Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Câștigătorii concursului de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură” 2017: 9 premii I şi 13 premii speciale pentru reprezentanţii comunităţilor din județul Alba

Publicat

20031576_854218611395279_4085461352643099542_n Un număr de 25 de comunităţi locale din judeţul Alba s-au întrecut, duminică, în finala Festivalului – concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, eveniment cultural unic în Europa, în final fiind acordate 9 premii I şi 13 premii speciale pentru comunităţile care păstrează într-un mod cât mai autentic tradiţiile, obiceiurile, meşteşugurile populare, folclorul şi gastronomia. Finala festivalului, organizată în premieră la Alba Iulia, s-a derulat sub forma unui spectacol complex dar şi ca o expoziţie în aer liber. În final au fost acordate 9 premii I pentru reprezentanţii comunelor Stremţ (2 premii), Pianu, Şona, Săsciori, Avram Iancu, Vinţu de Jos, Unirea şi Mihalţ.

Comunităţile locale clasate pe locul I, câştigătoare a marelui premiu la etapa finală a Festivalului-concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură”:

Secțiunea Obiceiuri tradiționale – reprezentanții comunei STREMȚ
Subsecțiunea Solist vocal – reprezentantul comunei PIANU
Subsecțiunea Grup vocal – reprezentanții comunei ȘONA
Subsecțiunea Solist instrumentist – reprezentantul comunei SĂSCIORI
Subsecțiunea Grup instrumental – reprezentanții comunei AVRAM IANCU
Subsecțiunea Dans tradițional – reprezentanții comunei VINȚU DE JOS
Subsecțiunea Minorități naționale – reprezentanții comunei UNIREA
Secțiunea Meșteșuguri tradiționale – reprezentanții comunei STREMȚ
Secțiunea Gastronomie tradițională – reprezentanții comunei MIHALȚ

Au mai fost acordate 13 premii speciale:
Pentru obiceiuri tradiționale – reprezentanților comunelor DAIA ROMÂNĂ, CUT și LIVEZILE
Pentru solist vocal – reprezentantului comunei ȘONA
Pentru Grupuri vocale – reprezentanților comunei CUT
Pentru Solist instrumentist – reprezentantului comunei BUCIUM
Pentru Grup instrumental – reprezentanților comunei ȘUGAG
Pentru Dansuri tradiționale – reprezentanților comunelor ȘONA și STREMȚ
Pentru Meșteșuguri tradiționale – reprezentanților comunelor BUCIUM și SĂSCIORI
Pentru Gastronomie tradițională – reprezentanților comunelor DAIA ROMÂNĂ și BUCIUM.
19905118_854216684728805_7140609848065547954_n „Un număr de 25 de comunităţi din judeţul Alba au arătat în finala Festivalului – concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură”ce au mai de preţ în materie de tradiţii, obiceiuri, folclor, meşteşuguri tradiţionale şi gastronomie. Este un proiect cultural unic în Europa ce are ca scop revitalizarea şi promovarea zestrei comunităţilor locale din judeţul Alba şi credem că reuşeşte să facă acest lucru având în vedere numărul comunităţilor participante în acest an la festival dar mai ales calitatea prezentărilor din concurs. În final nu putem decât să felicităm toate comunităţile participante pentru că ne-au demonstrat că păstrează zestrea cea mai de preţ a neamului nostru respectiv patrimoniul cultural material şi imaterial. „Cultură pentru Cultură” rămâne un eveniment cultural extrem de important pe care îl vom duce mai departe”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

19905029_854220961395044_6112104262123151289_n Finala Festivalului – concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură” a fost organizată de Consiliul Judeţean Alba şi Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba cu sprijinul Primăriei Municipiului Alba Iulia.
Festivalul – concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură” este un proiect cultural unic în Europa care îşi propune să promoveze valorile, obiceiurile, gastronomia şi tradiţiile autentice ale Albei astfel încât criteriile generale de evaluare în cadrul concursului sunt doar două respectiv autenticitate (cu o pondere de 90%) şi valoare artistică (cu o pondere de 10%). Începând din 2017 festivalul a adus şi o serie de noutăţi cum ar fi încurajarea comunităţilor locale să participe cu câte două reprezentanţii pentru fiecare secţiune şi/sau subsecţiune, dacă una dintre reprezentanţii este realizată de către comunitatea uneia sau mai multor minorităţi naţionale. Astfel începând cu ediţia din acest an a festivalului – concurs la secţiunea „Spectacol folcloric” a fost introdusă subsecţiunea „Minorităţi naţionale”. Ajuns la cea de-a XII-a ediţie, festivalul s-a desfăşurat în perioada 21 mai – 9 iulie la Negrileasa, Loman, Ciugud şi Unirea, iar finala concursului a avut loc la Alba Iulia în 9 iulie.

foto: Vasile Sârb, coordonatorul Clasei de Arte Vizuale Moderne din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. gika contra

    marți, 11.07.2017 at 16:03

    Pacat ca acesta manifestare culturala a judetului a fost umbrita de prestatia slaba (jalnica) a juriului,Cred ca n-are rost sa mai participe atatea comune.Anuntati-i doar pe cei care castiga sa participle.Oricum ii cunoasteti dinainte domnilor si doamnelor din juriu!Intodeauna cand sunt bani la mijloc clasificarea se face dupa interese!

  2. Gika contra 2

    marți, 11.07.2017 at 19:25

    Nu cred ca a venit cineva la acest concurs pentru bani!?! Poate doar gika contra?!? Așa e intr-un concurs. Unii câștiga mai mult și unii mai puțin. Cine considera ca a pierdut ceva participând, înseamnă ca nu a inteles nimic!

  3. Lica piciul

    miercuri, 12.07.2017 at 23:09

    Premierea e dupa „culoare” … culoare politica!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax