Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Fostul primar al comunei Mihalţ, Ioan Toma Cârnaţ, condamnat la închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie

Publicat

Fostul primar al comunei Mihalţ, Ioan Toma Cârnaţ a fost condamnat de Judecătoria Blaj la 6 luni de închisoare cu suspendare sub acuzaţii de folosire de declaraţii false, obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi fals în înscrisuri oficiale. Paguba produsă statului este de peste 33.000 de euro.

Sentinţa a fost pronunţată în 6 aprilie.

Vă prezentăm minuta pe scurt a sentinţei:

„Condamnă inculpatul CTI la 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art.181 alin.1 din Legea nr.78/2000 şi la 2 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art.288 alin.1 Cod penal, totul cu aplicarea art.33 lit.a, art.74 şi art.76 Cod penal; contopeşte pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea, urmând ca în final inculpatul să execute pedeapsa de 6 luni închisoare; dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe o perioadă de 2 ani şi 6 luni.

Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art.83 Cod penal. În baza art.71 alin.2 Cod penal interzice inculpatului drepturile prevăzute de art.64 lit.a teza II şi art.64 lit.b Cod penal. În baza art.71 alin.5 Cod penal suspendă, pe durata suspendării executării pedepsei închisorii, executarea pedepselor accesorii. În baza art.445 Cod procedură penală declară fals contractul de închiriere încheiat între Consiliul Local Mihalţ şi Asociaţia de păşunat şi a crescătorilor de animale <Târnava> Mihalţ, înregistrat în registrul de intrare – ieşire al Primăriei comunei Mihalţ sub nr.1571/10.05.2010 şi dispune anularea acestuia. În baza art.353 Cod procedură penală menţine sechestrul instituit prin ordonanţa nr.158/P/2011 din data de 04.11.2011 a DNA Serviciul Teritorial Alba Iulia asupra sumei de 145.343,83 lei din contul bancar al Asociaţiei de păşunat şi a crescătorilor de animale <Târnava> Mihalţ, deschis la Banca Comercială Română – Agenţia Teiuş, până la recuperarea creanţei de către partea civilă. În baza art.346 şi art.14 şi urm.

Cod procedură penală admite acţiunea civilă formulată de partea civilă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Centrul Judeţean Alba, şi obligă inculpatul în solidar cu partea responsabilă civilmente Asociaţia de păşunat şi a crescătorilor de animale <Târnava> Mihalţ să plătească părţii civile suma de 145.434,83 lei reprezentând despăgubiri materiale, respectiv plată în avans în cadrul schemelor de sprijin pe suprafaţă – Campania 2011, precum şi majorări de întârziere calculate de la data de 28.10.2011 până la achitarea integrală a debitului. În baza art.191 Cod procedură penală obligă inculpatul în solidar cu partea responsabilă civilmente să plătească în favoarea statului suma de 1500 lei cheltuieli judiciare”.

Vă prezentăm comunicatul DNA:

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Cârnaţ Toma Ioan, preşedinte al Asociaţiei de Păşunat şi a Crescătorilor de Animale <Târnava> Mihalţ şi referent în cadrul Primăriei comunei Mihalţ, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor şi

– fals material în înscrisuri oficiale.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 12 mai 2011, inculpatul Cârnaţ Toma Ioan, în calitate de preşedinte al Asociaţiei de Păşunat şi a Crescătorilor de Animale <Târnava>, în numele acestei asociaţii, a solicitat Agenţiei de Plăţi pentru Intervenţie în Agricultură (A.P.I.A) – Centrul Judeţean Alba cererea unică de plată şi plăţi de agro-mediu pentru anul 2011 pentru suprafaţa de 794,66 hectare de păşune. În susţinerea cererii sale, inculpatul a prezentat un contract falsificat de închiriere a păşunii respective de la Primăria Mihalţ, contract pe care inculpatul a falsificat semnătura primarului comunei Mihalţ.

Ministerul Agriculturii Pădurilor şi Dezvoltării Rurale prin Agenţia pentru Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură – Centrul Judeţean Alba s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 145.434,83 lei (echivalentul a aproximativ 33.635 de euro).
În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra sumei de bani menţionate mai sus.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. gabi

    luni, 09.04.2012 at 10:55

    Destul de rapid s-a dat sentinta – probabil inculpatul nu avea destule pile si nu era destul de important (mafiot) sa isi obtina amanarea, transmutarea sau taraganarea dosarului, cum e moda pe la noi. Desi pedeapsa e cam mica…

  2. Pingback: Fostul primar al comunei Mihalț, din nou în atenția DNA. Ioan Toma Cârnaț, trimis în judecată pentru fraudă din fonduri europene | alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax