Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Explicaţii de la Spitalul Judeţean Alba: De ce nu funcţionează cele două aparate computer tomograf din dotare şi de ce sunt puşi pacienţii pe drumuri, noaptea

Publicat

lucrari-amenajare-spatiu-CT Reprezentanţii Spitalului Judeţean Alba transmit explicaţii privind situaţia celor două aparate computer-tomograf aflate în dotarea unităţii, de ce acestea nu sunt funcţionale şi cu cine are încheiat spitalul protocol pentru urgenţele după ora 22.00.

Precizările vin după ce medicul Horea Timiş, fost director DSP Alba, a sesizat pe reţeaua de socializare că pacienţii sunt puşi pe drumuri din cauza faptului că astfel de aparate din dotarea spitalelor din Alba nu sunt accesibile pentru cazuri de urgenţă pe timp de noapte, iar la spitalul judeţean, deloc.

Vezi şi Pacienţii din Alba, puşi pe drumuri pentru examinări computer-tomograf în regim de urgență. În judeţ niciun aparat nu funcţionează noaptea

Cel mai probabil, cele două aparate CT – cel vechi, achiziţionat acum aproximativ 8 ani şi cel nou, din decembrie 2016 – vor fi funcţionale în luna februarie. Până atunci, trebuie amenajate special spaţiile unde se vor face examinări CT şi trebuie obţinute autorizaţii de amplasare şi funcţionare, de la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare.

“Ca urmare a întrebărilor lansate pe rețelele de socializare și în presă în legătură cu amplasarea și funcționarea CT-urilor de care dispune unitatea medicală din Alba Iulia, Spitalul Județean de Urgență face mai multe precizări:

Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a avut în vedere creșterea calităţii serviciilor medicale oferite pacienților și a achiziționat, în luna decembrie 2016, un nou Computer Tomograf. Aparatul de mare performanță, cu o capacitate de 128 de slice-uri, a fost achiziționat cu fonduri de la Ministerul Sănătății, în proporție de 53% și de la Consiliul Județean Alba, în proporție de 47%.

Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia dispune în urma acestei achiziții de două CT-uri, unul ce va fi destinat urgențelor și altul ce va fi utilizat pentru pacienții internați in spital, pacienţii programaţi prin cabinetele de specialitate, precum şi pentru cei care solicită această investigație fără documentele specifice.

lucrari-amenajare-spatiu-CT1-1024x747 Aparatele de tip CT au nevoie pentru a funcționa, de spații amenajate special pentru care trebuie urmată o procedură legală aprobată de CNCAN (Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare). Din această cauză lucrările pentru amenajarea spațiului și punerea în funcțiune a aparatului durează o perioadă mai îndelungată de timp.

„Din informațiile noastre, CNCAN a emis autorizația de amplasare a celor două CT-uri de care dispune spitalul din Alba Iulia și urmează să primim autorizația de amplasare prin poștă. După ce vom dispune de autorizația de amplasare, în termen de 10 zile, vom putea să amplasăm aparatele în locație. Lucrările pentru amenajarea spațiilor sunt apoape finalizate. După amplasare, vom solicita și autorizația de funcționare a celor două CT-uri. Vom putea să utilizăm aparatele la momentul la care vom avea și această autorizație CNCAN, pe care de asemenea, o solicităm cât mai repede posibil”, a precizat Dan Crainic, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia.

Pentru a nu bloca accesul pacienților la investigația CT, Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a realizat mai multe protocoale cu unități medicale de stat și private, care să asigure bolnavilor investigația medicala.

„Conform protocolului, pacienții care aveau programare sunt investigați la Spitalul Municipal Sebeș, care dispune de asemenea, de un CT performant. Bolnavii care necesită CT de urgență sunt investigați la un operator privat din Alba Iulia, care poate asigura această investigație până la ora 22.00. Pentru cazurile urgente, care apar după ora 22.00, pe timp de noapte, am realizat un protocol cu un alt opeator de servicii medicale care asigură acest serviciu și care se află la Orăștie. Este cel mai apropiat operator de servicii medicale de acest fel ce funcționează și pe timp de noapte. Este o procedură comună pentru spitale trimiterea pacienților spre o altă unitate medicală, în cazul în care nu poate asigura anumite investigații”, a mai precizat Dan Crainic, directorul medical al spitalului din Alba Iulia.

Potrivit datelor deținute de Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia în luna decembrie 2016, au fost investigați CT, pe timp de noapte, la operatorul privat din Orăștie, mai puțin de 20 de pacienți.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax