Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Drumul judeţean spre Gârbova de Sus, ciuruit de nepăsarea autorităților. Imposibil să nu-ți rupi mașina. Mai mulți localnici cer reparaţii de urgenţă

Publicat

drum 5 Un fleac, e ciuruit… Asta pare să fie reacția celor din conducerea Consiliului Județean Alba când aud de sesizările oamenilor din Gârbova de Sus care își rup mașinile pe Drumul Județean 103 E. Locuitori din trei sate ce aparţin de municipiul Aiud aşteaptă de ani buni decizia autorităţilor de a moderniza drumul ce le asigură accesul spre DN1 şi alte zone din judeţul Alba şi din ţară. DJ 103E, Gârbova de Jos – Gârboviţa – Gârbova de Sus devine greu practicabil, după fiecare ploaie torenţială. În ciuda demersurilor localnicilor, deocamdată acest tronson nu a intrat pe lista de priorităţi a Consiliului Judeţean Alba, pentru modernizare.

Detalii despre situaţia din zonă ne-a oferit detalii Ionuţ Maranda, care spune că este reprezentant al locuitorilor din Gârbova de Sus şi care, alături de alţi localnici, a transmis mai multe solicitări Consiliului Judeţean, pentru a rezolva situaţia acestui drum. De asemenea, acesta spune că oamenii sunt hotărâţi să ajungă chiar la proteste la sediul autorităţii judeţene, dacă nu primesc răspunsuri ferme.

drum 1 În solicitările transmise CJ Alba, localnicii reclamă că DJ 103E, Gârbova de Jos – Gârboviţa – Gârbova de Sus (aproximativ 9 kilometri, cu intrare de pe DN1, Alba Iulia – Aiud) este aproape impracticabil, circulația în zonă desfășurându-se în condiții de dificultate, din cauza gropilor tot mai numeroase și adânci. Situația se înrăutățește pe zi ce trece, în special în momentele de vreme nefavorabilă, potrivit acestora.

Accesul este dificil atât pentru locuitori şi rudele acestora, cât şi pentru echipajele de intervenţie, cum sunt Ambulanţa sau Pompierii, nemailuând în considerare şi turiştii care ar vrea să vină în zonă.

“Lipsa unei calităţi adecvate a infrastructurii rutiere face ca populaţia satelor de aici să fie izolată. În aceste condiţii este practic blocată valorificarea potenţialului local de dezvoltare economică şi turistică”, se precizează într-una dintre adresele transmise de reprezentanţi ai localnicilor, în atenţia CJ Alba. Este amintit şi faptul că drumul greu accesibil este unul dintre motivele pentru care persoanele tinere au ales în mare parte sa plece din aceste localităţi, acestea fiind populate în mare parte cu personae vârstnice, cu probleme de sănătate.

Potrivit celor mai recente date de recensământ, la Gârbova de Jos sunt 340 de locuitori, la Gârboviţa 124 şi la Gârbova de Sus, 245.

Drumul a fost iniţial unul comunal, administrat de Primăria Aiud. În 2013, a trecut în administrarea Consiliului Judeţean, la solicitarea Consiliului Local Aiud, după cum precizează reprezentanţii CJ Alba, într-unul dintre răspunsurile la adresele localnicilor.

raspuns CJ Alba pentru Asociatia Pro Garbova de Sus cheltuieli DJ 103E În 2014 s-au făcut lucrări de asigurare a scurgerii apelor (4,26 km), pietruire periodică a platformei drumului (7 km) şi montare podeţe (2 bucăţi), CJ Alba cheltuind 445.595,92 lei. Apoi, în 2015, CJ Alba a mai făcut întreţinere curentă (reprofilare şi completare cu materiel pietros), de 24.021 lei. În funcţie de solicitări şi urgenţe, se mai intervine periodic.

După cum spune Ionuţ Maranda, “începând cu 23 mai 2017 au fost aduse în localitatea Gârbovița un autogreder și un utilaj pentru cilindrarea și nivelarea drumului. Utilajele au staționat acolo până în data de 29 mai 2017, când au început lucrările. Lucrări terminate a doua zi, devreme”. Pentru că “lucrările de reparație nu s-au văzut și nu se văd nici în prezent”, acesta, în calitate de reprezentant al localnicilor, a cerut un raport al efectuării acelor lucrări, cu specificarea sumei cheltuite.

“Nesoluționarea acestor probleme vor atrage după sine organizarea unui protest de amploare în fața Consiliului Județean Alba în care vor sublinia situația deplorabilă a Drumului Județean DJ 103E DN1 – Gârbova de Jos-Gârbovița – Gârbova de Sus”, mai precizează acesta, în adresa transmisă CJ Alba.

Reprezentanţii CJ Alba spun că acest drum nu este deocamdată pe lista celor care vor fi modernizate în acest an, dar că se va interveni pentru întreţinere atunci când este nevoie. Cel mai probabil, doar anul viitor acest drum are şanse să intre pe lista de finanţări de la CJ pentru modernizare.

“La categoria investiţii, anul acesta avem bugetate doar DJ 107G (DJ 107D – Uioara de Sus – Noşlac – Căptălan – Copand – Stâna de Mureş – Găbud – limita jud. Mureş), 107A de la Pâclişa la Vurpăr (o variantă pentru decongestionarea traficului rutier între Alba Iulia şi Sebeş – n.r.), ambele în faza de proiectare, sperăm ca de la 1 iulie să organizăm licitaţiile pentru execuţii. De asemenea, mai sunt în discuţie tronsoanele Aiud – Gâmbaş, însă acolo se lucrează încă şi la autostradă, trebuie să vedem ce se mai întâmplă, şi un sector la Săliştea, pentru modernizări. Restul vor fi doar cu lucrări de întreţinere, ce includ plombări, amenajare de rigole, acostamente şi pietruiri”, a explicat, pentru Alba24, Ioan Bodea, directorul Direcţiei de Gestionare a Patrimoniului din cadrul CJ Alba.

Citeşte şi Peste 4 milioane lei pentru modernizarea unui drum judeţean, la Ocna Mureş. Acces şi pentru viitoarea bază de tratament

Vezi şi Starea drumurilor aflate în administrația Consiliului Județean Alba: Aproape 350 de kilometri sunt fără asfalt

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax