Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: A fost lansat primul volum al cărţii „Dacia. Războaiele cu Romanii – Sarmizegetusa”. Va fi pus în vânzare şi la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia

Publicat

Graficianul Radu Oltean şi-a lansat pentru prima oară, în cadrul unei instituţii culturale, respectiv Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, volumul I al cărţii „Dacia. Războaiele cu Romanii – Sarmizegetusa”. Lucrarea conţine aproximativ 200 de ilustraţii, reconstituiri, gravuri, stampe de epocă, hărţi şi fotografii aeriene. Unul dintre capitolele care i-a dat bătaie de cap autorului a fost „Scurt istoric al cercetărilor din Munţii Orăştiei”. Cartea va fi pusă în vânzare şi la standul muzeului din Alba Iulia, la preţul de 70 de lei.

Radu Oltean, autorul volumului a spus că în ceea ce priveşte informaţiile adunate, „am colaborat foarte bine cu unii istorici, destul de prost cu alţii, tocmai cu arheologii care sapă în Munţii Orăştiei, nu am prea avut deschidere şi înţelegere.

Autorul îşi propune să scoată pe piaţă şi un al doilea volum, care va conţine povestea echipamentelor militare ale dacilor, subiect pe care nu a fost pus accent în volumul I „Dacia. Războaiele cu Romanii – Sarmizegetusa”.

„E un subiect de mare interes pentru marele public. Nu exista nimc de genul ăsta era nevoie de o asemenea lucrare. Am început cu sfârşitul poveştii cu războaiele daco – romane, cu forul lui Traian, am discutat subiectul statuilor de daci, cu o scurtă descriere a dacilor transilvăneni,  scurtă istoriea a cetăţilor din Munţii Orăştiei. Cartea se încheie la sfârşitul primului răazboi dacic la 102”, a declarat Radu Olteanu.

Unul dintre colaboratorii cărţii, Cătălin Borangic, care interpretează persoanjul lui Dada Mamusa, căpitanul trupei „Lupii de Fier ai Apoulonului” din cadrul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia a spus că îşi propun ca „volumul al doilea, capitolul dedicat armamentului de elită contra războinicilor, la care vom colabora amândoi la fel de bine, să fie mai bun ca volumul I, să reuşim să creăm această punte necesară între lumea ştiinţifică şi publicul mai puţin avizat în lecturi de specialitate”.

Astăzi, începând cu ora 17.30, în Piaţa Cetăţii vor fi recreeate o mică parte din scenele care au fost descrise şi în cartea „Dacia. Războaiele cu Romanii – Sarmizegetusa”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax