Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Cârpele șifonate înlocuite cu steagurile Ungariei, Germaniei și României. Un nou ”look” la monumentul ascuns de lângă statuia lui Mihai Viteazu din Alba Iulia

Publicat

22547711_1612900832064844_14092774_n Aproape patru ani au trecut de când lucrările la unul din  controversatele „monumente” din Cetatea Alba Carolina s-au oprit. În toată această perioadă se pare că autorii au reușit să dea o formă finală a stelei de mare sau mai bine zis a împletiturii cu opt colțuri, care va fi amplasată în zona statuii lui Mihai Viteazul.  Lucrarea nu a suferit modificări majore, iar ideea „creatorului” a rămas aceeași, sigura diferență este că în locul „cârpelor șifonate” sub fiecare braț al stelei a apărut câte un steag al țărilor România, Germania și Ungaria. 

Restaurarea zonei interioare a cetăţii Alba Iulia a început în 2012, lucrările fiind încheiate doi ani mai târziu. Aproape un milion de euro a cheltuit municipalitatea numai pe aceste 31 de statui şi monumente noi, între care Clopotul Unirii, o piramidă, monumentul Socrate sau complexul statuar cu telescop, soldaţi romani, austrieci, personaje din perioada interbelică dar și o stea cu opt colțuri. Ideile, multe dintre ele discutabile, cu mesaje interpretabile sau pur și simplu greșite.

Lucrările la ultimul monument – steluța cu brațe răsucite – s-au oprit înainte de a fi finalizate din cauza controverselor care au apărut pe tema „cârpelor șifonate” de pe soclul ”monumentului”. I-au trebuit câțiva ani buni autorului acestei statui pentru a-și redescoperi muza creatoare și de a găsi o soluție prin care să facă cumva să dispară cotețul de pânză care masca lucrarea din mijlocul Cetății.

 

IMG_5515 Încă protejată de ochii curioșilor cu o plasa verde, acum, în Cetatea Alba Carolina a reapărut steaua cu brațe răsucite . În același loc, între statuia lui Mihai Viteazul, terasa unui bar și toaleta-muzeu de 350.000 euro. Ideea a rămas aceeași cu cele opt  funii împletite care formează steaua, însă îl locul cârpelor, sub fiecare braț acum ”creatorul” a amplasat câte un steag. Sub două împletituri, steagul Ungariei, alte două pentru steagul Germaniei și sub restul de patru brațe, steagul României. Greu de înțeles mesajul pe care vrea să îl transmită urmașilor și urmașilor urmașilor noștri cu această reprezentare monumentală. Sunt tot felul de interpretări care se lovesc cumva de zidul istoriei orașului.

Până nu vom primi o explicație oficială de la constructor, ”artist” sau autorități nimeni nu știe ce vrea să exprime acest monument care, alături de ”Telescopul” de la intersecția străzilor Unirii cu Păcii  și ”Piramida egipteană” din piața Cetății au fost realizate „fără amprentă artistică”, la comanda directă a patronului firmei Corint, Danil Sabău, câștigătorul proiectului  „Reabilitarea Centrului Istoric Alba Iulia – Fortificaţie de Tip Vauban – Căi de acces, iluminat exterior şi mobilier urban, zona interioară”, din care face parte și realizarea statuilor și a cărui valoare a fost de 76.087.835,63 lei.

Cele 31 de statui şi monumente, au costat, în medie, între 60.000 de lei (statuile din bronz)  şi de le 300.000 ( fântâna din Piața Cetății) costul total fiind la circa un milion de euro.

VEZI:  Misterul statuilor din Cetatea Alba Carolina: Costuri reale, semnificații ascunse și „opțiuni artistice” care nu bat cu istoria

22500864_1268812686598588_480269890_n Alături de piramida din Cetate și telescop, steaua cu opt brațe sunt cele mai controversate „monumente” deoarece nu există o explicație a conceptului. Întregul concept al statuilor din interiorul cetății este haotic și lipsit de sens sau de conotații istorice, cu câteva excepții.

Aceste lucruri au fost observate și de oameni care nu înțeleg legăturile acestor statui cu Cetatea de tip Vauban. Chiar în 2014 se vorbea despre influențele masonice ale acestor statui, mai ales în condiţiile în care patronul firmei Grup Corint, firma care a realizat restaurarea fortificaţiei, Daniel Sabău, ar fi, conform unor site-uri masonice, cavaler comandor şi comandant al Comanderiei numărul 23 ”Iancu de Hunedoara” a Ordinului Suprem Militar al Templului din Ierusalim. Restaurarea Cetății a costat Uniunea Europeană dar si municipalitatea ( partea de cofinațare) în jur de 170 milioane de euro.

În revista OSMTH, Non nobis, Domine, o organizație a cavalerilor templieri susțin că sunt cei care au restaurat Cetatea Alba Carolina din anul 2008 și până în prezent și că lor li se datorează „noua înfățișare” a Cetății istorice. Puteți vedea aici revista.

„Superbul Hotel Medieval aflat în inima Cetății restaurate de Prioratul Transilvaniei a găzduit o dezbatere privind programul de acțiuni și o organizare mai eficientă a Prioratului și a OSMTH România în general. Întrunirea templierilor, Membri ai Ordinului Suprem Militar al Templului din Ierusalim are loc în fiecare an și este organizată de Prioratul Transilvaniei, Mureșului și Sătmarului. La Alba Iulia, în incinta Traseului celor Trei Fortificații își are sediul Comanderia „Iancu de Hunedoara”. Printre cei care au condus procesiunea de sâmbătă s-au aflat și Cav. Comandor Daniel Sabău, Comandant al Comanderiei Nr. 23 „Iancu de Hunedoara”, patronul Grup Corint, Marele Prior al Transilvaniei, Maramureșului și Sătmarului, Cosmin Suciu și omul de afaceri Mircea Chira.

Lucrările de restaurare și conservare a vestigiilor descoperite în cetate, precum și noua înfățișare a Cetății Alba Carolina se datorează eforturilor depuse cu dragoste și frică de Dumnezeu de membrii Comanderiei „Matei Corvin” din Alba Iulia și bunei gestionări a patrimoniului istoric de către Arh. Dan Sabău, Comandantul Comanderiei și de către Priorul Transilvaniei, Nobilul Cavaler Cosmin Suciu”, scrie în revistă.

VEZI:  Amprente masonice în Cetatea Alba Carolina. Templierii își arogă meritele pentru „noua înfățișare” a zonei istorice din Alba Iulia

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Bomba Atomica

    luni, 16.10.2017 at 11:20

    se fura cum naiba sa nu se fura din banul public ? hava e capul mafiei !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax