Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Fost primar al comunei Râmeţ, condamnat definitiv la închisoare cu suspendare, într-un dosar de corupţie cu prejudiciu de 700.000 lei

Publicat

aurel dan ramet Fostul primar al comunei Rîmeţ, până în 2012, Aurel Dan, a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare într-un dosar de corupţie referitor la o modernizarea căminului cultural din localitate, cu prejudiciu de peste 700.000 de lei în dauna administraţiei locale.

Curtea de Apel Alba Iulia i-a respins apelul, astfel că rămâne cu pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 4 ani, pentru abuz în serviciu şi fals intelectual, pronunţată în februarie de Judecătoria Aiud.

Instanţa a menţinut pedepsele şi pentru fostul contabil al instituţiei, Ioana Laura Săsărean, condamnată de Judecătoria Aiud la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare pe o perioadă de 3 ani, pentru abuz în serviciu, respectiv pentru Marius Mircea Achim – diriginte de şantier al lucrării – 3 ani de închisoare, pedeapsă suspendată sub supraveghere pe o perioadă de 4 ani.

În ceea ce îl priveşte pe Vasile Daniel Isăilă, reprezentant al firmei care a câştigat contractul pentru lucrare, instanţa a decis 3 ani şi 4 luni închisoare cu executare (faţă de 4 ani şi 2 luni, decisă de Judecătoria Aiud), pentru complicitate la abuz în serviciu, complicitate la fals intelectual, dar l-a achitat de răspunderea pentru delapidare.

Ioan Alin Poantă a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la fals material în înscrisuri sub semnătură privată şi a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la delapidare.

Firma se numeşte Ovas Construct Ro SRL Cergău.

Cei cinci au fost trimişi în judecată în 2014 pentru infracţiuni de abuz în serviciu, fals intelectual, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la fals intelectual, delapidare. Contractul de modernizare a Căminului Cultural din Rîmeţ trebuia finalizat în 2009, dar firma a oprit lucrările pe motiv că nu a fost plătită. Banii, însă, au fost viraţi de Primăria Râmeţ încă din decembrie 2008. Prin urmare, firma a încasat banii dar nu a mai realizat lucrările la care s-a angajat prin contract. Paguba în bugetul Primăriei Rîmeţ se ridică la suma de circa 711.000 lei.

Minuta soluţiei de la Curtea de Apel Alba Iulia:

“Admite apelurile declarate de inculpaţii Poantă Alin şi Isailă Vasile Daniel împotriva sentinţei penale nr.221/12.02.2016 pronunţată de Judecătoria Aiud în dosar nr.2267/175/2014.

Desfiinţează în parte hotărârea atacată sub aspectul laturii penale în ce priveşte soluţia de condamnare a inculpatul Isailă Vasile Daniel pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare prevăzută de art. 295 alin 1 Cod penal cu referire la art. 308 alin 1 Cod penal precum şi a inculpatului Poantă Alin pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la delapidare prevăzută de art.48 alin1Cod pen.rap la 295 alin 1 Cod penal cu referire la art. 308 alin 1 Cod penal şi judecând cauza în aceste limite.

Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 4 ani şi 2 luni închisoare aplicată inculpatului Isailă Vasile Daniel în pedepsele componente de 2 ani şi 8 luni închisoare, 1 an închisoare, 1 an închisoare,2 ani şi 6 luni închisoare şi înlătură sporul de 1 an şi 6 luni.

1. În baza art.396 alin.5 Cod procedură penală cu aplicarea art. 16 alin. 1 lit.b teza I Cod penal achită inculpatul Isailă Vasile Daniel pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare prevăzută de art.295 alin. 1 Cod penal cu referire la art. 308 alin 1 Cod penal. Menţine pedepsele principale, complementare şi accesorii aplicate inculpatului Isailă Vasile Daniel pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu, complicitate la fals intelectual -7 acte materiale- şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 acte materiale). În baza art. 38 alin.1 Cod penal, art. 39 alin.1 lit. b Cod penal art.45 alin 1 Cod penal şi cu aplicarea art. 5 Cod penal contopeşte pedepsele şi aplică inculpatului Isailă Vasile Daniel pedeapsa cea mai grea de 2 ani şi 8 luni închisoare la care adaugă sporul de 1/3 din pedepsele de 1 an şi 1 an închisoare urmând ca inculpatul să execute în final pedeapsa de 3 ani şi 4 luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin 1 lit. a, b pe o durată de 2 ani. În baza art.12 alin.1 din Legea nr.187/2012 rap la art. 65 alin.1 Cod penal, art. 45 alin 1 Cod penal interzice inculpatului cu titlu de pedeapsă accesorie drepturile prevăzute de art. 66 alin.1 lit. a, b Cod penal respectiv dreptul de a fi ales in autorităţile publice sau in funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

2. Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 2 ani 2 luni şi 20 zile închisoare aplicată inculpatului Poantă Alin Vasile în pedepsele componente de 8 luni închisoare şi 2 ani închisoare şi înlătură sporul de 2 luni şi 20 zile. În baza art.396 alin.5 Cod procedură penală cu aplicarea art. 16 alin. 1 lit.b teza I Cod penal achită inculpatul Poantă Alin Vasile pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la delapidare prevăzută de baza art. 48 alin 1 Cod penal rap la art. 295 alin 1 Cod penal cu referire la art. 308 alin 1 Cod penal Menţine pedeapsa principală, complementară şi accesorie aplicate inculpatului Poantă Alin Vasile pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 acte materiale). Menţine suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe o durată de 2 ani, aplicată inculpatului Poantă Alin Vasile.

Respinge ca nefondate apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud şi inculpaţii Dan Aurel, Săsărean Ioana Laura şi Achim Mircea Marius.

Menţine în rest dispoziţiile sentinţei penale atacate dacă nu contravin prezentei decizii penale În baza art.275 alin.2 Cod procedură penală obligă inculpaţii apelanţi Dan Aurel, Săsărean Ioana Laura şi Achim Mircea Marius la plata cheltuielile judiciare avansate de stat în apel în sumă de câte 200 lei, fiecare. În baza art. 275 alin.3 C.pr.pen. celelalte cheltuieli judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi 22.11.2016”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. PDL

    marți, 22.11.2016 at 20:39

    Felicitari justitei..astept ca pentru 50 de lei sa se ia inchisoare pe viata…pentru 700000 care nu- i recuperati sa fie 3 ani iar pentru fn STATUIE.Cu stima platitorul de taxe.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax