Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO ASLO 2015: Castelul Jidvei și podgoriile Târnavei „sub lumini de Oscar”. Cursanții au realizat fotografii de peisaj

Publicat

ASLO 2015 Cei aproximativ 100 de pasionaţi de film şi fotografie, înscrişi la Festivalul „Alba sub lumini de Oscar” au ajuns, marţi, la Jidvei şi Cetatea de Baltă, în zona viticolă a Târnavei.

Cursanţii au încercat să descopere prin obiectivul aparatului de fotografiat şi al camerei video misterele Castelului Bethlen-Haller, clădire care este imaginea vinurilor transilvănene Jidvei, dar şi frumuseţea podgoriilor din zonă.

Cu toate că vremea a fost destul de capricioasă, fotografii nu s-au lăsat păgubași până nu au realizat fotografia de peisaj, care să le fie pe plac.

Misteriosul castel a fost un loc perfect pentru cursurile practice de fotografie şi film, iar podgoriile au fost o provocare, în special pentru pasionaţii de fotografii peisaj.

Cea de-a doua zi a Festivalului de Fotografie şi Film „Alba sub lumini de Oscar” a continuat, marţi, cu work-shop-uri practice la Jidvei şi Cetatea de Baltă. Cursanţii au fost provocaţi să descopere misterele şi arhitectura impresionantă a Castelului Bethlen-Haller, clădire care este imaginea vinurilor transilvănene Jidvei. Sesiunile de fotografie şi film au continuat în podgoriile de la Jidvei, unde cursanţii au învăţat secrete şi tehnici pentru cele mai inspirate fotografii de peisaj.

Cei aproape 100 de pasionaţi de film şi de fotografie veniţi din întreaga ţară la Festivalul „Alba sub lumini de Oscar” au fost primiţi la Castelul Bethlen-Haller de la Cetatea de Baltă de preşedintele companiei Jidvei, Claudiu Necşulescu. Acesta a povestit cum compania pe care o conduce a cumpărat castelul de la urmaşii nobilului Haller, cum l-a restaurat şi cum a reuşit în câţiva ani să îl readucă la o formă cât mai aproape de cea iniţială.

claudiu necsulescu „Ceea ce pot sa va spun este că familia de la care am cumpărat castelul este o familie absolut onorabilă şi cu care am rămas în relaţii de prietenie adevărate. Şi ca să înţelegeţi ce înseamnă o familie aristocrată vă spun că  tot ceea ce au dobândit ulterior din domeniul pe care l-a avut familia Haller a fost vândut tot către mine în ideea de a păstra proprietatea într-un mod unitary (…)Am evitat accesul individual în castel pentru că într-o anumită manieră ar fi dus la degradarea a tot ceea ce este înăuntru”, a spus Claudiu Necşulescu.

Castelul Jidvei – o bijuterie a Transilvaniei

Castelul Bethlen-Haller de la Cetatea de Baltă este pe drept cuvânt o bijuterie a Transilvaniei, devenind în prezent imaginea companiei Jidvei, unul dintre cei mai importanţi producători de vinuri din România. Castelul are o istorie extrem de zbuciumată şi păstrează încă mituri şi legende care se împletesc cu istoria unor importante familii de nobili din Transilvania. Construit în secolul al XVI-lea, castelul a trecut prin mâinile a peste 30 de principi, a fost donat, a fost pierdut la cărţi şi aproape distrus în perioada comunistă.

castelul de la cetatea de balta Caste­lul a fost construit în jurul anului 1560, după modelul castelului Chambord din Franța şi a aparţinut mai multor familii de nobili maghiari, iar în timpul regimului comunist a fost trecut la IAS-ul din zonă şi transformat într-o secţie de şampanizare. În acea perioadă castelul a fost aproape distrus, au dispărut articolele de mobilier şi alte obiecte cu valoare istorică. În prezent, imaginea castelului este asociată cu vinurile de Jidvei, deoarece după 1989, castelul a fost retrocedat familiei Haller care l-a vândut familiei Necşulescu, cea care deţine compania de vinuri Jidvei. În anul 2003 castelul a intrat într-un proces de restaurare, fiind păstrate vechile trăsături şi încercându-se să se readucă totul la forma iniţială. Chiar dacă nu este inclus în circuitul turistic, Castelul Bethlen-Haller de la Cetatea de Baltă sau Castelul Jidvei, cum este cunoscut în ultima perioadă, găzduieşte frecvent acţiuni de promovare a podgoriilor din Alba şi degustări de vinuri.

Clădirea se situează în cea mai bogată zonă viticolă a Transilvaniei, zona Târnavelor, ceea ce l-a transformat nu doar într-o emblemă a companiei Jidvei ci şi într-una a vinurilor transilvănene.

IMG_0055 Despre „Alba sub lumini de Oscar” – ediţia 2015

Festivalul „Alba sub lumini de Oscar” a debutat, luni, la Alba Iulia, urmând ca oraşul să se transforme timp de o săptămână într-o capitală românească a artelor vizuale moderne. Aproape 100 de pasionaţi de fotografie şi film din întreaga ţară „vor lua cu asalt” Alba Iulia şi judeţul Alba în încercarea de a descoperi prin obiectivul aparatului de fotografiat sau al camerei de filmat cele mai frumoase şi misterioase atracţii turistice din zonă. Chiar dacă este poate cel mai tânăr festival de gen din România, „Alba sub lumini de Oscar” este evenimentul cel mai promiţător care adună de la un an la altul tot mai mulţi participanţi. „Alba sub lumini de Oscar” este festivalul din România cu cele mai mari premii oferite participanţilor, valoarea lor fiind de 6.500 de euro.

Festivalul „Alba sub lumini de Oscar” cuprinde în acest an două secţiuni: FOTOGRAFIE şi FILM, iar în program sunt incluse cursuri teoretice şi practice gratuite pentru pasionaţii artelor vizuale, expoziţii şi proiecţii de film. Ediţia din 2015 cuprinde două elemente importante de artă vizuală – o expoziţie de pictură semnată Daniel Prapone din Germania şi proiecţii de film din seria „În premieră”, semnate de Carmen Avram. În acest an organizatorii au fost nevoiţi să suplimenteze numărul de locuri anunţate iniţial, datorită solicitărilor numeroase venite din partea pasionaţilor de fotografie şi film. Astfel, participă aproape 100 de pasionaţi ai artelor vizuale din întreaga ţară, din localităţi precum Alba Iulia, Bucureşti, Iaşi, Sibiu, Cluj-Napoca sau Năvodari.

IMG_0133 Secţiunea FOTOGRAFIE a festivalului cuprinde cursuri teoretice şi practice susţinute de lectori recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional pe subiectele: fotografia arhitecturală – Marek Czarencki, fotografia de peisaj – Mihai Moiceanu, fotografia documentară – Cătălin Săvulescu, fotografie low light – Nicolae Cosniceru, lumina în fotografie – Cătălin Rudolf. Cursurile practice vor avea loc în Alba Iulia şi Jidvei. Fiecare concurent va participa cu fotografiile realizate la un concurs la care vor fi acordate trei premii în valoare de 2.000 de euro, 1.500 de euro şi 1.000 de euro.

Secţiunea FILM cuprinde cursuri teoretice şi practice pe subiecte precum producţie de documentare, regie, sunet, iluminare, editare, iar lectori vor fi Thomas Diseth, Roxana Ardelean, Iulian Ioniţă, Cătălin Rudolf, Marius Moga (senior). Producţia finală trebuie să fie un scurtmetraj cu o durată de 1 – 5 minute despre atracţii turistice din Alba Iulia şi judeţul Alba. Premiul cel mare acordat la categoria „Film” este de 2.000 de euro, iar producţia câştigătoare va fi desemnată după o analiză profesionistă realizată de lectorilor care susţin în acest an cursurile de film.

IMG_0125 „Alba sub lumini de Oscar” aduce în 2015 nume mari din domeniul fotografiei precum Marek Czarnecki, unul dintre cei mai apreciaţi artişti fotografi la nivel mondial şi multiplu câştigător al „British Professional Photography Awards” (premiu care este echivalentul Oscarului pentru fotografie). O altă prezenţă valoroasă este Thomas Diseth deţinătorul unui premiu Emmy pentru un film documentar realizat cu Disney Channel.

„Alba sub lumini de Oscar” este organizat de Asociaţia „Produs în Alba” şi Asociaţia Visual Art şi se desfăşoară în parteneriat cu Primăria municipiului Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba şi Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba. Sponsorul ediţiei din acest an este compania Jidvei, unul dintre cei mai mari producători de vinuri din România.

Alte detalii despre „Alba sub lumini de Oscar” 2015, AICI şi AICI.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax