Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: „Chemarea nemuritoare a slovei”, la Tibru: Teatru de păpuși și radiofonic, expoziție etnografică și „șezătoare literară”

Publicat

O nouă serie de activități culturale, desfășurate în cadrul proiectului intitulat „Chemarea nemuritoare a slovei – itinerariu cultural în spaţiul arhaic al satului”, au fost desfășurate timp de două luni, de către Asociaţia Ţinutul Tibreanului. Proiectul a fost finanţat de Fundaţia Comunitară Alba din Fondul pentru Cultură, în parteneriat cu Asociaţia pentru Relaţii Comunitare.

Prima activitate culturală derulată, s-a adresat iubitorilor de teatru radiofonic care au avut ocazia să asculte piesa „Bădăranii”, de Carlo Goldoni. La această activitate au participat atât cei tineri cât şi cei mai în vârstă.

Cea de-a doua activitate a constat într-o „şezătoare literară”, în cadrul careia unul dintre seniorii satului, Ştefan Lupşan de 83 de ani, a realizat un exerciţiu de înţelepciune populară. Îmbrăcat în frumosul costum popular, Ștefan Lupșan a expus amintiri despre satul copilăriei sale, despre petrecerea sa ca militar, la Canal, în timpul regimului comunist şi despre relaţiile sale cu personalităţile publice şi culturale, închise în cumplitul lagăr de exterminare.

Nu a lipsit nici spectacolul de teatru „Tatăl fantomă” al trupei Skepsis, sau întâlnirea cu scriitorul Cornel Nistea, membru al Uniunii Scriitorilor din România, care a dialogat cu localnicii pe marginea importanţei lecturii, ca exerciţiu formator de personalitate. La finalul întâlnirii, toți cei prezenţi au primit câte o carte cu autograful scriitorului.

La o săptămâna distanţă, a fost rândul celor mici să se bucure, Teatrul de păpuşi „Prichindel” din Alba Iulia prezentând piesa „Zulenka”, scrisă după o poveste de Baroneasa Orczy. La finalul spectacolului, micuţii au avut prilejul să se fotografieze cu păpuşile-personaje, dar şi cu actorii.

Spre finalul proiectului, localnicii din Tibru au fost încântați de o expoziţie etnografică a Parohiei Ortodoxe Tibru, unde au putut admira exponatele, unele vechi de peste 150 de ani, ce menţin vie amintirea satului de odinioară. Expoziţia a fost amenajată ca o locuinţă ţărănească ce a existat în Tibru în secolele trecute. În cadrul acestei activităţi, a fost făcută o demonstrație de ţesut tradiţional, iar câţiva tineri s-au iniţiat în producerea de obiecte de manufactură şi artizanat.

Proiectul s-a încheiat cu piesa de teatru „Pedagog de şcoală nouă”, fragmentul „O inspecţiune”, de I.L. Caragiale iar spre final, trupa „SIS Dance” a prezentat un dans de societate.

„Consider că acest proiect şi-a atins pe deplin scopul, pentru că fiecare beneficiar s-a ales cu cel puţin o carte în plus. Tinerii şi-au dezvoltat imaginaţia creatoare, încrederea în forţele proprii şi, mai ales, în puterea nemărginită a cărţii bine alese şi citite la momentul potrivit. Atât tinerii, cât şi seniorii, s-au implicat în implementarea proiectului, prin participarea efectivă la activităţile acestuia, prin interacţionarea cu invitaţii şi actorii de teatru, prin implicarea activă la realizarea piesei de teatru care a fost prezentată de beneficiari şi prin activarea în atelierul de artă tradiţională”, a declarat preşedintele Asociaţiei Ţinutul Tibreanului, pr. Tudor Man.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax