Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Cele 25 de statui de bronz din Cetatea Alba Carolina costă 1,5 milioane lei. „Colecția” va fi completă la sfârșitul anului

Publicat

Îndrăgite și apreciate de unii, vandalizate, ironizate sau criticate de alții, statuile de bronz din interiorul Cetății Alba Carolina și-au făcut loc în mii de albume foto, de când au apărut în zona istorică. Dacă pentru mulți, a se așeza pe bancă lângă o vânzătoare de ouă „de epocă” sau a îmbrățișa un soldat în uniformă în fața blițurilor este un veritabil privilegiu, alții consideră „o neglijență” faptul că statuile nu îi reprezintă pe oamenii de valoare pe care i-a dat Cetatea de-a lungul istoriei și care au avut contribuții în cultură și știință. Colecția de statui din Cetatea Alba Iulia însumează 25 de personaje, iar prețul acestora se ridică, în oferta Primăriei, la 1,5 milioane lei.

Statuile de bronz din Cetatea Alba Carolina au fost realizate prin proiectul „Reabilitarea Centrului Istoric Alba Iulia – Fortificaţie de Tip Vauban – Căi de acces, iluminat exterior şi mobilier urban, zona interioară”, ce are o valoare totală de 76.087.835,63 lei și termenul de finalizare la sfârșitul acestui an.

Firma care a executat statuile este Grup Corint SA, în colaborare cu sculptorul albaiulian Ștefan Bințințan, după un plan conceput în integralitate de Danil Sabău, patronul Grup Corint. Proiectul prevede amplasarea a 25 de statui în interiorul Cetății, iar suma alocată realizării lor este de 1.500.000 lei fără TVA, în medie 60.000 lei pentru fiecare statuie, cu costuri de montare incluse. Până în prezent au fost instalate 22 de statui și urmează să mai apară trei până la sfârșitul acestui an. Acestea vor putea fi văzute, cel mai probabil, pe latura de vest a Cetății, în fața Catedralei Ortodoxe.

Prețul exact al fiecărei statui va fi stabilit la finalul proiectului. „Până în prezent, nu s-a făcut nicio decontare. Urmează să vedem, la sfârșitul proiectului, când vom avea fișa individuală a fiecărui element, care este prețul exact al fiecărei statui. Suma nu poate depăși valoarea licitată inițial, ofertată de Primărie, de 1,5 milioane de lei fără TVA pentru toate statuile”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Alba Iulia, Mihai Coșer.

„Fiecare element de reîntregire a atmosferei de epocă a fost prevăzut cu o tematică diferită, cu dimensiuni, greutate, fizionomie, gestică și vestimentație diferite. Astfel, avem soldați în uniformă, o florăreasă, orășeni, o domniță, un grup statuar ce îl reprezintă pe Sfântul Anton înconjurat de 6 copii și alte personaje”, a precizat Mihai Coșer.

În timp ce în alte orașe „atmosfera de epocă” este redată prin personalități concrete, familiare locului, statui ce reprezintă oameni care au pășit în trecut, în carne și oase, pe piatra cubică a acelor străzi și au avut contribuții clare la evoluția socio-culturală a urbei, în Cetatea Alba Iulia avem, în mare parte, personaje generice: „Soldat în uniformă”, „Domniță”, „Florăreasă”, „Orășeni”, dar și pe Sfântul Anton înconjurat de 6 copii, pe care îi găsim lângă Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail”. De exemplu, cei care trec prin centrul istoric al orașului Oradea pot să ia un loc la „masa scriitorilor” orădeni, iar pe lângă câteva fotografii cu grupul de statui de bronz, aceștia pot rămâne cu informații despre cei care au participat la mișcarea literară orădeană de la începutul secolului al XX-lea.

Citiți și:

DOCUMENTAR | 30 de motive să fii mândru că ești din Alba: Vezi ce oameni celebri își au originile aici

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Misterul statuilor din Cetatea Alba Carolina: Costuri reale, semnificații ascunse și „opțiuni artistice” care nu bat cu istoria | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax