Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Aiudul a fost, timp de o săptămână, o capitală a artei fotografice. Demers artistic premergător proiectului „România 100”

Publicat

1 (1) Aiudul a fost, timp de o săptămână, un oraş al artei fotografice, într-un eveniment inedit, intitulat “Trinitas Lucaem. Oglinzile Aiudului vs. oglinzile fotografiei”. Workshop-ul de artă fotografică „Inter-Art” a reunit la Aiud mai mulţi artişti.

Evenimentul de investigație și creație fotografică a propuns fiecărui participant trei direcții/teritorii ale aventurii fotografice plenare.

Prima direcție a invit/provocat participanții să descopere – sub auspiciile identității fotografice personale – repere ale Aiudului ce nu se dezvăluie în cotidian, repere aflate în intervalul dintre moștenirea istorică/culturală și prezentul exercitat în social-culturalul instanțelor de localizare contemporană.

A doua direcție a invitat pe fiecare participant să cutreiere împrejurimile și vecinătățile Aiudului și să descopere, să releveze și să prezinte prin imagini fotografice aspecte fondatoare și exercitatoare ale realităților multiculturale ce generează bogăția existențială a ținuturilor aiudene.

A treia direcție a invitat și a provocat fiecare participant ca în perioada workshop-ului să genereze imagini fotografice aflate sug genericul totalei libertăți de creație și expresivitate personală, astfel încât să se constituie în actor plenar la configurarea stării de excelență și de moștenire culturală al Aiudului artistic.

Expoziţia finală s-a constituit într-un eveniment de marcă, reuşind să integreze cele trei dimensiuni propuse într-un concept artistic concret, definit ca un demers fotografic menit să ofere privitorului o dimensiune valorică, calitativă si o dimensiune educativă, transmit organizatorii.

“Expoziţia reprezintă un spaţiu remarcabil de conversaţie culturală, o caligrafie vizuală a unei dimensiunii contemporane a Aiudului, dimensiune suprapusă peste multiculturalitatea si peste moştenirea istorică, specifice zonei. Aiudul a fost o capitală a fotografiei artistice” – a arătat prof. univ. dr Dorel Găină, de la Universitatea de Artă si Design din Cluj Napoca, director artistic al workshop-ului, o eminenţă a fotografiei contemporane.

Ştefan Balog, preşedintele Fundaţiei Inter-Art Aiud, a decernat participanţilor, în numele organizatorilor, diplome de excelenţă pentru contribuţia la realizarea acestui important eveniment fotografic naţional.

“Evenimentul are un concept clar definit de valorizare culturală a Aiudului, a Transilvaniei, a României, un demers artistic concret în anul premergător proiectului România 100” a declarat Ioan Hădărig, director artistic Inter-Art Aiud.

Albumul de artă fotografică care va fi editat în urma desfăşurării atelierului de lucru se înscrie în demersul prin care Centrul Cultural „L. Rebreanu” Aiud şi Fundaţia „Inter Art” Aiud în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Aiud îşi propun să marcheze apropierea importantei aniversări: 100 de ani de la Marea Unire.

Un alt proiect important dedicat evenimentului din anul 2018, care cuprinde şi o expoziţie de artă fotografică stradală, se va desfăşura în septembrie, în Franţa, în Cusset, oraş înfrăţit cu Aiudul.

Workshop-ul de fotografie “Inter Art” 2017 va rămâne pentru mult timp un demers al valorii fotografiei culturale, un spaţiu în care oglinzile Aiudului versus oglinzile fotografiei au devenit simbol al luminii şi al imaginii.

Un moment aparte l-a constituit vizita la Centrul Cultural Sâncrai urmată de un concert de muzică clasică şi o expoziţie de fotografie organizate de Consiliul Judetean Alba şi Centrul de cultură “Augustin Bena” Alba. Vizita la Castelul din Colţeşti şi în satul Rimetea au reprezentat o incursiune în spaţiul cultural al comunităţii maghiare.

Artiştii fotografi participanţi la eveniment au fost: Anamaria Marcela Manoilescu, Daniel Dăian, Daniela Stănoiu, Dorel Găină, Gelu Bogdan, Grigore Roibu, Horia Ştefan Trânc, Ioan Hălălae, Ioana Cristina Rusu, Marius Docea, Mira Marincaş, Ovidiu Munteanu, Petre Ovidiu Manoilescu, Radu Colcer, Vasile Sârb, Zoltán Lőrincz jr., Zoltán Lőrincz sen., Andrei Bakó, Zoltán Balog, Robert Lixandru.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax