Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Elevii din învățământul profesional ar putea beneficia de masă și cazare gratuite. Proiect la Camera Deputaților

Publicat

examen elevi

examen elevi scoala Elevii înscriși în învățământul profesional și tehnic, cu durata de minimum 3 ani, ar putea beneficia de masă și cazare gratuite în căminele și internatele școlare, potrivit unui proiect de lege depus la Camera Deputaților de mai mulți senatori.

Propunerea legislativă pentru completarea art.12 din Legea nr.1/2011 a educaţiei naţionale a fost înregistrată la Camera Deputaților marți, 3 mai, fiind semnată de 52 de senatori.

Potrivit proiectului de lege, „elevii înscriși în învățământul profesional și tehnic, cu durata de minimum 3 ani, beneficiază de masă și cazare gratuite în căminele și internatele școlare. Acoperirea integrală a cheltuielilor pentru cazarea și masa acestora se asigură din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate anul prin legea bugetului de stat cu această destinație, la propunerea Ministerului Educației”.

Inițiatorii proiectului menționează în expunerea de motive că, „prin atragerea absolvenților clasei a opta pentru formare inițială prin școala profesională s-ar diminua considerabil abandonul școlar, care are drept consecințe șomajul, excluziunea socială și sărăcia”.

„Astfel, rata părăsirii timpurii a școlii în România (18,1% în 2014, față de media europeană de 11,2%) este una dintre cele mai ridicate din Europa, îndepărtându-ne de ținta națională de 11,3% pentru anul 2020. De asemenea, în ultima vreme, tot mai mulți agenți economici au dificultăți legate de asigurarea cu lucrători calificați, care pot fi formați prin școală profesională”, mai susțin parlamentarii â în expunerea de motive.

Actul normativ se va afla în consultare publică până pe 2 iunie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax