Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Focarul de trichineloză de la Aiud: Medicul care a dat aviz de consum la carnea infestată va fi sancționat. 21 de persoane sunt afectate

Publicat

Inspectorii sanitar-veterinari și polițiștii din Alba continuă ancheta în cazul îmbolnăvirii cu trichineloză a 21 de persoane din Aiud. Din primele cercetări rezultă că, deși duseseră la analize o probă de carne, iar medicul veterinar le-a dat un rezultat negativ, toate cele 21 de persoane s-au îmbolnăvit de trichineloză după ce au consumat carne din același porc. Alte 20 de persoane au fost depistate cu trichineloză în Blaj, după ce au consumat carne de porc neexaminată.

Medicul veterinar care a examinat proba de carne de porc este Alexandru Nemet din Aiud, cu cabinet în Lopadea Nouă. După ce a dat rezultat negativ la analize, 21 de oameni care au consumat carne din acel porc au fost infestați cu trichineloză. Deocamdată, potrivit autorităților, singura certitudine cu privire situația medicului care a îmbolnăvit 21 de persoane este că „va fi sancționat”.

Contactați de Alba24.ro, reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, ai Colegiului Medicilor Veterinari și ai Direcției de Sănătate Publică din Alba au făcut câteva precizări în acest caz.

În timp ce reprezentantul DSVSA Alba, dr. Delia Oltean, susține că medicul din Aiud va fi sancționat și activitatea lui recentă va fi controlată, președintele Colegiului Medicilor Veterinari, dr. Ioan Tomușca, spune că măsurile ce se vor lua în cazul colegului Nemet vor fi stabilite de o comisie de etică, ce se va întruni marți. Mai mult, acesta susține că examenul trichineloscopic are nu un procent de siguranță absolută, iar, dacă proba de carne nu este corespunzătoare, siguranța analizei scade până la 75%. Directorul Direcției de Sănătate Publică Alba, dr. Horea Timiș, susține că din cei 21 de oameni depistați cu trichineloză în Aiud, doar 8 au manifestări clinice, iar din cei 20 din Blaj, 5 au simptome.

DSVSA: „Medicul veterinar va fi sancționat”

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba a prelevat probe din carnea de porc și din produsele din carne. La analize, toate probele au dat rezultat de trichineloză-pozitiv. Potrivit purtătorului de cuvânt al DSVSA Alba, dr. Delia Oltean, medicul veterinar din Lopadea Nouă va fi sancționat și i se va controla toată activitatea din ultimii ani.

„S-au luat măsuri de deratizare în gospodăria unde a fost sacrificat porcul și în gospodăriile limitrofe. Carnea diagnosticată pozitiv a fost confiscată toată, a fost dirijată spre o unitate de incinerare. Medicul veterinar va fi sancționat. I se va controla activitatea din ultimii ani. Din primele cercetări, reiese că a examinat proba, dar a dat un rezultat negativ. Din punctul lui de vedere, a fost un rezultat negativ. Inspectorul de specialitate care s-a deplasat la fața locului a luat probe din carne și produsele din carne, care au avut toate rezultat pozitiv. DSV a eliberat un buletin de analiză și a dat diagnostic pozitiv”.

Vă prezentăm comunicatul de presă transmis de DSVSA Alba:

„În urma informării din partea Autorității de Sănătate Publică Alba cu privire la faptul că mai multe personane din zona Aiud se află internate în cadrul Secției de boli infecțioase a Spitalului Județean Alba cu simptome specific de trichineloză, inspectori de specialitate din cadrul DSVSA Alba au iniţiat o anchetă epidemiologică în vederea stabilirii cauzelor care au stat la baza îmbolnăvirilor.

Din declaraţiile persoanelor identificate s-a constatat că îmbolnăvirea s-a datorat consumului de carne de porc, examinată în prealabil de către un medic veterinar de liberă practică, care nu este angajat în cadrul sistemului sanitar veterinar de stat. Porcul a fost achiziţionat din târgul de animale din localitatea Aiud.

Având în vedere aceste aspecte, echipe de specialişti s-au deplasat la faţa locului de unde au fost prelevate probe de carne şi produse din care au fost consumate de persoanele în cauză în vederea efectuării examenului de laborator pentru depistarea Trichinella spp care în cadrul LSVSA Alba. În urma analizei de laborator prin metoda digestiei artificiale efectuată în cadrul LSVSA Alba s-a obţinut un rezultat pozitiv pentru Trichinella spp fapt pentru care întreaga cantitate de carne şi produse din carne a fost distrusă.

În urma investigaţiilor efectuate de către Serviciul de inspecţie şi control la Cabinetul Medical Veterinar al medicului veterinar de liberă practică s-a sesizat Comisia de Deontologie şi litigii din cadrul Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Alba, în vederea investigării acestui caz şi aplicarea măsurilor legale.

În cadrul exploataţiei din care a fost achiziţionat porcul infestat, s-au dispus măsuri de dezinfectie şi deratizare, atât în cadrul gospodăriei respective cât şi a celor limitrofe, interdicţia de a înstrăina animalele rămase în exploataţie precum şi obligativitatea efectuării examenului trichineloscopic în cazul sacrificării acestora.

În ceea ce priveşte cel de-al doilea focar de trichineloză din zona Blaj, îmbolnăvirea s-a datorat consumului de carne de porc de la care nu s-au prelevat probe pentru examen trichineloscopic după sacrificare”.

Colegiul Medicilor Veterinari: „Există o marjă de eroare la analizele pentru consum familial”

Cei 21 de oameni din Aiud depistați cu trichineloză au fost infestați din carnea aceluiași porc. Potrivit dr. Tomușca, analizele cărnii de porc se fac diferit dacă este vorba despre consum familial sau consum colectiv. Din acel porc care a fost sacrificat pentru consum familial au consumat mai multe persoane, s-a transformat în consum colectiv.

„Ne-am autosesizat pentru că e o problemă, proba ar fi fost prezentată la examinare. În situații de genul acesta, noi vedem în ce măsură este de vină colegul nostru. Se face o comisie de deontologie, care analizează situația și se iau măsurile de rigoare. Comisia este independentă și este condusă de doctorul Drașovean de la DSVSA. Nu pot să vă spun ce riscă medicul dacă este găsit vinovat, doar comisia de deontologie poate decide acest lucru”, a spus dr. Tomușca.

Dr. Tomușca susține că rezultatele examenului trichineloscopic prezintă o marjă de eroare, în funcție de relevanța probei de carne. Fără a preciza ce riscă dr. Nemet în cazul în care este găsit vinovat de îmbolnăvirea celor 21 de oameni prin neglijență, el a spus că o comisie de deontologie va analiza cazul și va stabili ce măsuri se vor lua împotriva lui.

„Examenul trichineloscopic se face numai pentru consum familial. În situația în care dintr-un porc mănânca mai multe familii, atunci este consum colectiv, și analiza se face printr-o metodă specială de examinare, digestia artificială. Această metodă se face doar la anumite laboratorare, de exemplu la DSVSA, unde procentul de siguranță se apropie de 100%. În acest caz nu s-a făcut analiză de acest gen pentru că a fost vorba de consum famlilal.

„Examenul trichineloscopic are un procent de siguranță de 92%-25%, dacă probele prezentate la examinare constau în cei doi pilieri diafragmatici. În general, oamenii aduc în proporție de 70% alte probe, care nu au cum să dea rezultate relevante la analiză, ci au un procent de siguranță de 75%. Proba a putut fi făcută dar dacă nu au fost prezentați cei doi pilieri diafragmatici, proba a fost necorespunzătoare. Orice doctor ar fi fost ar fi pățit același lucru pentru că procentul nu este de 100%. Acesta este un diagnostic, unde dacă proba nu e adusă corespunzător există o marjă de eroare”, a mai spus dr. Tomușca.

Dr. Alexandru Nemet: „Am făcut examenul trichineloscopic așa cum îl fac de 40 de ani”

Medicul veterinar care a făcut examenul trichineloscopic al cărnii susține că rezultatul a ieșit negativ, iar acest lucru se explică prin „marja de eroare” a acestui tip de analiză: „Din câte am înțeles, porcul a fost cumpărat de undeva de la Gâmbaș, nu era de la noi din comună. În circumscripția mea nu am avut porci cu trichină. Eu am făcut analiza de carne (examenul trichineloscopic) așa cum îl fac de 40 de ani și rezultatul a ieșit negativ. Analizele acestea au o siguranță de 95%, probabil în acest caz rezultatul a fost dat de acei 5%.”

„Din persoanele infestate cu trichineloză, o singură femeie este în spital. Ea venise să o ajute pe mama ei la tăierea porcului și prepararea produselor. Am căutat-o ieri la spital, este mai bine, probabil o vor externa săptămâna asta. După ce iese, ne vom înțelege, pentru că ne cunoaștem de mult timp”, a mai spus dr. Nemet.

Citiți și: Ce pedeapsă „grea” riscă veterinarul Alexandru Nemet din Aiud, pentru rezultatul dat greșit la analiza trichineloscopică a cărnii de porc

Neglijență în serviciu la Lopadea Nouă

Față de doctorul Alexandru Nemet din Aiud, poliția a fost întocmit actele premergătoare pentru comiterea infracțiunii de neglijență în serviciu. Cercetările continuă, se administrează probe, se audiază martori și persoane infestate cu trichină.

Cei 20 de oameni din Blaj au consumat carne neexaminată

Potrivit directorului DSP Alba, Horea Timiș, nu toţi oamenii depistaţi cu trichineloză prezintă manifestări clinice: „Mai avem niște seruri în lucru. Din cele 41 de probe confirmate serologic pozitiv sau slab pozitiv, nu toți pacienții au manifestări clinice. La Aiud, din cele 21 de persoane ale căror analize au ieșit pozitiv, 8 au simptome, iar din Blaj, din cei 20 de oameni ale căror analize au ieșit cu trichineloză, 5 pacienți au manifestări clinice”.

Dacă apar complicații, trichineloza poate cauza moartea

Trichineloza este o boală răspândită în întreaga lume, fiind cauzată de un vierme nematod Trichinella spiralis.

Riscul de infestare apare prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs), ce conţine larve vii sau chisturi viabile. La om majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc.

Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului.

Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne: infestată, febră, edeme palpebrale şi faciale însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie.

Boala nu se transmite interuman. Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de:

1. Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic

2. Unele obiceiuri culinare: prepararea termică „în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnaţ uscat sau afumat, şuncă.

3. Achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate .

4. Tăierea clandestină a animalelor

În vederea prevenirii îmbolnăvirii reprezentanţii DSP Alba recomandă populaţiei :

– să controleze trichineloscopic carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau carnea de vânat, în centrele autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare şi să respecte recomandările acestora,

– să achiziţioneze carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar,

– să renunţe la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate de carne crudă sau insuficient prelucrată termic.

Procedeele de sărare, afumare sau uscare a carnii nu distrug larvele. Persoanele care au consumat carne neexaminată trichineloscopic şi care prezintă simptomele menţionate să se prezinte la medic.

Citiți și: Un nou focar de trichineloză, posibil să apară în Alba. Precizări de la DSP despre pacienții afectați până acum și condițiile de apariție a bolii

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax