Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Evenimente astronomice în decembrie. Ploaie de stele şi „Luna nopţilor lungi”, de Crăciun

Publicat

superlunaUltima lună din an şi perioada Sărbătorilor de iarnă coincid cu evenimente astronomice spectaculoase. Dacă în noaptea de duminică spre luni şi, din nou, în cea de luni spre marţi, pe cerul României sunt observate Geminidele, o ploaie de meteoriţi, de Crăciun, va putea fi observată „Luna rece” sau „Luna nopţilor lungi”, coincidenţă întâlnită acum 40 de ani.

Ploaia de meteori Geminide, al cărui maxim va fi luni, la ora 20.00, este provocată de asteroidul 3200 Phaeton, despre care se presupune că ar fi o cometă stinsă.

Aceşti meteori pot fi pot fi observați de obicei între 7 și 17 decembrie, cu un vârf de activitate la 14 decembrie şi cu o rată zenitală pe oră (ZHR) de de 120-160 de meteori/oră.

Geminidele sunt observate în acest an în noaptea de duminică spre luni (13/14 decembrie), dar şi în noaptea de luni spre marţi (14/15 decembrie), dacă sunt condiţii meteo prielnice.

Astfel, alături de Quadrantide (curent ce se observă în perioada 28 decembrie-12 ianuare), este cea mai abundentă ploaie meteorică din fiecare an.

Vezi şi DECEMBRIE, ultima lună din an. Semnificaţii, mituri şi sărbători la sfârşitul anului 2015. Solstiţiul de iarnă, pe 22 decembrie

În acest an, de Crăciun, se produce un eveniment astronomic inedit și destul de rar, ultima oară când a avut loc fiind în urmă cu 40 de ani. De asemenea, următoarea coincidență astronomică va avea loc abia în 2034.

Luna plină va fi vizibilă pe cer de Crăciun, marcând astfel un moment inedit, care nu s-a mai produs în ultimele patru decenii, informează site-ul huffingtonpost.com.

Luna plină din 25 decembrie, supranumită şi „Luna rece” sau „Luna nopţilor lungi”, va atinge punctul de maximă vizibilitate în jurul orei 13.11 (ora României, n.r.).

Ultima Lună plină care a fost vizibilă de Crăciun s-a produs în 1977.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax