Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Depuneri de coroane şi slujbă religioasă la statuia lui Ion I.C Brătianu. Anul acesta nașterea omului politic a fost „bifată” de mai mulţi liberali

Publicat

La 150 de ani de la nașterea, marele om politic liberal, Ion I. C. Brătianu a fost comemorat printr-un ceremonial de depunere de coroane în faţa statuii din fața Prefecturii, dar și printr-o slujbă de pomenire. La eveniment au participat aproximativ 20 de persoane, atât membri PNL din Alba, cât şi din alte partide politice, consilieri locali şi judeţeni.

În faţa statuii de pe strada care-i poartă numele omului politic, a fost oficiată o slujbă de parastas, iar apoi au urmat depunerile de coroane. Dacă anul trecut doar trei persoane şi-au amintit de naşterea lui Ion I.C. Brătianu, la 150 de la comemorare lui au fost aduse coroane de administraţia locală, de membrii PNL şi TNL Alba, dar şi din partea organizațiilor politice membre ACL.

Ion I. C. Brătianu s-a născut pe 20 august 1864 și este  fiul cel mare al liberalului Ion C. Brătianu. Devine membru al Partidului Național Liberal în 1895, iar în același an candidează la Colegiul I și este ales deputat de Gorj. La Congresul PNL. din ianuarie 1909, Ion I. C. (Ionel) Brătianu este ales președinte al partidului, funcție politică pe care o va păstra până la sfârșitul vieții sale.

La 2 octombrie 1913, Comitetul Executiv al PNL acceptă propunerea înaintată de Brătianu privind reforma agrară (exproprierea parțială a marii proprietăți) și electorală (colegiu electoral unic). Aceste propuneri ale liderului liberal sunt susținute și de o importantă parte a oamenilor de stat ai vremii: Regele Carol I, conservatorii democrați (care susțin însă niște modificări – două colegii electorale și expropiere prin cumpărare) și chiar conservatorii “bătrâni” (expropiere in extremis și în plan electoral acceptă doar o lărgire a bazei colegiilor existente).

A fost conducătorul delegației române la Conferința de Pace de la Versailles. În această calitate i-a revenit obligația de a răspunde reproșului semnării de către România a unei păci separate cu Puterile Centrale în 1918 (Pacea de la Buftea). Abilității sale diplomatice i se datorează convingerea aliaților cu privire la justețea revendicărilor teritoriale ale Regatului Român.

Irina OPINCARIU

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax