Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Au început lucrările de MODERNIZARE în centrul oraşului Alba Iulia. Proprietarii spaţiilor comerciale se plâng că rămân fără clienți

Publicat

IMG_0020 La Alba Iulia, au început lucrările în cadrul proiectul de reconfigurare a zonei centrale a oraşului, zona Tudor Vladimirescu, făcut public încă de acum doi ani. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Alba Iulia, în prima fază se va trasa geometria spaţiului şi se vor delimita tronsoanele pe care se vor realiza lucrări. Proprietarii spaţiilor comerciale din zonă susţin însă că delimitarea zonei le va reduce clienţii şi afacerile lor vor avea de suferit. Valoarea contractului încheiat în 31 iulie 2014 cu Elis Pavaje SRL este de 4,67 milioane lei şi lucrările sunt estimate să dureze 12 luni.

UPDATE: Reprezentanţii Primăriei Alba Iulia au transmis următoarele precizări: “Au demarat lucrarile de modernizare a zonei cuprinse între sediul BCR si magazinul Unirea care urmează să fie complet reconfigurată şi corelată cu prevederile PUZ-ului zonei centrale.

Viziunea asupra acestor noi obiective impune, printre altele, mutarea axului străzii Tudor Vladimirescu şi mărirea numărului parcărilor publice între BCR şi centrul comercial Unirea.

În plus, proiectul va iniţia şi alte modificări privind zonele verzi şi propuneri de modificare a structurii rutiere prin amplasarea unor noi sensuri giratorii la intersectia străzilor Oborului cu Tudor Vladimirescu şi a străzilor Calea Moţilor cu Tudor Vladimirescu.

În această perioadă se decopertează platforma pietonală pentru trasarea şi executarea unui nou sistem de alimentare cu apă, dar şi a unui sistem de colectare a apelor pluviale.

Dată fiind noua geometrie a dalei urbane ce va cuprinde 94 de locuri de parcare în perimetrul delimitat de sediul BCR şi magazinul Unirea, este de înţeles că transformările vor modifica şi structura peisagistică.

În reconfigurarea zonelor verzi din proximitatea parcărilor şi locurilor de odihnă, este prevăzut un aport de circa 302 arbori şi arbusti ornamentali (răşinoşi şi foioşi). Ca o măsură complementară, în funcţie de studiul peisagistic ce subscrie acestui proiect, se vor păstra o bună parte dintre arborii existenţi, cu precădere în zona din faţa magazinului Unirea.

Vegetatia afectată şi cu probleme va fi înlocuită, iar arborii situaţi pe axul noii trame stradale propuse vor fi mutaţi în alte locaţii stabilite de autoritatea locală. Zonele verzi vor cuprinde infrastructura necesară pentru irigare.”

Începerea lucrărilor a fost confirmată de către directorul Direcției Tehnice a Primăriei, Silvia Moldovan. Aceasta a precizat că în primă fază se conturează zona pe care se intervine, prin trasarea geometrie spaţiului şi delimitarea acestora, cu locaţiile unde vor fi trotuarele moderne, spaţiile verzi, parcajele. Apoi urmează decopertarea zonei, pe etape. Se va colabora cu ceilalţi operatori (apă, canal, gaz, electrica), având în vedere că sunt planuri pentru relocarea unor conducte.

Deocamdată, trotuarul de pe partea dreaptă a străzii Tudor Vladimirescu, sensul de ieşire din oraş, nu o să fie afectat.

„Nu avem ce face, aceste lucrări trebuie efectuate şi vom încerca să intervenim în aşa fel încât să nu se deranjeze foarte tare zona. Am convenit să nu începem lucrările pe partea dreaptă a străzii, pentru a asigura continuitatea circulaţiei pietonilor în zona Calea Moţilor – strada Oborului (zona BCR), în special în apropierea trecerilor de pietoni. Acum conturăm noile spaţii, iar accesul la unităţile din zonă, în unele cazuri, se va putea face prin spatele blocurilor”, a declarat Silvia Moldovan pentru Alba24.

Cu toate acestea, odată cu începerea lucrărilor, au apărut şi „incidente”. Proprietarii sau chiriaşii din spaţiile comerciale din zonă s-au arătat nemulţumiţi cu privire la faptul că trotuarul de pe strada Tudor Vladimirescu a fost complet îngrădit. Plasa de protecţie pusă de muncitori a fost tăiată pe o porţiune mică pentru a permite accesul dinspre trotuar spre spaţiile comerciale situate la parterul blocurilor. Ulterior, un reprezentant al firmei care se ocupă de lucrări a precizat că vor exista zone pe unde pe unde pietonii vor avea acces la spaţiile comerciale.

Chiar dacă proprietarii de afaceri din zona vizată pentru modernizare ar fi îndreptăţiţi să fie nemulţumiţi de „şantierul” din faţa sediilor, care „le alungă clienţii”, reprezentanţii Primăriei susţin că acest proiect este în interesul comunităţii, în cele din urmă, iar lucrările vor fi efectuate în aşa fel încât să deranjeze cât mai puţin posibil activitatea riveranilor.

Proiectul amplu de modernizare a zonei centrale – strada Tudor Vladimirescu, printre ultimele care au rămas „repetente” la capitolul reabilitări presupune crearea condiţiilor pentru circulaţie modernă şi aerisită pentru maşini, locuri de relaxare pentru pietoni, mobilier urban nou şi parcări amenajate.

În bugetul pentru 2014, este alocată suma de 1.400.000 lei, valoarea totală a proiectului depășind 4.800.000 lei. Aceşti bani trecuţi pe hârtie pentru anul 2014 ar însemna, pe lângă partea de proiect, şi executarea unor operaţiuni tehnice – relocarea unor conducte, reţele subterane, fiind urmate şi de lucrări de suprafaţă.

Cea mai recentă intervenţie în zonă datează din 2011, când au fost făcute lucrări de înlocuire şi reparare a reţelelor de apă şi s-a amenajat spaţiul public din spatele Magazinului “Unirea”, care nu a suferit modificări. Execuţia a presupus amenajarea platformelor şi turnarea de covor asfaltic până la intersecţia cu strada Oborului, dar şi mobilarea unei zone prin amenajarea unui parc de joacă.

Potrivit proiectului, se propune realizarea pe latura vestică a străzii a 94 parcări la 45 grade cu acces de pe o alee auto separată de stradă, prin mutarea trotuarului şi a zonei verzi înspre locuinţele colective.

Accesul la parcaje se va face cu bariere.

Se va amenaja şi spaţiul din zona magazinului Unirea şi din faţa Băncii Comerciale Române.

De asemenea, se va moderniza zona pietonală, se vor amenaja locuri de odihnă, zone verzi cu plantaţii joase şi înalte şi sistem irigaţii.

Totodată s-a prevăzut montarea de mobilier urban nou.

Suprastructura sistemelor rutiere va fi formată din beton asfaltic, piatră cubică, pavele din beton vibropresat compact şi tip grilă.

“Întrucât s-au dovedit eficiente în descongestionarea traficului amenajările tip sens giratoriu se vor realiza două astfel de dotări la intersecţia străzilor Calea Moţilor şi Tudor Vladimirescu, respectiv la intersecţia străzilor Oborului şi Tudor Vladimirescu”, mai precizează reprezentanţii primăriei.

Acolo unde sistemul de iluminat existent se suprapune cu noua propunere, se vor muta stâlpii, iar pe zonele reconfigurate se  va realiza iluminatul pietonal şi stradal.

Vezi AICI mai multe detalii despre proiect.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax