Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO – „Îți arăt că pot”: Jocurile copilăriei „reînviate” de sute de copii și adulți din Alba Iulia. Ludotecă cu jocuri, jucării și costume de petrecere la Liceul Sportiv

Publicat

11401081_531048097044715_2644729562925383328_n Elevi ai Liceului cu Program Sportiv Alba Iulia au derulat în ultimele două luni proiectul intitulat “Îți arăt că pot“, proiect finanţat de Fundaţia Comunitară Alba prin Programul YouthBank.

În cadrul acestui proiect echipa “Flash”, formată din 7 elevi ai Liceului cu Program Sportiv Alba Iulia – Lungoci Daniela, Fleșer Andreea, Șulumete Karina, Petrifălean Iuliana, Smajlovic Amela, David Paula, Danci Alexandru, coordonați de prof. Mirela Jurcă – a demarat o serie de activități pentru a „reînvia” jocurile copilăriei de altădată prin practicarea lor de către elevi si adulți, în detrimetrul telefonului, calculatorului, tabletei, a diferitelor gadgeturi care limitează dezvoltarea socio-emotionala a elevilor.

Plecând de la binecunoscutul obicei al copiilor, al tinerilor si al adulților de a utiliza în mod excesiv telefoanele mobile, de a prefera să își petreacă cea mai mare parte a timpului pe pagina de Facebook, de a petrece ore întregi în fața calculatorului sau a televizorului devenind sedentari, inventând scutiri medicale pentru a fugi de la ore, proiectul și-a propuns să demonstreze că mișcarea prin joc este esențială pentru organism, că poate duce chiar la performanță, întrucât elevii liceului nostru sunt campioni naționali și câștigători de premii la baschet, handball, fotbal, atletism. Deasemenea proiectul și-a propus să valorifice potențialul creativ prin implicarea elevilor în diferite jocuri și creșterea gradului de socializare în rândul participanților.

Proiectul și-a propus promovarea unui stil de viață sănătos în rândul celor 350 de copii de 6-10 ani din cadrul liceului și a 20 de adulți. Prima etapă a proiectului a avut loc în data de 13 mai 2015, în incinta Liceului cu Program Sportiv Alba Iulia, unde a avut loc lansarea proiectului” Îți arăt că pot”.

Echipa a amenajat standuri unde a oferit pliante elevilor școlii, cu scopul de a informa publicul privind beneficiile practicarii sportului, prin jocuri de altădată, asupra sănătății și dezvoltării armonioase a organismului. Prin promovarea jocurilor în rândul elevilor echipa „Flash” a urmărit să realizeze o informarare a elevilor cu privire la importanța jocurilor în detrimentul folosirii telefoanelor mobile și a internetului.

În data de 17 mai a avut loc a doua activitate a proiectului „Îți arăt că pot”, organizată de echipa Flash în Cetatea Alba Carolina, în zona statuii lui Mihai Viteazul. Echipa Flash, fiind dornică de o schimbare în comunitate, și-a ales ca obiectiv combaterea vieții sedentare și promovarea unui stil de viață sănătos în rândul copiilor și al adulților.

Astfel, elevii au realizat un stand în aer liber unde au reușit să convingă 20 de adulți, trecători, să renunțe pentu un timp scurt la telefon și să încerce să-și aducă aminte de cea mai frumoasă perioadă a vieții, copilaria.

Persoanele care au acceptat provocarea echipei (cea de a renunța la telefon) au fost rugate să explice unul din jocurile copilăriei lor și apoi să-l joace cu membrii echipei. Participanții și-au adus aminte cu zâmbetul pe buze de perioada frumoasă a copilariei lor și au dovedit că pot renunța la telefon făcând alte activități mai plăcute.

11377115_531047170378141_1523254893531200635_n De-a lungul proiectului, Echipa Flash și-a lărgit orizontul copilariei, astfel fiind bine pregătită pentru a crea o zi specială pentru cei mici cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului.

Astfel, în data de 3 iunie, s-a desfășurat ultima activitate din cadrul proiectului, “Festivalul Copilariei“ fiind un eveniment plin de culoare, magie, personaje de poveste și multă joacă, organizat în sala de sport și în curtea Liceului cu Program Sportiv din Alba Iulia. La acest eveniment au luat parte Dorin Sava, directorul Fundației Comunitare Alba, Simona Fara și Georgiana Costea, voluntari YouthBank, dar și directorul Liceului cu Program Sportiv, prof. Nicușor Marcu.

Elevii liceului din clasele 0-IV s-au putut bucura de personajele de basm, pentru că membrii echipei “ Flash” s-au costumat în personaje îndrăgite de cei mici: Elsa, Albă ca Zăpada, Minnie, Mikey, Doctorița Plușica și Clovnii au luat locul membrilor echipei, iar fiecare personaj a pregatit câte un joc pentru copii. În pauza mare, elevii au avut parte de multe surprize: magicieni și mascote au intreținut atmosfera, iar o ploaie de baloane a invadat curtea liceului. În final, cei 350 de participanți au fost premiați cu diplome și medalii.

În urma activităților, echipa de proiect a dorit ca cei 350 de copii și cei 20 de adulți să conștientizeze importanța jocurilor în detrimentul telefoanelor, calculatorului și altor gadget-uri la modă. În urma acestui proiect finanțat de Fundaţia Comunitară Alba, Liceul cu Program Sportiv beneficiază acum de o Ludotecă, o sală dotată cu diferite jocuri, jucării și costume de petrecere pentru copii, special amenajată pentru beneficiarii școlii. Ludoteca liceului nostru va fi un centru recreativ, educativ, social și cultural, care va funcționa ca și parte a educației nonformale.

Pe viitor, echipa „Flash” își dorește să se ocupe de activitățile din Ludotecă și de zonele funcționale ale acesteia: un spațiu dedicat pentru joc, dotat cu o bibliotecă de jocuri (de masă, dinamice, jocuri educative, de logică, de tranzacții, pentru dezvoltarea atenției, memoriei, constructoare, naționale și internaționale, etc.), un spațiu dedicat activităților de laborator, dotat cu materialele necesare pentru realizarea atelierelor de creație, de lectură, sportiv, de relaxare, de artă teatrală, un spațiu dedicat activităților de ludoterapie, ce cuprinde materiale destinate recuperării dificultăților emoționale (timiditate, anxietate, agresivitate), sociale și de comportament la copii prin joc.

Elevii care au participat activ în acest proiect important au achiziţionat competenţe valoroase şi necesare pentru dezvoltarea lor personală.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax