Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Festivalul „Dilema Veche” 2016 la Alba Iulia. PROGRAMUL de duminică. Concert „Holograf” şi „Mahala Rai Banda”. Discuţii

Publicat

piata cetatii, oameni, holograf O experienţă unică aduce la un loc mai multe domenii ale culturii şi artelor, concentrate pe parcursul unui sfârşit de săptămână. Este Festivalul „Dilema Veche” la Alba Iulia. Poţi oricând să vezi un spectacol, un concert sau să asişti la dezbateri despre ce se întâmplă în România. Dar numai aici poţi interacţiona cu scriitorii, artiştii şi muzicienii invitaţi, în spaţiul unic al Cetăţii Alba Carolina.

Este ultima zi a festivalului ce oferă locuitorilor din Transilvania, dar şi „dilematicilor” de pretutindeni, prilejul unui weekend cultural într-un spațiu inedit, la care accesul este liber. Sunteţi invitaţi să participaţi la noi discuţii, de data asta despre film, cărţi, migraţie şi religie. Seara, vă aşteaptă un concert special oferit de trupa Holograf şi un final de eveniment cu „Mahala Rai Banda”.

Festivalul „Dilema Veche” este organizat de Dilema Veche, Municipiul Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba.

Vedeţi ce s-a întâmplat până acum la Festivalul „Dilema veche”, ediţia din acest an.

FOTO-VIDEO: Seară de muzică italiană folk la Festivalul „Dilema Veche” din Alba Iulia. Concert „Bella Ciao” în Piaţa Cetăţii

Citeşte şi FOTO-VIDEO: Festivalul „Dilema Veche” 2016 de la Alba Iulia. „La nuit americaine”. Jazz, blues şi country, în curtea unităţii militare

Vezi şi FOTO-VIDEO: Festivalul „Dilema Veche” 2016 la Alba Iulia. Piaţa Cetăţii a răsunat în acordurile „orchestrei celor 100 de viori”

Vezi şi FOTO-VIDEO: Festival „Dilema Veche” 2016. Mugur Isărescu, despre stabilitatea financiară a României, rezerva de aur şi evoluţia economiei

DUMINICĂ, 28 AUGUST

De la ora 13.00, pe terasa de la Poarta III, veţi avea ocazia să asistaţi la o şedinţă de redacţie cu Dilema Veche. “Mulți cititori ne-au întrebat, de-a lungul timpului, cum facem revista. Cum alegem temele dosarelor (care individualizează Dilema veche în peisajul presei din România). Așa că ne-am gîndit să arătăm asta într-o ședință de redacție cu public. O ședință deschisă. Ideea nu e nouă: a avut-o Radu Cosașu acum mulți ani. O punem în practică abia acum, la Festivalul Dilema veche 2016”, transmit organizatorii.

dincolodecaleaferataDe la ora 15.00, la Casa de Cultură, proiecţie de film. Dincolo de calea ferată este un film care impresionează prin tensiune, tandrețe și realism magic. Dincolo de calea ferată regăsim un București viu, efervescent, uman și tandru, reconstruit de Cătălin Mitulescu dintr-o memorie pe care o aduce în timpul prezent. E o poveste relațională despre capacitatea unei femei de a reface țesătură familială destrămată, despre jocurile de putere dintre genuri și despre un moment simbolic în context românesc.

Proiecţia va fi urmată de o întâlnire cu Ada Condeescu și Cătălin Mitulescu.

Cariera de regizor a lui Cătălin Mitulescu a debutat cu selecția la Cannes a primelor două scurtmetraje, iar cel de-al treilea, Traffic, a fost laureat al Palme d’Or în 2004. Debutul în lungmetraj, în 2006, a fost de asemenea un succes. Filmul “Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” a avut premiera în secțiunea „Un certain regard”, la Cannes, la fel și următorul său film, Loverboy. “Dincolo de calea ferată” este cel mai nou lungmetraj al său.

YouTube video

cetate turisti De la ora 17.00, pe scena din Piața Cetății, este conferinţa “Migrația religiei sau religia migrației

De multe ori, în comentariile despre problemele acute ale Europei și ale lumii de azi, apare în discuție tema diferențelor dintre religii (care, uneori, duc la conflicte). De exemplu, unii consideră că migrația are și un substrat religios, cu implicații serioase. Există destui oameni care cred că atentatele din ultima vreme sunt cauzate de credința religioasă. Există unii care cred, dimpotrivă, că tocmai lipsa credinței a creat, în lumea de azi, probleme grave, inclusiv conflicte sîngeroase. Am invitat cîțiva înalți ierarhi, reprezentanți ai unor culte religioase diferite, să dialogheze pe tema rolului religiei în lumea de azi.

Invitaţi: ES Rafael Shaffer, Rabinul României, ES Muftiul Iusuf Murat, Șeful Cultului Musulman din România. Moderator: ES Theodor Baconschi.

carti De la ora 19.00, la Cafeneaua cu dileme, vor fi lecturi de carte, cu Teodor Baconschi, Andrei Oișteanu, Armand Goșu

Trei eseiști citesc din cărțile lor apărute în acest an: Andrei Oișteanu a publicat Sexualitate și societate. Istorie, religie, literatură (Editura Polirom); Teodor Baconschi a publicat un volum în dialog cu Dan-Liviu Boeriu, Anatomia ratării (Editura Humanitas); Armand Goșu a publicat, la Editura Curtea Veche, Euro-falia. Publicul prezent la Festivalul Dilema veche 2016 va avea ocazia să-i asculte pe cei trei autori citind din cărțile lor și să intre în dialog cu ei.

 

holograf De la ora 21.00, în Piaţa Cetăţii, sunteţi invitaţi la un concert unic, realizat special pentru Festivalul Dilema veche. Holograf cântă împreună cu Marius Bațu și alți muzicieni, pe instrumente acustice, piesele vechi, reorchestrate.

Pentru toată lumea, trupa Holograf reprezintă o rețetă de succes, îmbinând o longevitate remarcabilă cu un repertoriu – mereu îmbogățit – de cântece cu priză la toate categoriile de vârstă. Acestea fiind deja știute, Holograf vrea să vină la Festivalul revistei Dilema Veche de la Alba Iulia cu o propunere nouă, mai aproape de spiritul și nivelul artistic al evenimentului. Desigur, repertoriul nu va fi mult diferit, pentru că orice artist este, până la urmă, prizonierul propriei sale opere. Modalitatea de abordare va fi însă una mai rar întîlnită, dar cu siguranță mai sinceră și mai directă. Spectacolul unplugged va relua piese mai noi și mai vechi, nu neapărat cele din spectacolele obișnuite, cântece altfel orchestrate și interpretate cu instrumente acustice. Li se vor adauga sonoritatea unui cvintet de coarde și vocea și chitara lui Marius Batu, vechi și bun prieten al formației. Sperăm că noutatea propunerii să își găsească locul în atmosferă specială a festivalului, iar piesele atât de cunoscute ale trupei să strălucească mai viu în noua haină ce li se pregătește. Un spectacol unplugged nu este ceva nemaiîntâlnit, dar atunci când cântecele sunt reduse la esență, se întâmplă ca aceeași muzică să capete alte nuanțe, iar mesajul să devină mai clar și mai puternic. Este o ocazie foarte bună pentru cei care îndrăgesc deja formația, cât și pentru cei care poate abia acum o descoperă, să o vadă într-o altă lumină, cu o altă sonoritate, într-un loc aparte, și el de curînd redat orașului, ca un dar pentru toți spectatorii Festivalului Dilema Veche. (Iulian Vrabete)

Evenimentul se încheie duminică seara, de la ora 23.00, cu concert Mahala Rai Banda, în curtea unităţii militare. Trupa este o fuziune de muzică ţigănească românească, cu riffuri de trompetă, saxofon, trombon şi voci sălbatice, născută la intersecţia a două sate: Clejani, care a trimis in lume Taraful Haiducilor, şi satul Zece Prăjini, de unde a răsărit fanfara Ciocârlia.

Mahala Rai Banda a trecut de la nunţi în România pe scena Operei din Paris. Melodiile cântate de ei s-au făcut auzite în toate colţurile lumii, în faimoase edificii culturale precum: Cosmopolite din Oslo, Adelaine Royal Theatre din Australia, Opera Garnieri din Paris ori Arts Center din Moscova, Opera din Viena, BBC Studio 6. De altfel, trupa a cântat în deschiderea unor concerte susţinute de Lenny Kravitz, Scorpions, Mariah Carey, Jimmi Cliff.

YouTube video

 

PROGRAM Festival „Dilema Veche” 2016 la Alba Iulia

Duminică, 28 august

Ora 10.00 – Cetatea copiilor

Ora 12.00 – Ceremonialul Schimbului de Gardă

Ora 13.00 Dilema veche: Ședință de redacție – Terasa Poarta a III-a

Ora 15.00 Film: Dincolo de calea ferată, de Cătălin Mitulescu – Casa de Cultură a Sindicatelor

Ora 17.00 „Migrația religiei sau religia migrației”: ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului; ES Rafael Shaffer, Rabinul României, ES Muftiul Iusuf Murat Șeful Cultului Musulman din România; ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului; moderator ES Theodor Baconschi – Grădina interioară, Traseul celor Trei Fortificații

Ora 19.00 Lecturi: Teodor Baconschi, Andrei Oișteanu, Armand Goșu – Cafeneaua cu dileme

Ora 21.00 Holograf acustic – un unplugged de neuitat – Scena Piața Cetății

Ora 23:00 Mahala Rai Banda – Curtea interioară UM 01684

sursa: festival.dilemaveche.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax