Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

ALBA: Investiţii blocate din cauza lacunelor legislative, în producţia de energie regenerabilă

Publicat

Lacunele legislative din domeniul promovării producerii de energie din surse regenerabile din România determină investitorii străini să fie destul de reticenţi, în extinderea afacerilor în ţara noastră. Deşi au trecut mai bine de doi ani de la adoptarea Legii 220/2008 ce reglementează acest domeniu, normele de aplicare întârzie să fie adoptate. Această tărăgănare legislativă afectează în mod direct şi investiţiile din judeţul Alba. Potrivit declaraţiilor directorului Agenţiei de Dezvoltare Centru, Simion Creţu, în Alba există câteva zone care beneficiază de un potenţial de dezvoltare a pieţei energiei eoliene şi deopotrivă şi investitori dispuşi să aloce sume importante de bani în această regiune.

” În 2010, aproximativ 500 de milioane de euro au fost investite la nivel naţional pentru producţia de energie electrică din resurse regenerabile şi vorbim aici de cea eoliană, solară, fotovoltaică şi biomasă. În regiunea noastră, există interes în special în zona munţilor Apuseni, mai precis comunele Vidra, Avram Iancu, Arieşeni, Scărişoara, dar şi munţii Sebeşului. Exisă câteva proiecte- pilot, iar unul dintre acestea este dezvoltat cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba şi a unor investitori străini. Aceştia s.au interesat deja de infrastrucura din acea zonă, respectiv căile de acces”, a explicat Simion Creţu.

În opinia directorului Simion Creţu, Guvernul ar trebui să urgenteze clarificarea acestei situaţii, astfel încât accesul investitorilor străini să fie cât mai bun. Pentru aplicarea normelor, autorităţile române ar fi trebuit să trimită Comisiei Europene o notificare oficială, fapt care nu a fost realizat nici până în prezent.

Comisia Europeană încă analizează oportunitatea aplicării Legii 220/2008, ce prevede o serie de facilităţi pentru producătorii de energie regenerabilă, în funcţie de tehnologia folosită. „Din cauza acestor facilităţi, Comisia Europeană vrea să se asigure că nu este vorba de ajutoare de stat. Actorii din domeniul energiei regenerabile sunt îngrijoraţi în legătură cu timpul pe care îl implică întreaga procedură”, susţin reprezentanţi ai Grupului de lucru pe energie regenerabilă din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie Franceze din România (CCIFER). În aceste condiţii, nu este exclus ca investitorii să înceapă să caute oportunităţi în alte state.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax