Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO | „ARHEX”: Atelier de arheologie experimentală, la Șeusa. Peste 30 de tineri au creat artefacte din os și corn

Publicat

Cel de al doilea atelier de arheologie experimentală din cadrul proiectului ARHEX, a avut loc sâmbătă, 7 septembrie 2013, în satul Șeușa, jud. Alba. Proiectul ARHEX are ca scop facilitarea accesului tinerilor din mediul rural la activități de arheologie experimentală prin implicare și stimularea acestora spre creativitate cultural istorică.

„Acest al doilea atelier de arheologie experimentală a avut ca tematică producerea de artefacte din material dure animale (os și corn), dar cei peste 30 de tineri participanți au continuat și activitatea de săptămâna trecută pictând cu măiestrie și în culori obținute din oxizi vasele pe care o parte din ei le-au realizat, deoarece o parte din cei prezenți la primul atelier și-au dorit să participle și la cel de-al doilea. Interesul tinerilor a fost foarte ridicat și pe măsură ce timpul se scurgea, aceștia se atașau și mai mult de creațile lor dorindu-și enorm de mult să le păstreze, iar unii dintre ei și-au chemat prietenii și părinții să se mândrească cu realizările lor. Nu au lipsit nici jocurile nonformale unde tinerii au fost acaparați de animatorii care au adus o atmosferă familiar și prietenoasă, creeându-se realații între tinerim unii veniți și din satele din vecinătate. Totodată nu a fost neglijată nici partea teoretică, fiindu-le prezentat un atelier de meșter ce se ocupa de industria osului și cornului în capital Daciei Romane, Colonia Dacica Sarmizegetusa și care au fost metodele prin care acesta realize din material primă brută diverse obiecte de podoabă, piese de echipament military sau diferite mânere de cuțit sau spadă. De asemenea le-au fost împărtășite experiențe ale vieții de arheolog dar și câteva aspect legate de cercetările arheologice ce au avut loc cu ani în urmă în satul Șeușa în punctele „Cărarea Morii” și „Gorgan”. Prezent la acest atelier a fost și un invitat special, lector dr. Cristian Ioan Popa, de la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia care a împărtășit tinerilor cum ajunge un artefact de la descoperirea lui în săpătura arheologică și până la valorificarea lui în lucrări de specialitate dar și mai multe aspecte practice ale muncii de arheolog.

Ultima etapă a proiectului ARHEX va fi reprezentată de realizarea unei expoziții cu vânzare în curtea Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, la care sunt așteptați toți iubitorii de istorie și arheologie să vadă creațiile tinerilor participanți la atelierele de arheologie experimentală. Proiectul a fost finanțat de Fundația Comunitară Alba prin programul „Fondul pentru Cultură” și inițiat de Asociația Absolvenților Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax