Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Evenimente culturale, organizate în luna MAI 2017, în judeţul Alba. Festivaluri de teatru, artă, tradiţii şi umor, târg de carte şi spectacole

Publicat

parada

toamna cugireana. parada portului popular În luna mai, Alba Iulia, dar şi alte localităţi din Alba găzduiesc o serie de evenimente, menite să evidenţieze atât tradiţiile, cât şi valorile locale şi care dau ocazia publicului să descopere nuanţe originale şi specifice ale patrimoniului cultural al judeţului. De la festival internaţional de teatru pentru tineret, la cel de tradiţii şi obiceiuri sau târgul de carte, fiecare dintre aceste evenimente oferă oportunităţi locuitorilor din Alba, dar şi oaspeţilor, să se îmbogăţească sufleteşte.

Aceste evenimente sunt organizate cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba, inclusiv al unor instituţii subordonate, printre care Centrul de Cultură „Augustin Bena” sau Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga”, unele dintre acestea în parteneriat cu administraţia locală.

Vă prezentăm câteva repere culturale, din luna mai, în judeţul Alba.

7 mai: Recital extraordinar de fanfară, în Cetatea din Alba Iulia. Eveniment cu ocazia Zilei Europei şi a Zilei Independenţei României

Muzica de fanfară va răsuna la sfârşitul acestei săptămâni în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, aducând, odată cu ritmurile cadenţate şi vioaie, nostalgia şi amintirea vremurilor de odinioară a promenadelor.

Duminică, 7 mai 2017, albaiulienii, dar şi turiştii care aleg Cealaltă Capitală pentru o excursie de week-end sunt invitaţi să se plimbe şi să simtă aerul istoriei pe ritmuri de fanfară. În Piaţa Cetăţii din Alba Iulia este programat începând cu ora 13.00 un recital extraordinar al Fanfarei „Augustin Bena” a Judeţului Alba, alături de fanfarele prietene din Petreşti şi Cugir.

Evenimentul marchează sărbătorirea Zilei Europei, dar şi Zilei Independenţei României, ambele sărbătorite în data de 9 mai.

Vezi DUMINICĂ: Recital extraordinar de fanfară, în Cetatea din Alba Iulia. Eveniment cu ocazia Zilei Europei şi a Zilei Independenţei României

Fanfara Centrului de Cultură „Augustin Bena” va susţine astfel de recitaluri în fiecare duminică, în acest sezon. Următorul eveniment de acest fel va fi pe 14 mai, în Piaţa Cetăţii, apoi în 21 mai şi 28 mai.

Vezi şi FOTO-VIDEO: Fanfara „Augustin Bena” a început seria concertelor în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia

9 mai: Premiul Național pentru Poezie ”Lucian Blaga”, decernat, în primă ediţie, la casa memorială a poetului, din Lancrăm şi Ziua Lucian Blaga la Biblioteca Judeţeană

blaga Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba organizează în data de 9 mai, prima ediţie a Zilei Lucian Blaga, marcând în acest fel aniversarea patronului său spiritual. La sediul instituţiei de cultură, în toate filialele  şi în bibliotecile publice din judeţul Alba se vor organiza o serie de activităţi specifice: expoziţii tematice de carte, ateliere creative, momente muzicale, surprize.

Vezi şi 9 mai: Prima ediţie a Zilei Lucian Blaga, la Biblioteca Judeţeană Alba. Expoziţii de carte, ateliere creative, momente muzicale. PROGRAM

În aceeaşi dată, la inițiativa Uniunii Scriitorilor din România, filiala Alba-Hunedoara, va fi decernat, în primă ediţie, Premiul Naţional pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia. Evenimentul va fi organizat la Casa Memorială a poetului, din Lancrăm. Organizatorii sunt Consiliul Județean Alba, Uniunea Scriitorilor din România, filiala Alba-Hunedoara și Biblioteca Județeană ”Lucian Blaga” Alba.

Vezi şi 9 mai: Premiul Național pentru Poezie ”Lucian Blaga”, decernat, în primă ediţie, la casa memorială a poetului, din Lancrăm

11-15 mai: Festivalul Internaţional de Teatru de Tineret „Apollo”, ediţia a IV-a – Alba Iulia

festival apollo 2017 În acest an, publicul va putea urmări reprezentaţiile a 14 grupuri participante din Germania, Spania, Israel, Italia, Muntenegru, Ucraina, Moldova şi fireşte, România. Evenimentul, realizat anual din 2014, este o invitaţie deschisă adresată trupelor şi companiilor tinere din toată lumea de a se întâlni, de a învăţa prin schimb de experienţă şi de a oferi spectacole reprezentative publicului albaiulian.

Timp de 4 zile, cât va dura festivalul, spectatorii va avea ocazia de a asista la reprezentaţii diverse, evenimentul având un pronunţat caracter intercultural – grupurile invitate provenind din ţări diferite, medii sociale diferite, având orientări şi viziuni teatrale diferite.

Vezi şi 11-15 mai: A patra ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de Tineret „Apollo”, la Alba Iulia. Participă 14 trupe din opt țări

Evenimentul este organizat de Asociaţia Grupul Skepsis, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba, Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Fundaţia “Inter-Art” Aiud , Centrul Cultural “Liviu Rebreanu” Aiud, Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Fundaţia Comunitară Alba.

Din 21 mai: Festivalul de tradiţii şi obiceiuri “Cultură pentru Cultură”

cultura pentru cultura farau 2015_13 Festivalul-concurs are drept scop revitalizarea culturii tradiţionale din mediul rural şi dezvoltarea turismului cultural în zonele istorico-etnografice ale judeţului Alba. Ajunge în acest an, la a şaptea ediţie. Artişti locali, solişti, instrumentişti, dansatori şi ansambluri folclorice din mai multe zone ale judeţului vor face spectacol, la fiecare etapă a festivalului, pentru a convinge juriul şi publicul că merită să câştige marele premiu. Festivalul cuprinde şi secţiuni de meşteşuguri populare şi gastronomie, astfel că aveţi ce vedea şi gusta.

Etapele festivalului-concurs din acest an se desfăşoară în în 21 mai la Negrileasa (Poiana Narciselor) – zona Zlatna-Cîmpeni, în 28 mai la Loman (zona Sebeş-Cugir), urmată de etapa din 4 iunie de la Ciugud. Programul va fi transmis în scurt timp, de organizatori.

Vezi şi Tulnicăresele din Apuseni, parada portului popular și concursul „Cultură pentru Cultură” au dat startul Târgului de Fete de pe Muntele Găina

Vezi FOTO: Căminul Cultural Ciugud a câștigat, pentru a V-a oară consecutiv, Festivalul „Cultură pentru Cultură”

IMG_9377 17-21 mai: Târgul de carte Alba Transilvania, ediţia a X-a, Alba Iulia şi Festivalul Internaţional de Literatură Umoristică şi Caricatură “Alb-Umor”, ediţia VIII

Ediţia a 10-a a Târgului de carte „Alba Transilvana”, cel mai important eveniment dedicat cărţii din inima Transilvaniei, se va desfăşura în perioada 19-21 mai 2017, în Alba Iulia, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Această ediţie aniversară propune publicului un program atractiv din care nu vor lipsi noutăţi editoriale şi cărţi valoroase, personalităţi culturale şi artistice, lansări de carte, dezbateri, momente artistice, expoziţii, activităţi interactive cu copiii.

În 19 mai, la acest târg, va fi lansată şi prima lucrare publicată de editura Centrului de Cultură „Augustin Bena” (înfiinţată la 1 mai 2017).

Târgul de carte va găzdui şi ediţia a 8-a a Festivalului Internațional „Alb-Umor”. Detaliile organizatorice sunt în definitivare.

Programul de vizitare al târgului:

Vineri, 19 mai: 10-20

Sâmbătă, 20 mai: 10-20,30

Duminică, 21 mai: 10-17

Vezi AICI, cum a fost ediţia de anul trecut a târgului de carte.

20 mai: Noaptea Muzeelor

noaptea muzeelor 2013 Personajele istorice vor fi din nou în centrul atenţiei, la Noaptea Muzeelor. Vizitatorii sunt aşteptaţi la Muzeul Naţional al Unirii, Sala Unirii şi Muzeul „Principia”.

Anul trecut, evenimentul sub titulatura de „Noaptea în care istoria prinde viață” a adus un număr record de vizitatori. Astfel, nu mai puțin de 11.673 persoane au asistat la evenimentele propuse de muzeul albaiulian cu această ocazie.

Vezi și FOTO-VIDEO: Istoria a prins viață la Alba Iulia. Zeci de personaje istorice și-au spus povestea la Noaptea Muzeelor 2016

Şi în acest an, Muzeul Naţional al Unirii se alătură manifestării la care participă mii de instituţii de acest fel din Europa. Evenimentul este menit să pună în valoare atât patrimoniului expoziţional de care dispune, cât şi impresionanta istorie a județului Alba și a orașului Alba Iulia.

Noaptea Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 2005. Manifestarea este patronată de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).

Alte evenimente

În calendarul stabilit încă de la începutul anului, autorităţile judeţene au anunţat pentru luna mai şi organizarea evenimentului Târgul Gustos d`Alba, ediţia a VIII-a, Alba Iulia. Evenimentul este organizat de CJ Alba, parteneriat cu GAL Mureş şi Târnave, GAL Munţii Metaliferi, Trascău şi Muntele Mare, GAL Ţara Secaşelor Alba – Sibiu, GAL Valea Ampoiului – Valea Mureşului. Vom face publice detaliile, în momentul în care organizatori le transmit.

Anul trecut, zeci de producători şi-au prezentat preparatele tradiţionale, iar evenimentul a cuprins şi demonstraţii culinare, concurs şi spectacol.

Vezi şi FOTO-VIDEO Demonstrație culinară la Târgul „Gustos de Alba” 2016: „Înturnat de cărări”, preparat specific Văii Sebeșului

targ bucium poieni hora dans popular În a doua duminică a lunii mai, este Ziua naţională a Portului Tradiţional din România. Anul acesta, este marcată pe data de 13 mai. Comunităţile locale vor evidenţia această zi prin diferite evenimente cultural-artistice, sociale și educative. Centrul de Cultură „Augustin Bena” participă, ca organizator, partener sau invitat, la astfel de evenimente, organizate în datele de 10, 11, 12 şi 14 mai (opt evenimente), în unităţi şcolare şi în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia (parteneri UAIFMR şi Asociaţia „Avram Iancu” Alba Iulia.

De asemenea, în 31 mai, la Sâncrai, va avea loc Salonul de primăvară al artiştilor plastici din judeţul Alba.

Citeşte şi EVENIMENTELE anului 2017, finanțate de Consiliul Judeţean Alba. LISTA și câți bani se plătesc pentru festivaluri, concerte, expoziții și lansări de carte

Vezi şi EVENIMENTELE lunii MAI 2017 la Alba Iulia. Alba Carolina Food Fest, Bastion Session, Noaptea Muzeelor, Airsoft Contest

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax