Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Fără viză în Canada de la 1 mai. Ce trebuie să facă românii care pot beneficia de această facilitate

Publicat

pasaport Ministerul Afacerilor Externe anunță că începând cu data de 1 mai, ora 16.00, cetățenii români care au deținut, în ultimii 10 ani, o viză de rezidență temporară în Canada și cei care dețin, în prezent, o viză valabilă care permite intrarea în SUA (non-immigrant visa) au posibilitatea de a intra în /tranzita Canada, pe calea aerului, în baza unei Autorizații de Călătorie Electronice (Electronic Travel Authorization – eTA), fără a mai avea nevoie de viză.

MAE menționează că în baza eTA, cetățenii români care se află într-un din cele două situații mai sus menționate pot intra, fără vize, pe teritoriul Canadei, pentru o perioadă de maxim 6 luni, doar dacă scopul șederii este unul din următoarele: turism sau vizită (vizitarea rudelor/prietenilor sau prospectarea oportunităților de derulare a afacerilor).

Ambasada Canadei precizează că persoanele care nu îndeplinesc aceste condiții (viză de Canada în ultiumii zece ani sau viză de SUA) vor avea nevoie în continuare de viză. De asemenea, toți cetățenii români vor avea nevoie de viză pentru a intra sau reintra în Canada cu automobilul, autocarul, trenul, vaporul sau la bordul unui vas de croazieră.

În ceea ce privește călătoria cu avionul, formularul eTA va simplifica accesul multor cetățeni români în Canada.

Depunerea cererii pentru eTA se face electronic și este un proces simplu, necostisitor (7 dolari canadieni) a cărui finalizare durează câteva minute.

eTA este valabilă pentru o durată de până la cinci ani și le permite călătorilor să se deplaseze în Canada pe calea aerului oricât de frecvent, pe perioade scurte (în general de până la șase luni consecutive), pentru studii, tranzitarea printr-un aeroport canadian, vizite turistice sau călătorii de afaceri.

În majoritatea cazurilor, eTA este acordată în câteva minute de la depunerea cererii.

Guvernul Canadei intenționează să elimine regimul de vize pentru toți cetățenii români din decembrie 2017. Din acel moment, cetățenii români nu vor mai avea nevoie de viză pentru a intra în Canada pe perioade de până la șase luni, călătorind fie pe calea aerului, fie pe cale terestră sau maritimă. Cu toate acestea, la fel ca în cazul altor călători scutiți de viză, vor avea nevoie de eTA pentru a urca la bordul unei curse aeriene cu destinația Canada. (Mai multe informații vor fi furnizate pe pagina de internet a Ministerului Imigraţiei, Refugiaților și Cetăţeniei al Canadei (IRCC ) în noiembrie 2017, precizează Ambasada Canadei.)

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor să aibă în vedere următoarele atenționări:

  • Nu aveți nevoie de Autorizație de Călătorie Electronică dacă ați obținut, deja, o viză de intrare în Canada și aceasta este încă valabilă!;
  • Pentru obținerea Autorizației de Călătorie Electronică accesați AICI.
  • Obțineți Autorizație de Călătorie Electronică, în timp util, înainte de a vă deplasa spre aeroport!;
  • Completați, on line, cu atenție toate rubricile și introduceți datele personale exact așa cum sunt menționate în pașaport;
  • Taxa pentru obținerea Autorizației de Călătorie Electronice este de 7 dolari canadieni și trebuie plătită în momentul completării aplicației online. Asigurați-vă că aveți un card valabil de tipul: VISA, MASTERCARD, AMERICAN EXPRES sau card de debit de tipul  Visa Debit, JCB, Interac;
  • Nu depășiți perioada de ședere legală de 6 luni, altfel riscați să primiți un ordin de îndepărtare de pe teritoriul Canadei și să întâmpinați dificultăți în obținerea unei noi Autorizații de Călătorie dacă doriți să reveniți pe teritoriul Canadei;
  • Respectați legislația canadiană și nu modificați scopul declarat al călătoriei, în caz contrar Autorizația de Călătorie Electronică poate fi suspendată!
  • Cetățenii canadieni NU pot aplica pentru obținerea unei Autorizații Electronice de Călătorie (valabil în cazul persoanelor cu dublă cetățenie);
  • În situație în care vă deplasați în Canada însoțiți de mai mulți copii minori este necesar să completați câte un formular pentru obținerea eTA pentru fiecare dintre aceștia.

Site-ul guvernului Canadei, Canada.ca/eTA, este singurul site oficial unde se poate depune o cerere pentru eTA. Călătorul are nevoie doar de pașaport, un card de credit sau de debit și o adresă de e-mail.

Călătorii care deţin o viză canadiană valabilă, precum și cetățenii americani, inclusiv cetățenii americano-canadieni, nu au nevoie de eTA.

Cetățenii canadieni, inclusiv cetățenii cu dublă cetățenie, nu pot depune cerere pentru eTA și vor avea nevoie de un pașaport canadian valabil pentru a călători în Canada pe calea aerului.

Rezidenții permanenți în Canada sunt la rândul lor ineligibili pentru eTA și vor avea nevoie în continuare de un card valabil de rezident permanent sau de un document de călătorie de rezident permanent pentru a călători în Canada.

Canada acordă o importanță majoră parteneriatului cu România” a declarat Kevin Hamilton, ambasadorul Canadei în România. „Simplificarea procedurilor de călătorie încurajează o înțelegere reciprocă mai profundă și creează oportunități suplimentare pentru consolidarea legăturilor interumane, comerciale şi turistice”, a adăugat el.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax