Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Campania MAI, de informare a cetăţenilor despre drepturi şi obligaţii la alegerile din decembrie, a ajuns la Blaj. Activităţi IPJ Alba la „Târgul Căciulilor”

Publicat

DSC_0680Marţi, 6 decembrie, mesajul campaniei „Alege să fii corect!”, a fost transmis şi cetăţenilor din municipiul Blaj, în cadrul unei acţiuni de informare ce s-a desfăşurat în zona centrală a municipiului, loc în care se desfăşoară tradiţionalul „Târg al Căciulilor”. Cei prezenţi au fost informaţi în legătură cu drepturile şi obligaţiile ce le au în contextul alegerilor parlamentare ce vor avea loc în 11 decembrie 2016.

Poliţişti, alături de jandarmi şi reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au discutat cu cetăţenii, i-au informat cu privire la contravenţiile şi infracţiunile specifice campaniei electorale şi le-au înmânat flyerele campaniei.

Alegătorii au fost sfătuiţi să deţină documente de identitate valabile, să nu accepte mita electorală şi să respecte confidenţialitatea votului.

În contextul organizării alegerilor parlamentare din 11 decembrie, MAI desfășoară, la nivel național, campania de informarea cu privire la principalele prevederi legale referitoare la exercitarea dreptului de vot „Alege să fii corect!”.

În judeţul Alba, în afara promovării mesajului campaniei prin mijloacele media, lucrători ai poliţiei, jandarmeriei şi pentru situaţii de urgenţă desfășoară activități direct în rândul publicului țintă, respectiv persoanele cu drept de vot.

IPJ Alba transmite, în atenţia cetăţenilor:

Aveţi dreptul la vot dacă aveţi 18 ani împliniți și nu v-a fost interzisă exercitarea acestui drept prin hotărâre judecătorească definitivă.

Puteţi vota la secția de votare la care sunteţi arondat sau, dacă vă aflaţi în altă localitate din județul de domiciliu, la orice secție de votare, pe listă suplimentară.

Puteţi vota cu cartea de identitate, cu buletinul de identitate sau cu pașaportul diplomatic ori de serviciu.

Codul Penal, la art. 385 – 393, reglementează infracţiunile electorale, după cum urmează:

Oferirea sau darea de bani, bunuri sau de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat – se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi cu interzicerea exercitării unor drepturi.

Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales – se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani;

Utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals – se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani;

Fapta persoanei care votează prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător – se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax