Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO ADR Centru: Probleme la depunerea proiectelor cu finanţare UE, discutate la întâlnirea de la Alba Iulia a reprezentanților administrației publice. Noua conducere CDR

Publicat

Foto1Consiliul pentru Dezvoltare Regională Centru şi-a ales, marţi, la întâlnirea de lucru de la Alba Iulia, noua conducere. Sándor Tamás, şeful CJ Covasna, este preşedinte, iar vicepreședinte CDR este Daniela Câmpean, președinte CJ Sibiu. Un aspect important dezbătut la această întâlnirea a fost modul în care ADR Centru poate sprijini reprezentanții administrației publice locale în pregătirea proiectelor ce vor fi finanțate cu fonduri nerambursabile în acest an.Au fost discutate aspecte procedurale privind depunerea și, mai ales respingerea de proiecte în cadrul POR 2014-2020. ADR Centru va deveni principalul vector de comunicare cu AM POR, în vederea identificării celor mai bune soluții pentru ca sistemul de pregătire, depunere și evaluare a cererilor de finanțare să decurgă cât mai bine.

Foto2La această întâlnire de lucru, convocată de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru au participat noii reprezentanți ai celor şase consilii judeţene din Regiunea Centru, respectiv Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, primarii nominalizaţi ca reprezentanţi ai municipiilor, oraşelor şi comunelor din fiecare din aceste judeţe, precum și invitați din alte structuri ale administrației publice locale. După constituirea noului for deliberativ regional, rezultat în urma alegerilor locale din urmă cu doar câteva luni, reprezentanții CDR Centru au convenit în unanimitate un nou sistem de rotație la conducerea Consiliului. Primii conducători ai CDR Centru au fost aleși: pentru funcția de Președinte CDR Sándor Tamás, președintele CJ Covasna, iar pentru funcția de vicepreședinte CDR – Daniela Câmpean, președinte CJ Sibiu. După un an, cei doi vor schimba între ei mandatele de președinte și vicepreședinte. Peste doi ani la conducerea CDR Centru vor veni președinții CJ Brașov și CJ Harghita, urmând ca, după încă doi ani, președinții CJ Alba și CJ Mureș să asigure președinția forului regional care coordonează activitatea ADR Centru.

Foto3În timpul întâlnirii de la Alba Iulia a fost realizată o importantă analiză a precedentei perioade de programare, în cadrul dezbaterilor referitoare la Raportul de activitate al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru, aferent semestrului I al anului 2016. Pornind de la exemplele bune, dar și de la problemele întâmpinate în anii anteriori, participanții au discutat despre stadiul implementării Programului Operațional Regional 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru, inclusiv asupra stadiului în care s-a ajuns cu elaborarea Documentului Cadru pentru Strategia de Cercetare și Inovare Regională pentru Specializare Inteligentă (Concept Note). Acest document de planificare este important pentru pregătirea proiectelor finanțabile pe Axa Prioritară 1 –  Promovarea transferului tehnologic din cadrul POR 2014-2020. Un punct distinct referitor la noul Program de finanțare l-a reprezentat aprobarea proiectului de hotărâre privind prima ediție a Planului de Comunicare Regional realizat de ADR Centru pentru implementarea măsurilor de informare și publicitate destinate promovării POR 2014-2020 în Regiunea Centru.

Foto4Totuși, având în vedere faptul că, în prezent, sunt deschise sesiuni de depunere în cadrul mai multor axe prioritare ale Programului Operațional Regional 2014-2020, reuniunea de la Alba Iulia a urmărit să informeze reprezentanții administrației publice locale din Regiunea Centru despre cerințele specifice din Ghidurile Solicitantului și să furnizeze informații clare pentru pregătirea cererilor de finanțare. Acțiunile preventive sunt cu atât mai importante cu cât, pentru unele dintre apelurile competitive lansate până în prezent, cererile de finanțare respinse sau retrase nu pot fi redepuse în cadrul aceluiași apel. Toți cei prezenți s-au referit la unele aspecte procedurale privind depunerea și, mai ales respingerea de proiecte în cadrul POR 2014-2020. Practic, reprezentanții administrației au subliniat care sunt problemele întâmpinate în pregătirea cererilor de finanțare, depuse până în momentul de față. Au fost analizate aspecte legate de pregătirea de proiecte finanțabile prin POR 2014-2020, cu accent pe Axele Prioritare 3, 4, 5, 6 și 7.

Foto5Echipa ADR Centru a insistat pe identificarea modului cum potențialii beneficiari de fonduri pot fi sprijiniți pentru a pregăti documentațiile necesare pentru proiectele ce vor fi depuse spre finanțare. Ca atare, decidenții din cadrul CDR Centru au hotărât ca ADR Centru să devină principalul vector de comunicare cu AM POR, în vederea identificării celor mai bune soluții pentru ca sistemul de pregătire, depunere și evaluare a cererilor de finanțare să decurgă cât mai bine și să se contracteze proiecte pe POR 2014-2020, cât mai curând posibil.

O altă componentă a discuțiilor a vizat rezultatele preliminare ale sesiunilor de discuții organizate până în prezent de ADR Centru cu reprezentanții grupurilor tematice pentru elaborarea documentului de planificare Concept Note Regional. Acest document strategic este important pentru implementarea Axei Prioritare 1 – Promovarea transferului tehnologic prin POR 2014-2020. Prin intermediul acestei Axe Prioritare se vor finanța activitățile specifice pentru dezvoltarea entităților de inovare și transfer tehnologic, implicit și a centrelor de competență, în concordanță cu Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Inovare și cu Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru. În urma actualizării Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru, Concept Note-ul regional va reflecta, în rezumat, prevederile acesteia, respectiv va fundamenta domeniile de specializare inteligentă, în sensul orientării acestora către sectoare economice clare și către anumite tipuri de servicii.

Foto8Suntem deciși să facem tot ceea ce depinde de instituția noastră pentru a sprijini potențialii solicitanți de fonduri, ca ei să-și pregătească proiecte bune, conforme cu cerințele din ghidurile de finanțare. Totuși, trebuie ca problemele pe care le semnalează să fie bine receptate, inclusiv la nivelul Autorității de Management, de aceea vom transmite decidenților din cadrul Autorităților de Management, la sugestia membrilor CDR Centru, care se implică astfel direct în activitățile de îmbunătățire a sistemului de depunere și evaluare a proiectelor POR 2014-2020. În ultima perioadă am avut discuții detaliate în aproape fiecare județ cu privire la aspectele care pot duce la respingerea proiectelor, corelat cu faptul că procedurile în vigoare în acest moment nu permit redepunerea proiectelor pe apelurile competitive. Este nevoie de flexibilitate și de o mai bună conlucrare, de aceea vom transmite celor responsabili propunerile centralizate la nivel regional, pentru a simplifica modul de abordare a unor prevederi din fazele incipiente, cum este cea de conformitate, cu anumite abordări formale, astfel încât acele abordări care nu afectează competitivitatea proiectului să poată fi soluționate simplu și în folosul direct al solicitanților de finanțare. Vom căuta cele mai bune metode să sprijinim partenerii noștri, care sunt și beneficiarii cei mai importanți ai proiectelor pe care le gestionăm, astfel încât programul să se deblocheze și să contractăm cât mai multe cereri de finanțare, cât mai repede posibil”, a declarat, după întâlnirea de la Alba Iulia, Simion Crețu, director general ADR Centru.

În cadrul întâlnirii, participanții au adoptat și decizii privind aprobarea participării ADR Centru ca partener în cadrul unor proiecte regionale, precum și a cofinanțării aferente bugetelor proprii ale acestora. Este vorba despre inițiativele propuse spre finanțare prin opt proiecte de dezvoltare a capacității instituționale la nivel regional, finanțabile prin programele InterReg Europe și InterReg Danube 2014-2020, inclusiv prin proiectul BISNet Transylvania 2015-2020. Prin acest din urmă proiect, ADR Centru acordă sprijin, de peste 8 ani, companiilor interesate de creșterea competitivității și a capacității lor de inovare. Toate aceste proiecte au fost transmise spre aprobare la Comisia Europeană și implică peste 60 de organizații partenere ale ADR Centru de la nivel european. Dacă vor fi aprobate de CE, aceste proiecte ar putea aduce fonduri nerambursabile în valoare de aproape 1 milion euro, în sprijinul administrației publice și al organizațiilor neguvernamentale din Regiunea Centru, în vederea dezvoltării regionale bazate pe Strategia Europa 2020.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax