Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

„Electorata 2.0”, pentru cei cu credite în franci elveţieni: Se propune majorarea plafonului de venit la 3000 de lei brut. Modificările ar putea intra în vigoare din 1 martie

Publicat

deputati

Camera DeputatilorUna dintre soluţiile de urgenţă pentru cei cu credite în franci elveţieni este ordonanţa de urgenţă pentru restructurarea împrumuturilor care acordă persoanelor fizice o reducere fiscală dacă acestea beneficiază de scăderea dobânzii de către bancă. Ar fi vorba despre „Electorata 2.0”, prin care, la varianta iniţială a ordonanţei, se propun unele modificări.

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a anunţat miercuri în Parlament că Guvernul vrea o versiune îmbunătăţită a “Electoratei”, pentru a-i ajuta pe datornicii în franci elveţieni. Vâlcov a spus că Executivul vrea să simplifice modalităţile de rescadenţare a creditelor, dar şi să crească nivelul venitului brut de la care se poate aplica rescadentarea la 3000 de lei.

Dorim să simplificăm rescadenţarea creditelor şi să creştem venitul brut care asigură eligibilitatea participării de la 2.200 lei la 3.000 de lei, ceea ce sporeşte numărul posibililor beneficiari cu 200.000 persoane”, a spus Vâlcov.

Acesta s-a referit şi la sprijinirea mai consistenta a debitorilor care se califică pentru această schemă, în sensul creşterii mai accentuate a veniturilor disponibile prin creşterea deducerilor speciale pentru credit de la 900 de lei la 1500 de lei – echivalent cu maximum 240 lei reducere a impozitului pe venit.

Impactul bugetar al viitoarei ordonante care sa modifice OUG 46 ar fi de 0,1%

Nu ne opunem la o conversie la un curs din momentul acordării creditului + 20%, dar cu condiţia să fie şi băncile de acord. Dorim acordarea creditului fiscal din luna imediat următoare a rescadenţării (comparativ cu o decalare de 2 ani în varianta anterioară)

Dacă proiectul nostru va fi aprobat, este posibil sa se aplice toate aceste modificari de la 1 martie”, a mai spus ministrul.

Miercuri are loc întâlnirea din Comisia Buget-Finanţe din Camera Deputatilor, unde se află în prezent Ordonanţa 46 („Electorata”) în procedura de aprobare prin lege. Se discută şi eventuale modificări care să vizeze extinderea aplicării acestui tip de restructurare şi pentru situaţiile generate de creşterea cursului la franc elveţian.

Ministrul Darius Vâlcov a precizat vineri seara, după întâlnirea cu oficialii BNR, că sunt 75.412 de persoane fizice care au credite în franci elveţieni, iar 95% din împrumuturi sunt concentrate la şase bănci.

Guvernul a aprobat în vara anului trecut o ordonanţă de urgenţă pentru restructurarea creditelor care acordă persoanelor fizice o reducere fiscală dacă acestea beneficiază de scăderea dobânzii de către bancă cu până la 35% pentru o perioadă de doi ani.

Una dintre condiţii este ca venitul persoanelor care solicită restructurarea să nu depăşească 2.200 lei brut pe lună. Deducerea fiscală din venitul lunar impozabil a fost stabilită la 900 de lei şi se aplică după perioada de doi ani de restructurare a creditului.

Ordonanţa s-a dovedit însă neatractivă atât pentru bănci, cât şi pentru clienţi, astfel că, potrivit unor surse din sistemul bancar, până la începutul acestui an nu au fost înregistrate restructurări de credite pe baza actului normativ.

Cursul francului elveţian anunţat de BNR a crescut vineri cu 2,2%, la 4,4228 lei/franc, şi a atins un nou maxim, în timp euro a urcat de la 4,5034 lei la 4,5095 lei, iar dolarul a atins şi el un nou maxim, de 3,8863 lei.

Referinţa francului elveţian a urcat de la 4,3287 lei/franc joi, când a crescut cu 15,7%, în timp ce în piaţa interbancară a trecut de 5 lei la cotaţiile raportate la euro, după ce decizia Băncii Elveţiei de a renunţa la plafonul de 1,2 franci/euro impus în 2011 a determinat o apreciere masivă a monedei elveţiene pe pieţele externe.

Francul s-a apreciat joi foarte repede după anunţul Băncii Eleveţiei, cu până la 41%, la 85,17 centime/euro, cel mai mult de la debutul euro în 1999. Nivelul record de 85,17 centime pentru un euro atins de franc implica la momentul respectiv o paritate de 5,28 lei pentru moneda elveţiană, calculată prin intermediul cotaţiilor euro/franc şi euro/leu.

Românii care au credite imobiliare în franci elveţieni vor plăti la bancă mai mult cu 300-350 de lei pe lună, la o rată medie de 500-600 de franci, luând în calcul aprecierea masivă a monedei elveţiene.

Citeşte şi Credite în franci elveţieni: Raiffeisen Bank reduce dobânda, din 23 ianuarie 2015, pentru clienţii cu împrumuturi în această valută

Luni, Volksbank Romania a anunţat că menţine pentru o perioadă de trei luni, până la 17 aprilie, cursul de schimb franc/leu folosit de bancă la 31 decembrie, de 3,8035 lei, pentru a ajuta clienţii care au credite în moneda elveţiană.

Anterior, OTP Bank România, o altă instituţie de credit care are acordate împrumuturi în franci elveţieni, a anunţat că va aplica reduceri ale marjei de dobândă cu până la 1,5 puncte procentuale pentru clienţii cu împrumuturi în CHF cu dobândă variabilă, pentru o perioadă de trei luni, pentru a reduce impactul cursului asupra ratelor.

Citeşte şi Primă decizie în instanţă în favoarea clienţilor cu credite în franci elveţieni: RATĂ la cursul de 2,1 lei, cotaţia de la contractarea creditului

Finanţările în franci elveţieni au o pondere de 4,5% în soldul total al împrumuturilor din sistemul bancar, din care 3,8% revine populaţiei şi 0,7% firmelor.

Soldul creditelor acordate de bănci populaţiei şi firmelor se situa în luna noiembrie a anului trecut la 213,66 miliarde lei. Raportat la această valoare, împrumuturile în franci pentru persoane fizice reprezintă 8,12 miliarde lei.

Citeşte şi Legea insolvenţei persoanelor fizice. Cine poate beneficia şi ce presupune procedura

surse: hotnews, mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax