Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Firmele care își ascund acționarii ar putea fi dizolvate. Propunere legislativă, la Senat

Publicat

dep

camera deputatilor Un parlamentar propune eliminarea oricărei forme de organizare a societăților comerciale bazate pe acțiuni la purtător, sigura modalitate acceptată rămânând acțiunile nominative cuprinzând toate datele de identificare ale proprietarului. Sancțiunile propuse pentru nerespectarea reglementărilor merg până la dizolvarea societățiilor pe acțiuni, prevede o propunere legislativă înregistrată la Senat.  

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.31/1990 a societăţilor a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în 14 septembrie.

Inițiatorul, deputatul PNL de Alba Florin Roman, este de părere că organizarea societăților comerciale ca societăți pe acțiuni la purtător nu se mai justifică în prezent.

„Legea nr. 31/1990 a societăților prevede, în cazul societăților comerciale organizate ca societăți pe acțiuni, două posibilități de emisiune: acțiuni nominative; care conțin toate datele de identificare ale proprietarului de drept și acțiuni la purtător. Cea de-a doua formă, acțiunile la purtător, reprezintă o formă de organizare a societăților comerciale specifică începutului secolului al XX-lea, atunci când nu existau instrumente și instituții care să permită un transfer rapid al părților sociale sau valorificarea imediată a acestora. Astăzi, când societățile pe acțiuni au la îndemână listarea la bursa de valori, menținerea acestei forme de organizare a societăților comerciale nu se mai justifică”, explică deputatul Florin Roman, în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Parlamentarul susține că această formă de organizare a societăților comerciale reprezintă un „izvor consistent de corupție și spălare de bani”.

„Majoriatea statelor europene și NATO au adoptat măsuri exprese de transparentizare a proprietarilor de capitaluri, pentru a evita practicile de splălare de bani, conflicte de interese și mai ales, finanțarea ilegală a terorismului. În România, societățile comerciale organizate ca societăți pe acțiuni la purtător reprezintă un izvor consistent de corupție și splălare de bani, un loc în care domnește conflictul penal de interese, mai ales în relație cu procedurile de achiziție publică, unde annual, se risipesc miliarde de euro”, mai precizează deputatul.

Potrivit propunerii legislative, în societatea pe acțiuni, capitalul social este reprezentat prin acțiuni emise de societate, care pot fi doar nominative. De asemenea, în acțiunile nominative se vor menționa obligatoriu:

  • numele, prenumele, codul numeric personal și domicliul acționarului persoană fizică;
  • denumirea, sediul, numărul de înmatriculare și codul unic de înregistrare ale acționarului persoană juridică, după caz.

În termen de 30 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial al României, partea I, toate societățile pe acțiuni ale căror capital social este reprezentat prin acțuni la purtător vor avea obligația de a converti acțiunile la purtător în acțiuni nominative, prin hotărârea adunării generale extraordinare a acționarilor. Nerespectarea prevederilor determică dizolvarea de drept a societății pe acțiuni.

Proiectul legislativ a fost trimis Guvernului și Consiliului Legislativ, care trebuie să emită un aviz consultativ în termen de 30 de zile, până la data de 19 octombrie.

Sursa: senat.ro, legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax