Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Elevi din Alba, meşteri populari şi reprezentanţi ADR Centru au promovat oferta turistică a regiunii, în Germania, la Zilele Oraşului Bad Freienwalde

Publicat

Foto-7 Timp de trei zile, în perioada 8-10 septembrie 201, o delegație a Regiunii Centru a reprezentat România la un eveniment din Landul Brandenburg, Germania. Aproximativ 1000 de cetățeni germani au vizitat standurile organizate de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru și Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba, cu sprijinul unor meșteri populari din Ighiu și ai unui grup de elevi de la Liceul German Sebeș și de la Școala „Sf. Iosif“ din Alba Iulia.

Evenimentul a fost coordonat în Germania de Reprezentanța landului german în Regiunea Centru, înscriindu-se în parteneriatul larg, demarat odată cu vizita în Regiunea Centru a Annei Quart, secretar de stat pentru Afaceri europene, din Brandenburg. Informațiile despre atracțiile turistice și potențialul socio-economic al județelor Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu au fost prezentate germanilor într-o formă inedită, ca urmare a spectacolelor de tradiții și folclor autentic, reprezentând viața oamenilor din Regiunea Centru.

Ca urmare a participării reprezentanților ADR Centru la edițiile din ultimii ani ale Zilelor Landului Brandenburg, conducerea Primăriei din orașul Bad Freienwalde și Asociația de turism locală au transmis către Agenție și către Consiliul Județean Alba o invitație de a participa la ediția din acest an a evenimentului Zilele Orașului. În anii 2010-2016, mii de vizitatori au trecut pe la standurile regiunii, parteneră cu landului german de peste un deceniu, fapt pentru care, în acest an, participarea românească a fost mai amplă, în vederea prezentării obiceiurilor deosebite ale oamenilor din inima României.

Foto-6 Experții ADR Centru au prezentat oportunitățile de petrecere a timpului liber în Regiunea Centru, au subliniat frumusețea atracțiilor turistice și tradițiile din regiune, expunând materialele de prezentare ale celor șase județe, dar și ale multor municipalități care au pregătit broșuri și pliante în limba germană. În standul român au fost organizate proiecții ale unor filme realizate în Transilvania. Pentru ca publicul german să fie atras la standul regiunii și pentru ca localnicii să se poată informa cu privire la dezvoltarea vieții economico-sociale în Regiunea Centru, grupul de artiști și meșteri populari coordonat de Centrul de Cultură ”Augustin Bena” au organizat mini-spectacole și i-au invitat la stand, dar și în România, pe participanții la sărbătoarea germană, inclusiv prin chemări de tulnice și cu cântece populare de excepție. Toți cei care au vizitat standurile puse la dispoziție de organizatori s-au documentat despre posibilitățile de investiții și de petrecere a timpului liber în regiunea noastră.

”Parteneriatul nostru cu Landul Brandenburg se dezvoltă continuu, de aproape 15 ani, iar în anul următor vom avea jubileul de un deceniu al unei cooperări instituționalizate, ca urmare a deschiderii Reprezentanței Landului Brandenburg în Regiunea Centru. Activitatea noastră vizează, în primul rând, prezentarea posibilităților de investiții în întreaga regiune și de dezvoltare economică bilaterală, lucru care implică inclusiv atragerea de turiști din Germania în Regiunea Centru. De asemenea, un obiectiv foarte important este dezvoltarea schimbului de informații, ca să susținem activitățile de parteneriat derulate de factorii de decizie politico-administrativă. Legat de aceste activități de parteneriat, am considerat că orice prezență românească în Germania nu poate fi decât de bun augur, de aceea am sprijinit schimburile în domeniul turismului cultural. Căutăm permanent noi oportunități de cooperare, căutăm să atragem investitori și ne bazăm pe acest gen de relații bilaterale pentru a ne face cunoscuți, în primul rând pentru publicul larg. Beneficiind de sprijinul partenerilor germani, vom putea fundamenta atragerea de fonduri pentru dezvoltare, dar și să creăm aici, în mijlocul Transilvaniei, un climat socio-economic cât mai apropiat de cel din Germania”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru, referindu-se la vizita delegației Regiunii Centru în landul german Brandenburg.

Foto-3 Orașul Bad Freienwalde este situat pe o ramură veche a râului Oder, la granița nord-estică a Germaniei cu Polonia. Pădurile din zonă și izvoarele sale medicinale fac ca acest oraș să fie o stațiune de vară preferată a locuitorilor din Berlin, aflați la mai puțin de 50 km spre sud-vest și care merg în această localitate pentru o vedere panoramică superbă asupra văii Oder. Satul Vrienwalde a fost menționat pentru prima dată în 1316 și a apărut ca oraș în 1364. Din 1618, conacul Freienwalde a fost deținut direct de alegătorii prințului de Brandenburg. Localitatea Freienwalde a obținut statutul oficial al de oraș balnear (Bad) în 1925, populația actuală numărând circa 12.500 locuitori, la care se adaugă vara mii de turiști berlinezi.

La genul de evenimente tip Zilele Orașului, spre deosebire de manifestările similare din România, în fața publicului german se prezintă activitățile cu și pentru tineri și copii, în general tot ce ține de spectacole de de orice fel, precum și manfestări dedicate dezvoltării turismului și afacerilor cu specific regional. În stil specific german, toate evenimentele prezintă rezultatele muncii oamenilor, pentru ca toți locuitorii să simtă apartenența la o regiune puternică, în plină dezvoltare la nivel european.

Regiunea Centru a beneficiat de un stand în zona centrală a localității, participarea românească fiind organizată  ca urmare a invitației președintelui Asociației de Turism din Bad Freienwalde, dl. Andreas Hensel. Celelalte zone expoziționale au fost amplasate pe o suprafață de peste 5 kmp, fiind împărțite pe zone tematice artelor, sportului și jocurilor. În sectorul dedicat artelor au fost amplasate mai multe scene, pe una dintre ele fiind prezentat duminică și spectacolul realizat de reprezentanții Centrului de Cultură ”Augustin Bena” Alba, eveniment care s-a bucurat de succes la public.

Parteneriatul dintre Regiunea Centru și Landul Brandenburg a fost demarat în 2002, fiind consolidat de-a lungul timpului prin dezvoltarea unor proiecte comune, vizite oficiale ale factorilor de decizie politică și delegații ale oamenilor de afaceri. Cancelaria de Stat a Landului a susţinut activ eforturile de dezvoltare din Regiunea Centru și a impulsionat constant activităţile şi proiectele comune derulate în regiunea noastră. Pe lângă experiența administrativă a Landului Brandenburg, Regiunea Centru a mai beneficiat, în urma parteneriatului bilateral, și de un avantajos schimb de bune practici, deoarece acest land este cel mai avansat din Germania din punctul de vedere al introducerii şi utilizării pe scară largă a energiei produse din surse regenerabile. În aceste condiții, participarea la evenimente cum sunt Zilele Landului sau Zilele unor orașe reprezintă, atât pentru partea română, cât și pentru partea germană, o oportunitate, iar Regiunea Centru este până în prezent singura din România care participă, începând din 2010, cu un statut permanent la astfel de evenimente.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax