Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

(FOTO) Expoziţie la Muzeul Naţional al Unirii: „Panorame istorice”. Fotografii aeriene cu situri arheologice din Transilvania

Publicat

În perioada 17-31 mai 2012, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia găzduieşte expoziţia ”Panorame istorice. Situri arheologice şi monumente din Transilvania în fotografii aeriene”. Cu această ocazie sunt expuse 34 de imagini 2D şi 5 imagini 3D a unor situri arheologice şi monumente istorice din Transilvania, o parte din ele fotografiate în judeţul Alba. Expoziţia a fost vernisată la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, joi, 17 mai, la ora 12.00.

Expoziţia este rodul unui proiect derulat de câţiva ani de mai multe instituţii de cercetare din Transilvania, printre care şi Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, şi îşi propune să identifice situri arheologice prin fotografie aeriană, o metodă desprinsă din sfera tehnologiei militare, cu rezultate remarcabile în Anglia, Germania şi Franţa. Fotografiile au fost realizate de Zoltán Czajlik de la Institutul de Ştiinţe Arheologice de pe lângă Facultatea de Ştiinţe Umaniste a Universităţii „Eötvös Loránd” din Budapesta.

Astfel, privitorii pot admira, pe lângă monumentele evidenţiate uşor la nivelul solului, situri arheologice sau structuri (fortificaţii, cimitire, ziduri) care nu sunt sesizabile decât prin săpături arheologice. De asemenea, pentru vizualizarea „ca la carte” a imaginilor 3D, organizatorii pun la dispoziţia privitorilor ochelari speciali 3D.

Expoziţia este organizată de Consiliul Judeţean Alba, Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Alba, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul Judeţean Mureş şi Universitatea ”Eötvös Loránd” din Budapesta.

Vă prezentăm o galerie foto de la eveniment:

FOTO: Vali CIONTEA

[nggallery id=250]

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax