Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Al doilea protest la Albac împotriva proiectului minier din Apuseni. Manifestări şi la Cîmpeni şi Roşia Montană

Publicat

Localnicii din Albac s-au strâns din nou în cadrul unui protest organizat împotriva proiectului minier de la Roşia Montană. Este a doua manifestare de acest gen desfăşurată în localitate, după cea de vineri, 20 septembrie, în care oamenii de pe Valea Arieşului îşi exprimă îngrijorarea faţă de efectele pe care le-ar putea avea începerea exploatării aurului la Roşia Montană asupra comunităţii.

În centrul comunei s-au adunat aproximativ 300 de oameni, din zona Valea Arieşului, cu steaguri, imaginea lui Avram Iancu şi mesaje împotriva proiectului.

Măsurile de ordine şi siguranţă pe timpul manifestării sunt asigurate de jandarmi.

Un protest similar este anunţat pentru ora 17.00, la Cîmpeni, iar la Roşia Montană o altă manifestare, de data aceasta de sprijin al proiectului minier este în desfăşurare. Acolo se află şi delegaţia formată din 13 reprezentanţi ai Comisiei parlamentare speciale care desfăşoară o vizită de documentare în teren.

sursa foto: facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Pingback: Comisia parlamentară specială, la Roşia Montană. Întâlniri cu autorităţi şi reprezentanţii minerilor. Opozanţii proiectului au anunţat proteste | Alba24

  2. flesh

    miercuri, 25.09.2013 at 15:55

    Oamenii sunt pasivi pentru că nu înţeleg cum îi afectează pe ei, personal, tunul de la Roşia Montană.
    Noi, cetăţenii, plătim impozite şi taxe statului. Cea mai evidentă este TVA. Dacă nu ar exista TVA, am plăti la cumpărături 100 de lei faţă de 124 de lei cât plătim acum. 24 de lei se duc în vistieria statului, 100 de lei la comerciant. Dar plătim multe alte taxe, peste 300 la ultima numărătoare (impozit pe venit, impozit pe profit, impozit pe salarii, impozit pe casă, impozit pe teren, impozit pe maşină, taxa de mediu la maşină, accize etc.). Statul primeşte aceşti bani de la noi, cetăţenii, ca să facă cu ei ceva în folosul nostru. Însă conducătorii ţării folosesc banii statului ca să dea tunuri.
    Ce înseamnă un tun? Un tun este atunci când statul încheie un contract păgubos cu un şmecher. Şmecherul se-ncarcă de bani şi dă o parte şi aleşilor noştri care au facilitat semnarea contractului. Aceştia fiind banii noştri, care ar trebui folosiţi pentru educaţie, pentru sănătate, pentru astupat gropi, pentru autostrăzi, în contracte avantajoase pentru noi. Asta înseamnă un tun.
    Proiectul minier Roşia Montană este un tun pentru că vom înstrăina aceste zăcăminte, urmând să primim numai o redevenţă de 6% din valoarea lor. Participarea la profit de 25% nu înseamnă nimic. Compania lăcomiei are deja o pierdere foarte mare acumulată din 1995 şi până acum şi profitul, dacă va exista, poate fi adus la zero prin inginerii financiare simple (facturi de la furnizori umflate, vânzarea metalelor rare exploatate către afiliaţi sub preţul pieţei) sau mai complicate. 25% din zero egal cu zero. Aşadar, aleşii noştri au semnat un contract prin care vindem un activ valoros la un preţ egal cu 6% din valoarea lui de piaţă. Acest lucru face din proiectul minier de la Roşia Montană un tun.
    Spre deosebire de alte tunuri pe care le-au mai dat aleşii noştri, acest tun de la Roşia Montană mai are nişte consecinţe, foarte grave:
    – încălcarea dreptului de proprietate al locuitorilor din Roşia Montană care sunt forţaţi să-şi părăsească gospodăriile şi să plece;
    – distrugerea patrimoniului cultural din zonă. Roşia Montană este cea mai veche localitate atestată documentar din România. Aici există mărturii arheologice ale traiului oamenilor de peste două mii de ani. Roşia Montană va fi rasă de pe faţa pământului dacă exploatarea la suprafaţă a minereurilor va avea loc;
    – distrugerea mediului natural, prin despădurirea zonei, prin distrugerea solului şi prin crearea unui lac imens de steril cu conţinut de cianură (otravă ce ne afectează sănătatea) şi metale grele (care sunt eliminate foarte greu din organism şi provoacă cancer).
    Concluzia mea: proiectul minier de la Roşia Montană este un tun cu consecinţe foarte grave, o ţeapă imensă pe care conducătorii ţării ne-o dau nouă, pentru ca ei să-şi ia şpăgile.
    Oameni buni, nu mai fiţi pasivi! Nu lăsaţi politicienii să fure bani din buzunarele voastre prin acest tun de la Roşia Montană! Şi nici prin alte tunuri!
    Deşteptaţi-vă, români!

  3. Pingback: FOTO: Câteva sute de persoane au protestat la Cîmpeni împotriva exploatării aurului la Roşia Montană | Alba24

  4. Rusu Mirel

    luni, 18.11.2013 at 16:34

    Proiectul Rosia Montana (RMP) poate ajuta la relansarea industriei de minerit a Romaniei prin utilizarea unor tehnologii moderne, pe baza principiilor dezvoltarii durabile. Industria miniera poate deveni un catalizator al economiei nationale pentru zeci de ani de acum inainte, inclusiv prin stimularea serviciilor adiacente – infrastructura, dezvoltarea serviciilor.

  5. Edy Sarbu

    joi, 28.11.2013 at 20:59

    Dar Roşia Montană nu se salvează cu dănţuială şi declaraţii. Roşia Montană se salvează cu investiţii şi cu proiecte care să genereze locuri de muncă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax