Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Foştii angajaţi care fac concurenţă neloială firmei la care au lucrat pot fi amendaţi cu până la 10.000 lei. Sancţiunile au fost majorate

Publicat

firme Un act normativ care prevede ca foștii angajați care fac concurență neloială firmei la care au lucrat să fie sancționați cu amenzi drastice a intrat în vigoare din 25 mai. Astfel, cei care își deschid propria firmă, desfășoară aceeași activitate ca fostul angajator și atrag clienții lui, vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei, față de 1.000 și 5.000 lei cât era prevăzut anterior.

Este vorba despre Legea nr. 117/2015, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 355 din 22 mai ce aprobă cu modificări OG nr. 12/2014. Potrivit noilor reglementări, se majorează amenzile aplicate persoanelor fizice care fac concurență neloială angajatorilor sau foștilor angajatori.

Astfel, persoanele fizice care utilizează practici de concurență neloială, precum denigrarea competitorilor și deturnarea clientelei, sunt sancționate cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei. Până acum, se aplicau amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei.

Potrivit OG nr. 12/2014, constituie concurență neloială practicile comerciale ale întreprinderii care contravin uzantelor cinstite și principiului general al bunei-credințe și care produc sau pot produce pagube oricăror participanți la piață.

Cele trei categorii de practici de concurență neloială interzise de actul normativ sunt:

– denigrarea unui competitor sau a produselor/serviciilor sale, realizată prin comunicarea ori răspândirea de către o întreprindere sau reprezentantul/angajatul sau de informații care nu corespund realității despre activitatea unui concurent sau despre produsele acestuia, de natură să îi lezeze interesele;

– deturnarea clientelei unei întreprinderi de către un fost sau actual salariat/reprezentant al sau ori de către orice altă persoană prin folosirea unor secrete comerciale, pentru care respectiva întreprindere a luat măsuri rezonabile de asigurare a protecției acestora și a căror dezvăluire poate dăuna intereselor acelei întreprinderi;

– orice alte practici comerciale care contravin uzantelor cinstite și principiului general al bunei-credințe și care produc sau pot produce pagube oricăror participanți la piață.

Constituie contravenții denigrarea competitorilor și deturnarea clientelei, așa încât firmele care utilizează aceste practici anticoncurențiale riscă amenzi de la 5.000 la 50.000 de lei, iar persoanele fizice pot primi, de marți, 26 mai, amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Noile dispoziții definesc persoana fizică ca fiind orice fost sau actual salariat/reprezentant al unei întreprinderi sau orice altă persoană care săvârșește practici de concurență neloială. Spre exemplu, un fost salariat care pleacă din firmă cu tot cu clienții acesteia, riscă o amendă de până la 10.000 lei.

Legea nr. 117/2015 mai stabilește că, pentru prevenirea unei pagube iminente, instanțele judecătorești competente pot dispune, în procedura de urgență, în cazul în care constată, la o prima evaluare, existența unor practici comerciale neloiale, încetarea, respectiv interzicerea acestora până la soluționarea cauzei.

În cazul în care instanța a dispus încetarea, respectiv interzicerea practicilor de concurență neloială, iar hotărârea judecătorească prin care s-a dispus măsura a rămas definitivă, atunci autoritatea națională de concurență va asigura, la cererea persoanei care a formulat cererea de chemare în judecată, publicarea pe pagina de internet proprie a unui comunicat, care trebuie să cuprindă sediul și celelalte date de identificare ale întreprinderii, practica de concurență neloială săvârșită, precum și măsurile dispuse de instanță.

De asemenea, pe cheltuiala persoanei vinovate, instanța poate dispune publicarea hotărârii judecătorești, total sau parțial, într-un ziar de largă circulație. În plus, la cererea deținătorului legitim al secretului comercial, instanța poate dispune măsuri de interzicere a exploatării industriale și/sau comerciale a produselor rezultate din insușirea ilicită a secretului comercial sau distrugerea acestor produse. Interdicția încetează atunci cand informația protejată a devenit publică.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax