Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Cel mai renumit liceu din Alba Iulia, Colegiul „HCC”, a împlinit 95 de ani de existență. Expoziţie aniversară cu cataloage, uniformă, diplome și fotografii

Publicat

Cel mai renumit liceu din Alba Iulia, Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” a sărbătorit, vineri, 95 de ani de existență. Elevi, cadre didactice şi foşti absolvenţi au fost invitați la Sala Unirii pentru a vedea expoziţia de documente şi fotografii, organizată cu această ocazie.

La realizarea acestei expoziţii au mai contribuit cu fotografii din colecţiile particulare Ioan Pleşa, Simion Drăgoi, Romulus Rusan, Florin Bota, Robert Ghergu şi Mircea Olariu, dar şi Cristina Smadea, toţi foşti absolvenţi ai Colegiului „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia.

„Liceul nostru este primul liceu de stat din Transilvania înfiinţat după Marea Unire. Un liceu cu o istorie incredibilă, cu nişte absolvenţi care sunt şi au fost vârfuri ale culturii, ale ştiinţei, ale vieţii sociale din România. Liceul este legat subtil de ceea ce reprezină familia mea, şi ceea ce reprezint eu. Este liceul în care a fost elevă mama mea, unde am fost elev eu, soţia mea, copilul meu şi sper să fie elvi şi nepoţii mei. În astfel de momente nu poţi decât să fi mândru că aparţii acestei şcoli. Ca o încununare a meritelor acestui liceu am fost clasaţi de către o comisie naţională pe locul II la nivel ca şi valoare a liceului, apoi titlul de primul liceu din Transilvania şi trofeul „Zece pentru România” au fost cuvintele directorului liceului Valer Cerbu la împlinirea celor 95 de ani de axistenţă a Colegiului „Horea, Cloşca şi Crişan”.

În cadrul expoziţiei, care va fi deschisă publicului până pe data de 15 martie majoritatea documentelor şi fotografiilor expuse sunt colecţii particulare ale foştilor absolvenţi ai liceului.

Cartea de onoare a liceului din 1959 este şi primul act referitor la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”, care până atunci se purta numele de Liceul Mihai Viteazul. Din anul şcolar 1960-1961 Liceul „Mihai Viteazul” a primit denumirea de Liceul „Horea, Cloşca şi Crişan”.

Expoziţia începe cu imagini ale clădirii liceului din 1929, 1938, 1944-1945, 1970 care până să ajungă o instituţie de învăţământ a fost sediul unei instituţii administrative, Rezidenţa Regală a ţinutului Mureş, dar şi un spital militar sovietic.

Mai sunt expuse şi tabele cu notele obţinute de absolvenţii Liceului „Mihai Viteazul” la examenul de Bacalaureat din 1943 şi procese verbale din 1942 pentru acordarea unor burse de la concurs elevilor sunt

La început, liceul de stat „Mihai Viteazul” din Alba Iulia era de băieţi, astfel că fetele erau primite numai ca particulare. În cadrul expoziţiei şeful Serviciului de Arhive Alba, Dana Zecheru a spus că sunt expuse şi diplomele unor eleve particulare, foi matricole şi cotoare ale unor absolvenţi din anii 1941-1942.

Printre cele mai reprezentative documente ale expoziţiei sunt şi două cataloage cu note. Unul din anul şcolar 1924-1925 fiind şi cel mai vechi pe care Serviciul De arhive Alba îl deţine, care aparţinea clasei I A şi un alt catalog din anul şcolar 1944-1945, când liceul, după cum a spus Dana Zecheru a fost urmat de „o seamă de elevi deosebiţi veniţi din zonele de est ale ţării, din Basarabia, Bucovina, Moldova ocupată în acel moment de trupele sovietice”, al clasei a V-a B.

Pe lângă toate aceste documente, cei prezenţi la Sala Unirii au putut vedea şi o uniformă originală a Liceului „Horea, Cloşca şi Crişan” din 1987, care aparţine Cristinei Smadea, de la Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga”.

Elevii care în prezent urmează cursurile Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”, dat şi foşti absolvenţi care au contribuit cu diferite materiale pentru expoziţie din colecţia personală au avut ocazia să privească şi fotografii de la atelierele de tehnologie, din excursii, de la activităţi culturale, sportive, de la pregătirea Tineretului pentru Apărarea Patriei, predarea cheii liceului, revederea de 20 de ani, dar şi albume cu poze din 1956 şi invitaţii la spectacolele elevilor din 1987.

 

 

Au fost expuse şi fotografii dedicate „elevilor liceului care au făcut parte rezistenţa anticomunistă şi car din cauza convingerilor pe care le-au manifestat cu putere au avut de suferit destul de mul de-a lungul vieţii” a menţionat Dana Zecheru.

De asemenea, nu au fost uitate nici revistele liceului şi cărţile pe care foşti absolvenţi şi profesori ai liceului le-au scris de-a lungul anilor.

Pe lângă elevii colegiului, cadre didactice, directorul liceului, Valer Groza, directorul adjunct, Sorin Schiau, inspectorul şcolar, Rodica Groza, şeful Serviciului de Arhive Alba, Dana Zecheru, directorul Muzeului Naţional al Unirii, Gabriel Rustoiu şi foşti absolvenţi ai Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” care şi-au putut aminiti cu drag de vremurile tinereţii şi de anii petrecuţi pe băncile şcolii.

Citeşte şi MAREA ÎMBRĂȚISARE și cafenea literară, la aniversarea a 95 de ani de la înființarea Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia

Foto: Cristina NICOLA

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax