Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: „Credinţă şi Patrie”. Experienţele de viaţă ale veteranului de război Emil Drăgan, împărtăşite elevilor de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Alba Iulia

Publicat

IMG_7061 Veteranul de război Emil Drăgan, în vârstă de 97 de ani, din Galda de Jos a primit în vizită, în 7 octombrie, patru patru elevi din clasa a X-a de la Colegiul Naţional Militar “Mihai Viteazul” din Alba Iulia, însoţiţi de către profesorul de istorie Dan Anca şi de către Petruţa Pop, iniţiatoarea proiectului „Credinţă şi Patrie”.

“Intelectual cu studii economice, pedagogice și militare, ajunge pe frontul de apus, în timpul ultimei bătălii de eliberare a Transilvaniei. În Ungaria e luat prizonier de către nemți. Erau prea mici în fața inamicului, total nepregătiţi pentru o astfel de experienţă. Comparația folosită de el era ca și cum ai lua o pușcă veche de la muzeu ca să te lupți cu tancul. Suferă de foame cruntă. Mănâncă usturoi sălbatic și iarbă. Nemții i-au scos la păscut ca pe animale. Nu aveau ce să le dea de mâncare. Întors acasă, după o perioadă de recuperare fizică, (slăbise 50 de kg), îşi continuă studiile şi termină Academia de Studii Comerciale şi Industriale din Braşov. Apoi, intră într-un alt război, cel al regimului comunist. Era copil de chiaburi, familia nu s-a înscris în colectiv, iar el nu a acceptat colaborarea cu sistemul. Drept urmare, a fost 5 ani deținut politic la Constanța. Aceşti ani l-au marcat foarte mult, a fost o experienţă cumplită”, transmit reprezentanţii Colegiului.

Tinerii au avut şansa de a afla astfel povestea vieţii unui veteran de război, direct de la sursă.

“Ne considerăm privilegiaţi pentru oportunitatea de a vă cunoaşte şi a vă asculta. Noi, elevii în uniformă, avem onoarea să vă salutăm”, spun elevii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax