|

Fost prim-secretar PCR în județul Alba și ministru de Interne, George Homoștean, s-a stins din viaţă

ion dumitrel george homosteanGeorge Homoştean, fost ministru de interne, în perioada 4 septembrie 1978 – 3 noiembrie 1987 și fost prim-secretar PCR al județului Alba s-a stins din viaţă, miercuri, pe 21 decembrie. Avea 93 de ani. Coincidenţă, acesta a murit în ziua în care se împlinesc 27 de ani de la începutul Revoluţiei din 1989 în Alba.

George Homoştean s-a născut în 19 iunie 1923, la Deva, iar din 1968 s-a mutat în Alba, odată cu constituirea județului Alba. Timp de 10 ani, a fost prim-secretar al judeţului și unul dintre cei care și-a pus amprenta asupra dezvoltării urbanistice a municipiului Alba Iulia. Homoștean a fost veteran de război, fiind rănit în 1945, în Munţii Tatra şi preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război din Hunedoara.

În perioada 1978 – 1987, a fost ministru de Interne (Guvernele Ilie Verdeţ şi Constantin Dăscălescu), iar între 1988 – 1989 a fost ambasador la Praga.

Cu elemente de biografie bune și rele, George Homoștean a fost una dintre personalitățile importante pentru județul Alba. Autorităţile din Alba au organizat evenimente de marcare în 2008 şi 2013, când s-au sărbătorit 40 de ani, respectiv 45 de ani, de existenţă a judeţului. George Homoştean a fost invitat şi a participat de fiecare dată.

”La creerea judeţului Alba, oraşul Alba Iulia a avut 19.000 de locuitori, în 1968, şi după 11 ani a avut peste 60.000. Erau peste 3.000 de apartamente care se construiau anual. S-au făcut spitale, în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, de asemenea s-a dezvoltat reţeaua de hoteluri – numai în Alba Iulia s-au făcut două hoteluri: Transilvania şi Cetate, Casa de Cultură a Sindicatelor, Spitalul Judeţean, Liceul Militar şi o serie întreagă de alte dezvoltări ale industriei vechi. De asemenea s-au făcut peste 600 km de drumuri, din care 400 drumuri judeţene şi 200 drumuri naţionale. Aş da exemple numai Alba – Câmpeni, Buru – Arieşeni, Blaj – Alba Iulia şi Sebeş – Şugag”, astfel descria Homoşteanu perioada cât s-a aflat la ”cârma” judeţului Alba.

Asupra activității sale planează însă și două dosare grele: cazul uciderii dizidentului Gheorghe Ursu și operațiuna ”autobuzul”. În urmă cu mai puțin de un an, Parchetul General i-a cerut președintelui avizul pentru urmărirea penală a lui Homoștean pentru ”cazul Ursu”, ceea ce se pare că i-a cauzat acestuia o cădere.  Ultimele luni de viață și le-a petrecut în Spitalul Județean Alba, unde a fost internat din cauza unor probleme de sănătate acute.  Acesta avea familie în Alba Iulia.

 

 

URL scurt: http://alba24.ro/?p=539762avatar Publicat de pe 21 decembrie 2016 şi actualizat pe 21 decembrie 2016.
Publicat în ACTUALITATE, SOCIAL.

Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

2 comentarii pentru “Fost prim-secretar PCR în județul Alba și ministru de Interne, George Homoștean, s-a stins din viaţă”

  1. Dumnezeu sa l odihneasca

  2. Dumnezeu sa il ierte si odihneasca in pace !

Adaugă un comentariu


Publicitate

loading...

Publicitate


Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

  • Tara lui Papura Voda: Fara nicio intentie de a instiga la violenta, insa daca nu se pune mana pe bata pentru un...
  • roman: Ati ajuns la fundul sacului si nici nu ati bifat toate masurile din programul de guvernare care arunca Ro in...
  • Alex: Domnule uitati o chestiune foarte importanta in ceea ce spnei. Nu contest faptul ca acum au crescut salariile...
  • Bomba Atomica: Credeti ca la anu voi mai plati vrun inpozit sau voi mai lucra cu carte de munca ? De la anu voi lucra...
  • cetatean: Concluzia numai prostii lucreaza in mediul privat!

VIDEO / TESTUL de SINCERITATE pe Alba24.ro: Omul care a transformat ”Mica Romă” într-o perlă a județului

Publicitate

Publicitate

Cosmin Calin Raul - Design si Fotografie

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI