Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Estimări BCR: Este nevoie de aproape un an pentru ca leul să revină la cotația de dinainte de criza politică

Publicat

Banca Comercială Română estimează că, leul va reuși să revină la cotația de dinaintea crizei politice abia anul viitor. Potrivit anticipărilor BCR, cursul de schimb se va situa la 4,65 lei/euro în septembrie şi la 4,6 lei/euro în decembrie, ca urmare a perioadei mai lungi de instabilitate politică şi a climatului extern. 

O veste bună ar putea veni abia în prima jumătate a anului viitor când leul va recupera pentru a ajunge la 4,47 lei/euro în iunie.

„Noua noastră prognoză de curs valutar este de 4,65 lei/euro în septembrie şi 4,6 lei/euro în decembrie, ca urmare a prioadei de instabilitate mai lungă decât se estima iniţial şi a climatului extern nefavorabil”, a declarat analistul BCR Eugen Şinca, citat de Mediafax.

BCR anticipează că leul va recupera o parte din pierdere în prima jumătate a anului următor. Astfel, conform estimărilor analiștilor acestei instituții, cotaţia va coborî la 4,48 lei/euro în martie şi 4,47lei/euro în iunie.

Credem că BNR va păstra regimul de curs flotant administrat şi va limita o mişcare prea puternică a leului. Transferul dinspre curs spre inflaţie este puternic şi asimetric în România, iar preţurile de consum cresc imediat după o depreciere a leului. Dacă adăugăm şi posibila majorare a preţurilor alimentelor în a doua jumătate din 2012, precum şi majorările preţului reglementat la energie, avem ingredientele unei accelerări a inflaţiei pentru restul anului. Avansul inflaţiei şi ponderea ridicată a creditării în valută sunt motive importante pentru un curs de schimb stabil la actualul nivel”, a spus Şinca.

La închiderea şedinţei interbancare de luni, cotaţiile monedei naţionale oscilau în jurul nivelului de 4,57 lei/euro, într-o piaţă în care BNR a susţinut aprecierea leului prin vânzări de valută pe tot parcursul zilei, potrivit dealerilor.

În jurul orei 17:00, schimburile se perfectau la 4,5715 – 4,5740 lei/euro, mult sub nivelul de la aceeaşi oră de vineri, de 4,6375 – 4,6415 lei/euro.

În sesiunea de vineri, cursul BNR a urcat la 4,6481 lei/euro, un nou maxim istoric. Raportat la cursul de vineri, leul a pierdut 7,6% de la începutul anului, de la 4,3197 lei/euro. Leul s-a depreciat însă accentuat de la începutul lunii iulie, cu circa 4,45 lei/euro, cu până la 4,4%.

Viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Cristian Popa, a declarat luni că volatilitatea cursului de schimb al leului este mai pronunțată decât am fost obișnuiți în ultimii ani, dar fundamentele economice rămân solide.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax