Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Expoziția de Mail Art organizată de Inter-Art Aiud la New York. Peste 300 de artiști din 110 țări și-au expus lucrările

Publicat

Expoziția de Mail Art „Națiuni Apă Culturi”, organizată la sediul ONU de către Fundația „Inter-Art” Aiud a reprezentat un record mondial și o premieră. În cadrul evenimentului desfășurat în perioada 9-13 septembrie au fost expuse lucrări ale 322 de artiști de mail art atât români, cât și internaționali, mai exact din 110 țări de pe toate continentele.

Institutul Cultural Român din New York a găzduit în cadrul evenimentului expoziția de artă semnată Ștefan Balog şi lansarea de carte a poetului Ioan Hădărig, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, filiala Alba-Hunedoara. Manifesarea a cuprins de asemenea și o prezentare a filmului “Aiud”, realizat de Lorincz Zoltan jr., a catalogului cuprinzând lucrările prezente în expozitie și propunerile de turism cultural în zona judetului Alba, a fotografiilor cu orașul Aiud ale lui Robert Lixandru, a albumului muzical semnat Marius Moga, pe versuri de Ioan Hădărig, a revistei “Aiudul literar”, a albumului “Aiudul de altădată” și a volumului “Liter-Art Aiud” (proiect realizat în parteneriat cu Penitenciarul Aiud).

„Cele două vernisaje au adus în spațiul cultural new-yorkez un proiect amplu construit de Fundația Inter-Art de a promova artiștii români de mail-art, alături de artiștii din întreaga lume interesați de acest tip de expresie artistică”, au transmis organizatorii.

Expoziția de Mail-Art, găzduită de ONU, reprezintă un record mondial și o premieră, astfel că 322 de artiști din 110 țări de pe toate continentele au răspuns invitației transmise de Fundația Inter-Art și au trimis lucrări.

Potrivit organizatorilor, tema proiectului este „pusă sub semnul unei generoase solidarizări între națiuni, culturi de pe toate meridianele lumii. și problematica mondială legată de prezervarea apei și consolidarea unei civilizații responsabile față de această bogăție naturală, indispensabilă vieții”.

Expoziția ”Națiuni Apă Culturi/ Nations-Water-Cultures” relaționează proiectele artistice de acțiunile globale, la care participă 44 de artiști români, cu lucrările lor care au fost editate și într-un catalog în România.

În afară de creațiile mail-art ale artiștilor români, catalogul mai prezintă și lucrările expuse la Națiunile Unite de toți artiștii care și-au trimis picturile, gravurile, desenele și fotografiile, din 110 țări.

Cel de-a doilea eveniment a fost găzduit în galeria ICR New York și în sala Auditorium a aceluiași institut și a prezentat creația recentă a artistului plastic Ștefan Balog: pictură pe pânză sub titlul ”Alte realități”/ ”Other Realities”, artă grafică ”Abstract dreams” și sculptură ”Three-dimensional surrealism”. Expoziția artistului va fi găzduită de Galeria de artă a ICR New York vreme de patru săptămâni.

După vernisajul acestei expoziții, a avut loc și un recital de poezie în limba franceză și română, din volumul poetului Ioan Hădărig ”Poemul tăcerii”/”Poeme du silence”, versiunea în limba franceză, realizat de Marcela Hădărig.

Evenimentul a fost organizat de Fundația “Inter-Art” din Aiud în parteneriat cu Misiunea Permanentă a României pentru ONU, Institutul Cultural Român din New York, Consiliul Județean Alba, Primăria Aiud, Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud, Fundația Comunitară Alba.

 


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. mountassir CHEMAO

    joi, 19.09.2013 la 18:23

    great manifestation artistic congratulation to alls

  2. mountassir CHEMAO

    joi, 19.09.2013 la 18:25

    feliciations a tous bonne initiative artististique merci inter art

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: „Mugurii Crucii Roşii”. Preşcolari din Sebeş şi Petreşti au participat la un concurs de educaţie pentru sănătate

Publicat

Zeci de copii de la 9 grădiniţe din Sebeş şi Petreşti au participat, miercuri, la concursul „Mugurii Crucii Roşii”, organizat de Crucea Roşie Română Filiala Alba, în colaborare cu Şcoala gimnazială „Mihail Kogălniceanu” Sebeş. Concursul s-a adresat copiilor preşcolari, pentru formarea deprinderilor de igienă personală şi însușirea cunoștințelor privind educația pentru sănătate. Anul acesta, la […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Românii cred că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, dar sunt mai optimişti privind Europa. Sondaj INSCOP

Publicat

sondaj inscop

Un sondaj național realizat de INSCOP Research în martie relevă că românii sunt mai pesimiști în ceea ce privește direcția propriei țări și mai optimiști față de cea a Europei. 72,8% dintre români consideră că direcția în care se îndreaptă România este greșită. Un procent de 17,8% este de părere că direcția în care merge […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: “Micii Ecologiști ai Cetății”. Zeci de preşcolari din Alba au dovedit că sunt prieteni ai naturii

Publicat

micii ecologisti

Zeci de copii de la 17 grădiniţe din judeţul Alba au participat miercuri la a cincea ediţie a concursului “Micii Ecologiști ai Cetății”. Micuţii au avut de trecut prin trei probe: cea a costumelor confecționate din materiale reciclare, cea de întrebări și răspunsuri despre ecologie şi proba practică, în care fiecare echipaj a confecționat o […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Vizita Papei la Blaj: Semnificaţia beatificării celor şapte episcopi, pe Câmpia Libertăţii

Publicat

campia libertatii episcopi beatificare

În 2 iunie, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj Papa Francisc va oficia ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici uciși în România între anii 1950 – 1970. Despre semnificaţia momentului a vorbit şi Pr. Prof. Dr. Cristian Rus, de la Capela Arhiereilor din Blaj. “Momentul de beatificare de pe Câmpia Libertății din Blaj trebuie […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate