Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Au fost semnate contractele de finanțare pentru cinci proiecte de implicare a liceenilor în comunitate prin programul YouthBank

Publicat

S0981440 Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia a găzduit joi, 24 martie, evenimentul de semnare a contractelor de grant pentru proiectele de implicare a liceenilor în comunitate, selectate în cadrul celei de-a șaptea sesiuni de finanțare organizată de Fundația Comunitară Alba prin programul YouthBank. Sala Oglinzilor a fost neîncăpătoare, la eveniment participând liceenii din echipele de proiect, reprezentanții organizațiilor gazdă, ai partenerilor fundației, ai presei locale și, bineînțeles, voluntarii YouthBank din cadrul fundației, liceeni și ei.

Liceenii din echipa YouthBank au prezentat acțiunile prin care au strâns fondul destinat finanțării proiectelor colegilor lor de generație, acestea variind de la standuri realizate cu ocazia unor evenimente și până la încheierea de parteneriate cu companii. Cei 13 “echipieri” din anul școlar 2015-2016 al programului YB – Ana David, Cristian Cărămidar, Darius Ispas, Georgiana Costea, Iulia Metea, Irina Baciu, Magdalena Burduf, Oana Murar, Patricia Istrate, Răzvan Boba, Rebeca Rusu, Simona Fara și Vlad Cîmpean, coordonați de Cristina Vănoagă, au făcut o muncă excelentă, atât prin constituirea fondului de finanțare, cât și prin alegerea celor mai bune proiecte. După aceasta, rând pe rând, echipele de liceeni finanțate au prezentat publicului prezent proiectele lor, urmate de semnarea contractelor de grant de către organizațiile gazdă.

La concurs s-au înscris 11 echipe de liceeni, cu tot atâtea proiecte, bugetul lor total fiind de peste 44.000 lei. Cele 11 echipe au cuprins 52 de tineri din șase licee din municipiu, având ca organizații gazdă opt ONG-uri din județul Alba. Prezent la eveniment, viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, s-a arătat încântat de proiectele finanțate și de ideile de implicare în comunitate ale liceenilor, considerând că sprijinul administrației locale este unul firesc. La rândul ei, Anica Ancău, manager al Ancău Company (un finanțator important și de lung parcurs al programului YouthBank Alba) și membru în board-ul Fundației Comunitare, a declarat: “Susțin acest program nu doar material, ci și cu sufletul. Proiectele finanțate sunt promițătoare, iar domeniile în care se vor implica tinerii sunt importante pentru comunitate.”. Alături de ea s-a aflat și Cosmin Baicon, de asemenea membru în board-ul fundației.

“Cu această rundă de finanțare, Fundația Comunitară Alba ajunge la 59 de granturi acordate liceenilor, din 2010 și până în prezent, în valoare totală de peste 122.000 lei. Mai mult însă decât investiția materială, a contat investiția de încredere în generația tânără și învestiția de know-how, pentru că a ști la 16 ani să manageriezi o finanțare și să implementezi un proiect, nu e puțin lucru. Suntem în continuare pasionați de investiția în cei mai tineri membri ai comunității, pentru că ei sunt cei care pot produce o schimbare semnificativă în societate, chiar dacă nu imediată. Răbdarea noastră, a tuturor, va da roade, veți vedea” – Dorin Sava, director al Fundației Comunitare Alba.

Fundația Comunitară Alba are ca principali parteneri locali, în cadrul programului YouthBank Alba 2015-2016, Municipiul Alba Iulia, Ancău Company și Casa de Cultură a Studenților, ca finanțatori Pensiunea Select, Restaurant Medieval Pub13, Il Tartufo Alba, Vair Auto Ro, Impact Design și Toskana Garten, iar ca susținători Tipo-Rex și Societatea de Transport Public S.A.

Fundația Comunitară Alba beneficiază de sprijinul financiar al Romanian-American Foundation, Charles Stewart Mott Foundation și Trust for Civil Society in CEE, în cadrul programului „Fundații Comunitare”, inițiat de Asociația pentru Relații Comunitare în parteneriat cu Fundația pentru Parteneriat și PACT.

Programul YouthBank încurajează implicarea directă a tinerilor în viaţa comunităţii, ei câştigând, în acest fel, încredere în propriile forţe, dobândind abilităţi de comunicare, negociere, administrare financiară şi de conducere. La ultimele două Gale Anuale ale Voluntarilor din Alba, Programul YouthBank Alba a fost desemnat cel mai bun program de voluntariat în educaţie din județul Alba, ca o recunoaștere a rezultatelor sale și a schimbării pe care o produce în rândul generației tinere și comunității.

Programul YouthBank este coordonat la nivel național de Fundația pentru Implicarea Tinerilor. Asociația pentru Relații Comunitare a inițiat în România în anul 2006 programul YouthBank, adaptând și dezvoltând cu sprijinul Fundației Comunitare din Irlanda de Nord un model de implicare a tinerilor în viața comunității prin acordarea de finanțări locale. Programul a fost pus în practică în etapa pilot în Cluj‐Napoca, fiind continuat și dezvoltat local de către Fundația Comunitară Cluj începând cu anul 2008. Din 2009, Asociația pentru Relații Comunitare a sprijinit extinderea și consolidarea unei rețele de parteneri locali și echipe locale YouthBank în mai multe comunități. În prezent, programul se derulează în Alba Iulia, Bacău, București, Cluj-Napoca, Făgăraș, Galați, Odorheiu Secuiesc, Ploiești, Reghin, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Sibiu și Tîrgoviște, pe baza unui set comun de principii și standarde agreate de către partenerii locali și naționali ai programului.

Iată, pe scurt, cele cinci proiecte care vor primi finanțare și vor fi implementate în perioada 01.04 – 02.06.2016:

Titlu proiect: “Schimbarea e în noi”
Numele echipei: “Marte”
Valoare grant / Buget total: 4000 lei / 5530 lei
Organizația gazdă: Fundația Emanuel-Betania
Scopul proiectului: îmbunătăţirea condiţiilor în care se desfăşoară activităţile de la Grădiniţa cu program normal Căpud (Teiuș), prin zugrăvirea ei și pictarea pereţilor, de către elevii liceului de arte, cu personaje din desene, prin furnizarea unor obiecte de mobilier și constituirea unui fond de cărţi/materiale educative specifice vârstei preşcolarilor.

Titlu proiect: “Strategii de dezvoltare profesională a tinerilor profesioniști prin cursuri de marketing”
Numele echipei: “FutureLearn”
Valoare grant / Buget total: 3304 lei / 5304 lei
Organizația gazdă: Asociația Inventis
Scopul proiectului: organizarea de cursuri de marketing pentru un grup țintă format din 40 de elevi de liceu, pentru a dobândi cunoștiințe, abilități teoretice și practice în domeniul marketingului contemporan, astfel încât să poată folosi toate tehnicile învățate în: activitățile zilnice, în dezoltarea unor campanii pentru comunitatea din care fac parte, în dezvoltarea unui brand personal, în promovarea start-up-urilor pe care le vor înființa în viitor, în promovarea evenimentelor și acțiunilor de responsabilitate socială în care se vor implica, în utilizarea social media în scopuri de business.

Titlu proiect: “ Mai aproape de stele”
Numele echipei: “Astrostars”
Valoare grant / Buget total: 2245 lei / 4345 lei
Organizația gazdă: Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia
Scopul proiectului: înfiinţarea unui atelier de astronomie în Parcul de Aventură Dynamis din Alba Iulia, pentru tineri şi adulţi, în scopul consolidării cunoştinţelor teoretice prin experiență practică. Pe o platformă amplasată într-un copac, la o înălţime de 6 m, vor fi amplasate un telescop, un sistem solar motorizat și un sistem solar cu 11 machete gonflabile, harta cerului din ziua respectivă, harta lunii şi alte materiale informative auxiliare.

Titlu proiect: “ Mișcare și relaxare într-o lume plină de culoare”
Numele echipei: “MVM”
Valoare grant / Buget total: 3814 lei / 3814 lei
Organizația gazdă: Asociația „Stop Autism” Alba
Scopul proiectului: să ajute un număr de 12-20 de copii cu autism prin realizarea de activități de relaxare, de mișcare și de socializare, dar și să le asigure materialele necesare pentru aceste activități. Proiectul vine în întâmpinarea nevoilor de socializare și de exprimare ale acestor copii, contribuind la o evoluție pozitivă a situației lor.

Titlu proiect: “Micul stilist”
Numele echipei: “Micul stilist”
Valoare grant / Buget total: 2678 lei / 5678 lei
Organizația gazdă: Asociația SM Speromax Alba
Scopul proiectului: creșterea abilităților practice profesionale ale elevilor de la specializarea “estetică” a Colegiului Tehnic Apulum și dezvoltarea competențelor antreperenoriale ale acestora,
prin organizarea de activități de coafură și manichiură pentru locuitori, la prețuri mult mai mici decât cele de pe piață. Prin fondurile strânse, vor fi îmbunătățite condițiile de desfășurare a activităților școlare specifice, prin dotarea atelierului de practică-estetică al școlii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax