Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Gunoi și mirosuri înțepătoare într-o fostă centrală termică din mijlocul cartierului Cetate. Proiect lăsat „la sertar” din 2012

Publicat

La mai puțin de trei sute de metri de Spitalul Județean Alba, lângă părculețul de joacă pentru copii de pe strada Arnsberg din Alba Iulia, o grămadă de gunoi a luat locul unei foste centrale termice. Locaţia este vizată pentru a găzdui Centrul de Consiliere pentru Părinți și Copii „Sfânta Maria”, iar lucrările de amenajare aveau termen de finalizare anul trecut, în decembrie. Autoritățile par să nu fi luat deocamdată nicio măsură, iar locatarii blocurilor vecine vor mai trebui să suporte mirosul și mizeria greu de imaginat.

Situată pe strada Arnsberg, nr. 36, în Alba Iulia, fosta centrală termică nr. 5 a ajuns să fie o adevărată groapă de gunoi. De la pet-uri, sticle goale, haine, pâine uscată, resturi de mâncare și pantofi, până la țevi rupte și capace de toaletă, toate se adăpostesc sub acoperișul clădirii care, cândva, servea drept sursă de căldură pentru locatarii blocurilor din zonă.

Proiect „la sertar”: Fosta centrală trebuia transformată în Centru de Consiliere pentru Copii și Părinți

Pe acest loc, ar fi trebuit construit, până în decembrie 2013, un Centru de Consiliere pentru Copii și Părinți, care să dispună de o sală de primire, un birou de conducere, un birou pentru echipa pluridisciplinară, dar și o sală multifuncțională,  grupuri sanitare, centrală termică și toate utilitățile aferente. De asemenea, centrul ar fi trebuit să angajeze un coordonator, un psiholog, doi asistenţi sociali şi un inspector de specialitate, care să contribuie la buna desfășurare a activităţilor de consiliere, asistenţă socială şi sprijin pentru părinţi şi copii.

Locatarii se plâng de mirosurile insuportabile

Acum însă, locuitorii din zonă se plâng de mirosul care a ajuns să fie mult prea greu de suportat: „Că miroase, e puțin spus! Să vedeți vara ce e aici! Și suntem în mijlocul orașului! Eu am vorbit deja cu cineva de la Primărie, dar degeaba. Parcă era vorba să se facă un cămin de vârstnici aici. Așa mi s-a spus”, s-a plâns una dintre locatarele blocului de alături.

Pe lângă disconfortul creat, centrala reprezintă un adevărat focar de infecție, atât pentru populație, cât și pentru copiii care vin la joacă în părculețul situat în imediata apropiere a centralei: „E focar de infecție. E prea murdar chiar și pentru oamenii străzii. Oricum, nici ei nu vor să doarmă aici. Mai mult vara vin”, a adăugat un cetățean.

„Nici nu prea mai vine lumea cu copiii în parc. Vedeți bine ce e aici – miroase și e murdar. Iar cei care vin folosesc uneori ei înșiși clădirea centralei pe post de toaletă publică. Ce alt exemplu mai bun vreți?”, a mai spus acesta, indignat.

Ca și cum acestea nu erau de ajuns, chiar și siguranța pe care ți-o dădea, până nu demult, un oraș cu mai puțin de 70.000 de locuitori a dispărut: „Eu stau aici aproape, pe strada Cloșca. De foarte multe ori, când mă vizitează mama mea, nu rămâne la mine mai mult de ora 21.00, pentru că nu poate veni singură pe aici, de frica oamenilor străzii”, a spus o femeie, mamă a doi copii, aflată în trecere prin zonă.

Până acum mai bine de 10 ani, Centrala termică nr. 5 se afla în concesiunea Dalkia România, dar a revenit acum în administrarea Primăriei Alba Iulia. Contactați de reporterii ziarului Alba24.ro, reprezentanții Primăriei s-au sesizat și au transmis că „astăzi (n.r. miercuri) vom trimite o echipă de la Polaris să curețe zona. Totodată, vom intensifica numărul de polițiști locali care vor patrula noaptea prin zonă, pentru a evita eventuale incidente”. De asemenea, deși cetățenii din zonă vroiau ca „Primăria să facă curat aici. Să demoleze centrala, domnule, dacă nu. Să lase spațiu verde de joacă sau, de ce nu, să facă o parcare – fie ea și cu plată”, planurile, se pare, sunt altele.

Centrul social trebuia să fie gata până în 13 decembrie 2013, după cum este menționat în proiect, dar până la ora actuală nu s-a făcut nimic. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coşer, a făcut următoarele precizări: „Sperăm ca centrul <Sf. Maria> să fie gata până în mai, 2015. Deocamdată suntem încă în faza birocratică”.

Proiectul „Centrul de consiliere și sprijin pentru părinți și copii <Sfânta Maria> din Alba Iulia” are o valoare totală de 211.253 euro și este co-finanţat prin Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, Guvernul României/Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale. Banii sunt destinați elaborării procedurilor de achiziții, campaniilor de informare, execuţiei lucrărilor de reabilitare şi compartimentare a Centrului, echipării şi dotării Centrului, cursurilor de formare pentru personalul din cadrul centrului, organizării și demarării serviciilor.

Scopul proiectului este de a dezvolta serviciile comunitare, destinate prevenirii separării copilului de familia sa, iar în urma implementării acestuia, anual, 400 de copii (adică în medie 30 de copii/zi) și 200 de părinți vor beneficia de serviciile centrului, iar 4 angajați ai acestuia vor urma cursuri de formare profesională continuă.

De asemenea, primarul municipiului, Mircea Hava,  a explicat importanța creării unui astfel de centru social: „Cei mici încă nu realizează adevărata dramă a lipsei unei educații de calitate; e obligația noastră să îi ajutăm și să îi îndrumăm în orice fel. Activitățile din afara programei şcolare, completate cu alternative atractive de genul excursiilor, vizitelor de documentare, competițiilor, pot transforma un copil într-un viitor adult cu mai multe şanse. Este de datoria noastră să dezvoltăm un nou proiect care să dea o șansă în plus tinerilor la o viață normală. În plus, acest centru va da un suflu urbanistic nou şi un impuls tineresc cartierului în care îşi va desfăşura activitatea”.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. PATRIOT

    joi, 27.03.2014 at 12:11

    Asa, si cine a aruncat gunoaiele alea acolo ? Doar nu primaru ? E foarte usor sa judeci , sa critici , sa dai vina pe alti , dar cand vine vorba de responsabilitate…. ne pisam pe ea.

  2. PATRIOT

    joi, 27.03.2014 at 12:19

    Noi toti suntem responsabili de orasul in care traim iar in momentul in care vedem pe cineva ca arunca o hartie , un chistoc , mai general isi arunca gunoiul pe strada pieton sau sofer fiind,cand vedem aceste acte de batjocura fata de noi cetatenii ce dorim un oras curat ar trebui sa-i raportam la organele abilitate , iar pentru remedierea acestor acte ar trebui aplicate amenzi grase . Asa ca nu va mai plangeti de ce vedeti in jur daca nu miscati un deget in vedea evitarii producerii acestor lucruri .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax