Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

EVENIMENTELE lunii AUGUST în Alba: Dilema, FânFest, Rowmania, Alba Carolina Cup Dog Show și Festival Internațional de Folclor la Aiud

Publicat

Luna august aduce la Alba Iulia evenimente care să animeze orașul și cetatea. Pe lângă spectacolele de schimbare a Gărzii oferite în fiecare seară, în următoarea lună, administrația locală pregătește momente de sărbătoare pentru toate gusturile și așteptările.

Calendarul evenimentelor din această lună este pigmentat cu muzică de toate genurile și distracție pentru toate vârstele. Cap de afiș al lunii este Festivalul Dilema, urmat de Rowmania, o competiție de canotaj, FânFest la Roșia Montană,  Alba Carolina Cup Dog Show, care are în centrul atenției micile patrupede și Festivalul Internațional de Folclor Aiud.

Evenimentele programate pentru vară continuă și în august în Alba Iulia. Primul eveniment, Rowmania, va avea loc în 10 august și va fi organizat de Primăria Alba Iulia în colaborare cu Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila23 prin care Primăria Alba Iulia promovează sporturile nautice. Astfel, începând cu ora 9.30, în zona podului peste Mureș (cartierul Partoș, ieșirea spre Sebeș), doritorii indiferent de vârstă, constituţie sportivă sau experienţă, se pot alătura campaniei și pot forma echipajul de 11 campioni pentru concursul de vâslit viteză, în canotci de 10+1 locuri.

Rowmania este iniţiativa multiplului campion olimpic la canoe, Ivan Patzaichin, de promovare a mişcării fizice prin folosirea ambarcaţiunilor cu vâsle. Evenimentul include o mai bună înţelegere şi interpretare a naturii, în liniile conceptelor de dezvoltare durabilă şi antreprenoriat social. Rowmania este proiectul de promovare a bărcii cu vâsle, o nouă bicicletă a apelor, cu care să te plimbi ori de câte ori vrei să te relaxezi, în weekend sau în vacanţă, în preajma oraşelor sau pe traseele sălbatice şi în rezervaţiile naturale.

Programul evenimentului:

9:30 – 11:00 Înscrierea participanților şi acomodarea cu ambarcaţiunile (echipe), demonstrație de vâslit

11:00 – 11:15 Stabilirea ordinii de intrare în concurs și ședința tehnică (instructaj)

12:00 – 13:45 Desfășurarea concursului de canotcă 10+1 (pe serii, semifinale, finala)

14:00 – 14:30 Festivitatea de premiere a concursului de canotcă 10+1

FânFest 2014.Tinerii care vor să ”cultive Revoluția” și să aibă parte de o ”relaxare activă” la iarbă verde, pot să-și consume energia la Fân Fest, în perioada 11- 17 august, la Roșia Montană. Protestul anti-cianuri și-a diminuat miza semnificativ și astfel sărbătoarea militanților poate îmbrăca haina relaxării. Participanții pot, astfel, să savureze victoria împotriva exploatării aurului prin ateliere, jocuri sportive, hamace, astronomie, capoeira și percuții sau călărie.

Fetele vor putea să creeze, de la mărgele la picturi, la ”Șezătoarea Urbană” amenajată într-o odaie, iar seară de seară vor putea să identifice noi constelații pe cerul Roșiei Montane la ”Atelierul de Astronomie” amenajat atât pentru adulți cât și pentru copii. Tot în fiecare seară, cântece de munte, dragoste și foc vor răsuna în Poiana Liniștită.

Organizatorii au mai pregătit un cort de masaj, atelier de bijuterii din hartie (quilling) și de croșetat, sporturi extreme (alpinism, parașutism, mountain-bike, joggling, snowboarding, role, zbor cu parapanta), ședințe de Thai Chi Chuan, Respiratie Constienta, Reiki, workshop de improvizație teatrală. În fiecare seară muzică iar lista trupelor, soliștilor sau a celor care stau la platane este lungă și plină de nume noi.

Cele mai frumoase exemplare canine vor defila şi impresiona din nou publicul la Alba Carolina Cup Dog Show, în weekend-ul 16-17 august. Este vorba despre o competiţie chinologică internaţională aflată la cea de-a 6-a ediţie. Câini cu certă valoare chinologică din întreaga Europă se întâlnesc pentru a disputa cel mai râvnit trofeu: Supreme Best In Show. Pasiunea responsabilă pentru cel mai bun prieten al omului stă în centrul acestui eveniment.

Programul expoziției din 16 august 2014:

15:00 – Începerea arbitrajelor

13:00 – 15:00 Acces în expoziție/control veterinar

15:00 – Deschiderea expoziției

15:00 – 18:30 – Arbitraje la ring

19:00 – Best in Show

Programul expoziției din 17 august 2014:

10.00 – Începerea arbitrajelor

8:00 – 10:00 – Acces în expoziție/control veterinar

10:00 – Deschiderea expoziției

10:00 – 13:30 – Arbitraje la ring

14:00 – Best in Show

Mult așteptat de către iubitorii de cultură din Alba Iulia și nu numai, Festivalul „Dilema Veche” aduce în Cetatea Alba Carolina, în perioada 22-24 august, trei zile de literatură, teatru, muzică, film, dar și discuții cu invitați speciali, târguri de meserii sau de carte. Festivalul Dilema Veche este primul eveniment „multi-art” al unei publicaţii culturale din România.

Cetatea Alba Carolina devine gazda unei experiențe culturale unice, dedicată dilematicilor de pretutindeni care va cuprinde concerte, spectacole de teatru și dans, dezbateri, conferințe, lecturi, târguri de carte și meșteșuguri, ateliere de scriere creativă și benzi desenate, expoziție de fotografie și proiecții de filme.

Invitat special al evenimentului: Mircea Cărtărescu

Concerte:

– Zdob și Zdub

– Zoli Toth

– Farfarello feat. Ovidiu Lipan Țăndărică,

– ”Tandrețuri pentru femei cu cei patru corifei” – Nicu Alifantis, Alexandru Andrieș, Mircea Baniciu, Mircea Vintilă

Teatru-dans:

– Gigi Căciuleanu Romania Dance Company ”Spectacol muzical care nu e Music Hall” – ActOrchestra – TNB

Recital de pian: Alina Azario

Conferințe, dezbateri, lecturi literare

Ateliere pentru copii: fotografie, povești, benzi desenate

Mini-târg de carte

La sfârşitul lunii august, Piaţa Cetăţii din Alba Iulia se transformă într-un adevărat sat autentic românesc. Pe 29 august, se deschid comori “Din lada de zestre”.

Mii de spectatori, iubitori ai datinilor străbune, care sunt realmente fermecaţi de punerea în scenă a unor fragmente din viaţa sătenilor de altădată, obiceiuri şi tradiţii, cântece şi jocuri bătrâneşti de odinioară, unele dintre ele păstrate cu sfinţenie până în ziua de azi.

În perioada 6-10 august, la Aiud este prilej de sărbătoare. Ansambluri din România şi din străinătate vor participa la a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor. Evenimentul se desfăşoară în Piaţa „Dr. Constantin Hagea” din Aiud. Spectacolele vor avea loc în fiecare zi, începând de miercuri, 6 august, de la ora 20.00 şi până la ora 23.00.

Prima zi de festival este rezervată reprezentaţiilor ansamblurilor locale, iar în celelalte zile vor fi în program formaţii folclorice din Cipru de Nord, Egipt, Georgia, Grecia, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Spania şi Ucraina. Duminică, 10 august, de la ora 16.00, se desfăşoară parada portului popular.

Organizatorii festivalului sunt Primăria şi Consiliul Local Aiud, Consiliul Judeţean Alba, Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud şi Centrul de Cultură „Augustin Bena”.

În data de 15 august vor fi organizate Zilele comunei Vințu de Jos.  Evenimentul se va numi ‘’Mărie, dragă Mărie’’ și toată activitatea se va desfășura în parcul din centrul comunei. Printre participanți se vor număra și membrii ansamblului folclor ‘’Vințana’’ din comună.

Material în curs de actualizare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Mihai

    duminică, 03.08.2014 at 19:39

    Apoi daca fas fest e eveniment !!?????Multi latosi si cercelati care merg sa bage alcool…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax