Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Artistul Ștefan Balog și scriitorul Ioan Hădărig din Aiud și-au prezentat creațiile la Institutul Cultural Român din New York

Publicat

Aiudenii Ștefan Balog și Ioan Hădărig au fost invitați recent la Institutul Cultural Român din New York pentru a-și prezenta creațiile în cadrul unui eveniment cultural. Pictură, grafică, sculptură, poezie în limba română și franceză, dar și muzică au fost elementele cu care cei doi artiști aiudeni au transmis un mesaj al culturii românești, americanilor din una dintre cele mai mari capitale culturale ale lumii.

În galeria ICR New York și în sala Auditorium a institutului a fost prezentată creația recentă a artistului plastic Ștefan Balog: pictură pe pânză sub titlul ”Alte realități”/ ”Other Realities”, artă grafică: ”Abstract dreams” și sculptură: ”Three-dimensional surrealism”.

După vernisajul expoziţiei, în sala Auditorium, a avut loc un recital de poezie în limba franceză și română, din volumul poetului Ioan Hădărig ”Poemul tăcerii”/”Poeme du silence”, tradus în limba franceză de Marcela Hădărig. Cartea însoțește poemele marcate de metafore vizuale de o mare expresivitate, create anume pentru volum, de către artistul Ștefan Balog. Prefața volumului este semnată de Diana Câmpan.

„Alegerea limbii franceze pentru acest recital nu este întâmplătoare, fiind un omagiu adus americanilor născuți în Comunitatea Europeană, ce trăiesc la New York și tuturor institutelor de la New York ce fac parte din marea familie EUNIC. Cu acest prilej, au fost invitate toate aceste institute culturale pentru a se întâlni cu reprezentanții Fundației Inter-Art. Un catalog excepțional însoțește prezența la New York a celor doi reprezentanți Inter-Art, invitați de Institutul Cultural din New York. Acest catalog ne prezintă condiția unor creatori profund legați de obârșii, doritori să medieze prin arta lor un acces al publicului din toată lumea la frumusețea locurilor și a oamenilor din România. Catalogul de mail-art pune în valoare, totodată, patrimoniul natural, arhitectural și cultural al orașului Aiud și județului Alba, prin descrierea cetăților de la Alba Iulia, Sebeș, Câlnic, Rimetea, a mănăstirilor de la Râmeț și Sub Piatră, a munților și peisajelor din lanțul Șureanu și Apuseni, a peșterilor Scărișoara și Poarta lui Ionele”, a transmis Ioan Hădărig.

Recitalul susținut de poetul Ioan Hădărig a avut ca fundal o ilustrație muzicală ce face parte din CD-ul ”Almost Dream” ce însoțește volumul bilingv” Poemul tăcerii/ Poeme du silence”. Acest CD cuprinde muzică folk compusă de Marius Moga pe versurile scrise de poetul Ioan Hădărig, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara. Expoziția artistului Ștefan Balog va fi găzduită de Galeria de Artă a ICR New York vreme de patru săptămâni.

Evenimentul a fost prezentat de scriitoarea Doina Uricariu, directorul Institutului Cultural din New York, iar publicul a avut un contact direct cu una dintre cele mai dinamice fundații culturale din România, reprezentate la New York de poetul Ioan Hădărig, directorul artistic Inter-Art și Ștefan Balog, preşedintele Fundației Inter-Art.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. bono

    vineri, 20.09.2013 at 17:25

    Felicitari tuturor! Iaca ca „nucleul cultural” de la Aiud este recunoscut si peste hotare, la un nivel foarte ridicat! Felicitari!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax