Damian, a ajuns senator.

În aceste condiții, președintele Dîrzu a simțit că este doar o chestiune de timp până când partidul își va da seama că există alternative la modul său de conducere, așa că și-a suflecat mânecile și a lovit primul. La o ședință de partid la care au participat în mare parte oamenii lui, nu și cei în cauză, a decis singur „printr-o majoritate covârșitoare” că Gheorghe Damian este un trădător pentru că n-a luptat la fel de îndârjit pentru ambele liste: cea pentru Camera Deputaților pe care se afla Dîrzu și cea pentru Senat pe care se afla Breaz.

Doar că pe lista cu Dîrzu se afla și Damian, așa că vă imaginați cum sună povestea în logica președintelul PSD Alba: primarul din Ciugud s-a dus prin comună și le-a spus oamenilor să-l voteze pe Breaz, nu însă și pe Dîrzu și deci nici pe el însuși!

”Supraviețuitorul” Florea sau veriga lipsă cu PNL

Și dacă tot s-a ajuns la excluderi, a mai fost dat afară și Ioan Florea, un bec galben care pâlpâie și el de mulți ani pe bordul PSD. Florea este cunoscut ca omul din PSD capabil să negocieze cu celelalte partide după fiecare rând de alegeri, grație unei relații bune pe care și-a cultivat-o cu mai ales cu liderii PNL. Un atu fatal, cum s-ar spune! Deși din poziția de ”verigă lipsă” între PSD și PNL a stârnit nu o dată nemulțumiri, Florea a rămas util partidului, deși n-a mai fost promovat în funcții importante. Din multe puncte de vedere, până la decizia de vineri seară, Florea a fost un supraviețuitor. Alături de Dârzu, el este singurul lider PSD care a avut o oarecare importanță în vremurile în care partidul era condus de Ioan Rus, și care a reușit să rămână în partid.

Calculele unui război cu mize personale

În ceea ce-l privește pe Daniel Breaz, el este deocamdată intangibil, în calitatea sa de senator dar ”s-au făcut deja demersuri” pentru a fi izolat în partid. Cea mai mare vină a sa este faptul că are o imagine bună și a fost capabil să ia aproape la fel de multe voturi ca și PNL, spre deosebire de președinte. În plus, este prieten cu Damian ceea ce este o problemă în aceste zile.

Deși pare pripită din perspectiva momentului ales, eliminarea posibillor rivali din partid de către Ioan Dîrzu este rezultatul unui instinct de conservare, mascat într-un calcul. A fost momentul cel mai bun, acum după alegeri, în condițiile în care eventualele represalii de la București nu pot fi prea consistente: partidul nu-și permite să piardă singurul deputat PSD de Alba. În plus, este preferabil să plasezi eșecul în curtea altora, în condițiile în care încă din noaptea alegerilor, la sediul PSD Alba se vorbea despre o greșeală tactică prin care Dîrzu a desființat mai multe organizații locale și unde nu s-au mai putut recupera voturile astfel pierdute.

Concluzii

Deocamdată Ioan Dîrzu rămâne ”el lider” al unei organizații debusolate, care până nu demult era gata să strângă rândurile, încurajată de rezultatele de la alegerile parlamentare și de apariția unei ”echipe” la vârf. În aceste condiții, PSD Alba pare a nu fi evoluat prea mult din vremea eternelor scandaluri legate de împărțirea puterii, după cum pare a nu fi învățat mare lucru. Prin comparație, probabil că nici Mircea Hava nu-i iubește pe Florin Roman sau pe Gheorghe Rotar mai tare decât Dîrzu pe Breaz și pe Damian, dar deocamdată nu și-a pus problema să-i execute în lipsă, în ședințe de partid.

În dorința de a-și conserva puterea în partid, Ioan Dîrzu a sacrificat toată construcția funcțională a PSD Alba. Dacă rămâne definitivă, eliminarea celor doi, urmată poate și de a altora, va lăsa PSD într-un dezechilibru major față de PNL. Un fel de sinucidere politică a unui partid care de câte ori e gata să iasă de la reanimare, își mai despică câte o venă!

CITEȘTE ȘI DECIZIE ȘOC în PSD Alba: Cel mai performant primar, Gheorghe Damian și directorul Poștei – EXCLUȘI din partid. Senatorul Breaz, atenționat! + UPDATE / REACȚIA PRIMARULUI DIN CIUGUD»

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Maria

    sâmbătă, 14.01.2017 at 20:17

    Bine punctat, o completare la concluzii, dirzu va fi ” el lider” peste o ” mana” de blonde cu flori in par si fara minte. Ii urez ” succes” in cariera de veterinar.

  2. Hailandăr

    sâmbătă, 14.01.2017 at 23:28

    Bun material, dacă Damian nu era primar la Ciugud, Ciugudul ar fi rămas şi acum in evul mediu, iar dacă dârzu-pârzu s-ar încumeta să citească cv-ul lui Daniel Breaz ar avea parte de cea mai lungă lectură din viața lui…

  3. Marius Dulcu

    luni, 16.01.2017 at 23:19

    Mare bolovan domnul acesta, Dirzu. Cum sa te sinucizi in halul asta?
    Daca tot a avut pornirile astea, i-as fi recomandat un seppuku in loc sa se inece intr-o latrina.

    Nu cred ca psd-ul se va impune vreodata in judetul Alba. Damian aducea o pata de culoare rosie pe fundalul … „galbejit”.

    Ce se mai bucura pnl-isti. Cromatic, psd-ul are o bila neagra iar pnl-ul o bila … Alba.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax