Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: PROTESTE şi după demisii. Sute de oameni au ieşit în stradă la Alba Iulia. Manifestaţii la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară

Publicat

YouTube video

protest_abi_colectiv_1 Alba Iulia, Bucureşti, Cluj, Braşov, Sibiu, Timişoara, Constanţa, Piteşti, Craiova, Iaşi, Târgu Jiu, Deva, Galaţi sunt doar câteva dintre locaţiile în care, miercuri seară, au început manifestări de stradă. În faţa Instituţiei Prefectului Alba, în Piaţa I.C. Brătianu, la Alba Iulia, după ora 19.00, s-au strâns peste 200 de persoane în cadrul protestului de solidaritate în contextul tragediei de la Clubul „Colectiv”.

Protestul a fost anunțat pe rețeaua de socializare Facebook. Tinerii au purtat drapele şi au cântat „Deşteaptă-te, române”.

Mesajele manifestanţilor din Alba Iulia au fost „Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă”, „Noi suntem generaţia care schimbă România”, „Nu aveţi coloană decât oficială”, „Vrem spitale, nu catedrale”, „Corupţia ucide”, „We All Rock”.

mars centru alba iulia_colectiv UPDATE: În jurul orei 20.00, manifestanţii se aflau în marş pe străzile din Alba Iulia. Din centrul oraşului, au urcat spre cartierul Cetate. Au blocat o bandă de circulaţie, fiind însoţiţi de echipaje de jandarmerie şi poliţie. S-au strâns peste 500 de oameni. Au mers pe traseul Prefectură – strada Ardealului – Calea Moţilor – strada Horea – Bulevardul 1 Decembrie 1918 – Bulevardul Transilvaniei – Monumentul Eroilor – Bulevardul Revoluţiei.

UPDATE1: Protestul s-a încheiat în jurul orei 21.40. Spre sfârşitul protestului, o parte dintre manifestanţi au ajuns şi în faţa casei primarului din Alba Iulia.

Vedeţi continuarea galeriei foto-video mai jos.

 

YouTube video

 

YouTube video

Cu toate că principalii „inamici” ai străzii au demisionat, participanţii anunţaţi la protest au o listă de revendicări. „Scopul evident al protestului este presiunea pe toată clasa politică, nu promovarea unui anumit personaj cu altul”, susţine unul dintre iniţiatori.

Propunerile acestuia sunt:

– Parlament unicameral cu maximum 300 de deputaţi (votat prin referendum)

– scăderea pragului electoral pentru liberalizarea vieţii politice

– alegeri anticipate pentru noua structură a Parlamentului

– introducerea adevăratului vot universal pentru toţi românii de pe planetă, sub forma votului electronic

– ridicarea imunităţii parlamentare în toate cazurile solicitate de procurori.

Marţi seara, sute de albaiulieni au participat la un Marş al Tăcerii, la inițiativa Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) – Filiala Alba Iulia.

Citește și FOTO-VIDEO: Sute de oameni au participat la Marşul tăcerii de la Alba Iulia, pentru victimele tragediei din Bucureşti

Vezi şi VIDEO: Tragedia de la „Colectiv”: PROTEST în Capitală. ”E doar începutul!”. 25.000 de oameni au cerut demisii. Filmul protestului

În Capitală, peste 6000 de oameni s-au strâns din nou, miercuri seara, după ora 18.00, în Piaţa Universităţii. „Corupţia ucide”, „Toate partidele, aceeaşi mizerie” sau „Vrem schimbare, nu catedrale” sunt câteva dintre mesajele transmise. Protestatarii cer alegeri anticipate. Mobilizarea a fost făcută tot pe reţeaua de socializare, iar manifestanţii cer „un guvern bazat pe oameni specializaţi, nu politici”.

UPDATE: Într-o oră, numărul manifestanţilor a ajuns la 10.000. Aceştia au plecat spre Piaţa Unirii.

În jurul orei 20.30, erau peste 18.000 de oameni în stradă, la Bucureşti. Până la ora 22.00, numărul acestora a ajuns la 35.000. O parte dintre ei au fost şi la sediul Parlamentului, iar ulterior s-au întors în Piaţa Universităţii.

În Bucureşti, miercuri, a fost a doua zi de proteste după tragedia de la Colectiv, în care au murit 32 de tineri, iar peste 140 au fost răniți.

Manifestanții au ocupat, după ora 19.00, mijlocul bulevardului Nicolae Bălcescu, fluturând un steag imens, circulația rutieră în zonă fiind întreruptă. Protestatarii au afișat pancarte pe care se putea citi: „Pentru crimă și hoție, noi vă vrem la pușcărie”, „Jos labele de pe justiție”, dar și mesajul „Iohannis nu uita, țara nu este a ta”.

La fața locului au fost prezenți și reprezentanți ai presei străine. Reprezentanții Jandarmeriei și ai Poliției au asigurat măsurile de ordine din zonă.

În noaptea de luni spre marți, peste 25.000 de persoane au participat la un protest în care pe parcursul a mai mult de șase ore manifestanții s-au deplasat la sediile unor instituții publice, între care Guvernul, Ministerul Afacerilor Interne, Parlament, Primăria sectorului 4.

După manifestația de marți seară, premierul Victor Ponta a demisionat din funcție, la fel și primarul sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone.

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video
YouTube video
_

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. solidaritate

    miercuri, 04.11.2015 at 21:59

    Marsul sa terminat la ora 21.40 chear in fata porti primarului din alba iulia Mircea Hava ..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax