Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO | „Europeada”: Judeţul Alba reprezentat la festivalul de artă populară europeană de Ansamblul Folcloric al Colegiului Militar „Mihai Viteazul”

Publicat

Ansamblul folcloric al Colegiului Militar Liceal „Mihai Viteazul” din Alba Iulia a participat la cea de-a 51-a ediție a Europeadei din Kielce (Polonia), festival de artă populară europeană care promovează şi susţine prietenia dintre popoarele Europei și încurajează păstrarea diversității culturale a Europei. Ansamblul a prezentat o suită de dansuri și cântece specifice zonelor folclorice ale județului Alba reușind să capteze atenția spectatorilor și a celorlalți participanți, aceștia manifestându-și interesul de a vizita România și admirația pentru tradițiile populare păstrate încă în satele românești.

Judetul Alba a fost reprezentat de Ansamblul Colegiului militar compus din doi soliști: Ghișoiu Radu și Bolchiș Denisa, si 10 dansatori: Deliman Sonia, Dumitraș Ioana, Pavel Aurora, Pîrv Corina, Frățilă Andreea, Iușan Alexandru, Dascăl Andrei, Rodilă Răzvan, Băilă Paul și Dârlea Dragoș. Dansatorii au fost pregătiți de instructor Bradea Vian, fiind acompaniați de Borca Mihai-acordeon, Borca Aurelian–saxofon, Furduiu Gheorghe-vioară.

În perioada 23-28 iulie, orașul Kielce (Polonia) a devenit capitala folclorului european, aici s-au întâlnit 3455 de participanți din 25 de țări, în cadrul celei de-a 51-a ediții a Europeadei, festival de artă populară europeană care promovează şi susţine prietenia dintre popoarele Europei și încurajează păstrarea diversității culturale a Europei.

În acest an România a fost reprezentată de Ansamblul folcloric al Colegiului Militar Liceal „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, ansamblul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța și corul Meloritm din București.

Cele cinci zile ale festivalului au fost deosebit de dense, programul festivalului debutand cu un spectacol de inaugurare în cadrul căruia elevii militari au prezentat o suită de dansuri de pe valea Mureșului. Au urmat apoi două spectacole, unul pe scena centrală din Piața Primăriei, unde spectatorii au putut să admire frumoasele costume ardelenești și să danseze pe ritmurile muzicii noastre pentru că spectacolul a continuat și dincolo de scenă, elevii militari au intins hora printre spectatori în spiritul unității europene. Al doilea spectacol a avut loc pe scena amenajată într-un centru comercial din oraș, timp de 30 de minute spectatorii au avut ocazia să descopere frumusețea cântecelor și dansurilor românești. Printre ei am descoperit și o româncă ardeleanca stabilită în Suedia, care a profitat de ocazie penru a transmite tinerilor îndemnul de a rămâne în țară și a-și construi viitorul în România, pentru că dorul de casă și de pământul stramosesc nu poate fi alinat de nimic.

Unul dintre cele mai gustate elemente din program a fost parada celor 165 de ansambluri folclorice prezente la festival, desfasurata pe o distanță de 3 km, unde participanții au defilat prin fața spectatorilor etalând cu mândrie costumele tradiționale și drapelele țărilor lor. „Am privit cu mândrie tricolorul românesc și drapelul alb-roșu al județului Alba fluturând pe străzile orașului Kielce în aplauzele spectatorilor și ne-am simțit cu toții mândri de cultura noastră și egali celorlalți europeni”, a spus Paraschiva Fărcaș, profesor la Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul”.

Participarea elevilor militari a fost susținută de catre Consiliul Județean Alba. Astfel Ansamblul folcloric al Colegiului Militar Liceal „Mihai Viteazul” a putut să reprezinte cu onoare folclorul românesc si judetean, la nivel european.

Sub semnul folclorului, Europeada este un prilej pentru cooperarea interculturală şi intercomunitară în spiritul respectului reciproc şi al dialogului intercultural și nu în ultimul rând un prilej pentru promovarea culturii tradiționale și a turismului țărilor participante. Următoarea ediție va avea loc în perioada 5-9 august 2015 la Helsingborg (Suedia).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax