Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Firmele ar putea evita sancțiunile ANAF sau ale altor organe de control, prin viitoarea Lege a prevenției

Publicat

anaf antifrauda

anaf antifrauda inspectoriFirmele vor putea preveni să fie sancționate contravențional automat de ANAF, Inspecția Muncii sau alte organe de control ale statului, prin intermediul unui plan de conformare, se arată într-un material de lucru pentru elaborarea viitoarei legi a prevenției, obținut de StartupCafe.ro. Documentul enumeră și o listă de abateri care vor putea face obiectul prevenției.

Materialul de lucru a fost elaborat, în urma consultării cu asociații ale antreprenorilor, sub coordonarea fostului ministru pentru Mediul de Afaceri, Comert și Antreprenoriat, Florin Jianu, înainte ca acesta să demisioneze din funcție. Reamintim că Jianu și-a anunțat pe Facebook, joi dimineata, demisia, nemulțumit de măsurile Guvernului în privința justiției. Proteste masive în toată țara au loc în această perioadă ca urmare a măsurilor legilative ale Guvernului în justiție.

Acest material de lucru este unul incipient, din acesta urmând să rezulte un proiect de lege care să fie înaintat Guvernului spre promovare mai departe la Parlament. Un grup de lucru pentru elaborarea viittoarei legi a prevenției încă mai lucrează la identificarea faptelor care vor face obiectul legii prevenției sau vor fi excluse de sub incidența acestor măsuri preventive.

Potrivit materialului de lucru, scopul viitoarei legi a prevenției va fi „prevenirea sancţionării automate a faptelor care constituie contravenţii,  prin  întocmirea unui plan de conformare, acordându-se posibilitatea contribuabilului de a remedia neregulile constatate cu ocazia unui control în vederea respectării dispoziţiilor legale”.

De asemenea, pentru realizarea prevenţiei, agentul constatator încheie procesul-verbal de control, anexând la acesta şi planul de conformare, pentru fiecare faptă. Contribuabil beneficiază de aceste masuri de prevenţie o singură dată pentru fiecare faptă care constituie contravenţie, într-un termen de 3 ani de la data primirii planului de conformare, pentru fapta respectivă.

Acest Plan de conformare va fi o anexă a procesului-verbal de constatare în  care vor fi  prevăzute măsurile obligatorii de remediere pentru contribuabil și termenul de conformare, astfel cum au fost stabilite de agentul constatator.

Agentul constatator nu va putea aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute în viitoarea lege a prevenției la prima constatare a unei fapte care constituie contravenţie, înainte de a se întocmi un proces-verbal de control prevăzut de viitoarea lege. În cazul în care vor fi găsite în neregulă la primul control, firmele vor primi un termen de conformare, care nu va putea fi mai mic de 7 zile lucrătoare, pentru o faptă.

Contribuabilul pentru care s-a emis un plan de conformare va avea obligaţia respectării măsurilor dispuse în termenul acordat.

În situaţia în care, cu ocazia reluării controlului, se constată că contribuabilul nu a respectat măsurile stabilite în planul de conformare, în termenul acordat, organul de control aplică sancţiunile prevăzute de actele normative, pentru faptele care nu au fost remediate, astfel cum sunt consemnate în procesul-verbal de constatare a contravenției, făcându-se menţiune în cadrul rubricii „Alte menţiuni” că faptele pentru care au fost aplicate sancțiunile au făcut obiectul planului de conformare.

Agentul constatator va avea dreptul de a aplica direct sancţiunile prevăzute de actele normative, în cazul în care contribuabilul a săvârşit o nouă faptă care constituie contravenţie şi pentru care fusese emis un plan de conformare.

În situaţia existenţei unor dispoziţii legale mai favorabile pentru contribuabil, referitoare la aplicarea sancțiunilor contravenţionale, decât cele stabilite prin prezenta lege, agentul constatator are obligaţia înştiinţării contribuabilului, acesta din urmă având dreptul de opţiune între aplicarea dispoziţiilor prezentei legi sau aplicarea dispoziţiilor mai favorabile.

sursa: startupcafe.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax