|

FOTO: Fostul Cinematograf ”Columna”, o mizerie 3D în centrul orașului Alba Iulia. Decor pentru filme de groază și datorii de zeci de mii de lei

IMG_20170506_122400În centrul municipiului Alba Iulia, într-o zonă foarte aglomerată, tronează stafia unuia dintre cele mai iubite locuri din perioada comunistă: cinematograful Columna. Gloria acestui loc plin de amintiri pentru foarte mulți locuitori ai orașului s-a stins într-o ruină mizerabilă. Geamuri sparte, pereți dărăpănați, colonii de șobolani, gunoi și resturi biologice, toate dublate de un miros ascuțit de urină, reprezintă, de ani buni, experiența 3 D a locuitorilor din zonă și a trecătorilor.

”Ne-am obișnuit, nu le mai vedem. Dar acum, dacă mă întrebați, îmi dau seama că e foarte mizerabil; trec pe aici de multe ori pe zi, dar mi s-a părut că așa e dintotdeauna. Mai văd seara oameni ai străzii, se învârt pe lângă clădire, dar nu cred că au pe unde intra” spune o doamnă, care și-a parcat mașina în fața clădirii.

Întradevăr, clădirea a devenit parte a peisajului urban, o zonă deteriorată pe care cei care locuiesc în blocurile din apropiere par a nu o mai observa, dar care este șocantă pentru cineva care o vede pentru prima dată.

Pentru o vreme, imobilul a fost transformat în club, spre disperarea oamenilor din zonă. Fostul cinematograf a devenit adăpost pentru scandaluri, gălăgie, beții și interlopi. A fost totodată și ultima activitate desfășurată acolo. Abandonat și lăsat în voia oamenilor străzii, fostul cinematograf ”Columna” a ajuns ceea ce este azi: o mizerie în centrul orașului.

Citește și Smart Travel din Smart City: Primăria Alba Iulia, cea mai profitabilă agenție de turism din oraș. Peste 90.000 de euro plătiți pe 54 de „excursii”

N-a pierdut doar lupta cu noile tehnologii, cu filmele din mediul online sau cu programele tv abundente în filme și seriale, ci a pierdut și lupta cu managementul. La fel ca toate celelalte cinematografe din țară, ”Columna” a ratat toate momentele în care ar fi putut fi renovat sau reactivat ca cinematograf.

Plimbat de la ”RomâniaFilm”, pe la Ministerul Culturii, scos pe ascuns la o vânzare eșuată (suma nici n-a fost făcută publică), solicitat la un moment de primăria Aiud și apoi devenit obiect al unui protocol neconcretizat între RADEF și Primăria Alba Iulia, cinematograful a ”intrat în conservare”, un alt mod de a spune că a fost abandonat și s-a degradat de la an la an.

Potrivit reprezentanților Primăriei, impozitele și penalitățile aferente clădirii cinematografului pe care instituția le are de încasat, se ridică la câteva zeci de mii de lei. În concluzie, povestea fostului ”cinema” este una fără ”happy end”.

URL scurt: http://alba24.ro/?p=566156avatar Publicat de pe 9 mai 2017 şi actualizat pe 10 mai 2017.
Publicat în ADMINISTRATIE, EVENIMENT, Foto.

Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Adaugă un comentariu


Publicitate

loading...

Publicitate


Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

  • popeala: Sa mai spui ,,sarut mana parinte,, ? Prost trebuie sa fi, sa mai crezi in ceva, in ziua de azi !
  • Bomba Atomica: se fura cum naiba sa nu se fura din banul public ? hava e capul mafiei !
  • fane de la sifoane: draga stela, nu este normal sa dai de mancare de pe geam animalelor fara stapan sau salbatice....
  • Georgel: Sa faca foc cu hârtiuţe în el ca se vede mai bine noaptea!!!!
  • Marin Nicolae: Ma interesează toate Cum pot sa iau legatura cu dumneavoastră

VIDEO / TESTUL de SINCERITATE pe Alba24.ro: Omul care a transformat ”Mica Romă” într-o perlă a județului

Publicitate

Publicitate

Cosmin Calin Raul - Design si Fotografie

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI