Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: La pas, pe plaiuri de poveste. Călător pe urmele uriaşilor, în Cheile Runcului din judeţul Alba

Publicat

cheile runc_10La câţiva paşi de agitaţia oraşelor, la limita judeţelor Alba şi Cluj, găsiţi peisaje spectaculoase, de o frumuseţe rară şi mai puţin cunoscute şi promovate. Sunt locuri ce ascund legende cunoscute de localnici şi transmise din generaţie în generaţie.

Vorbim despre Cheile Runcului, o arie protejată de interes național, situată în extremitatea de nord a judeţului Alba, la graniţa către judeţul Cluj, pe teritoriul comunei Ocoliş, între satele Lunca Largă în nord şi Runc, în sud.

Se află în partea de est a masivului Muntele Mare, pe cursul pârâului Ocolișului, afluent de stânga al Arieșului. Altitudinea maximă este de 982 m, în vârful care domină dinspre vest Cheile Runcului. Altitudinea minimă: 595 m (la intrarea pârâului Ocolișului în chei) și 500 m (la ieșirea pârâului din chei).

cheile runc_7Este o rezervație complexă, constituită dintr-un relief deosebit de pitoresc, un ansamblu de abrupturi, creste, țancuri și turnuri.

Aria protejată Cheile Runcului este inclusă în situl de importanţă comunitară Trascău și reprezintă cea mai spectaculoasă străpungere mofologică a crestei calcaroase Vulturese, nu atât prin lungimea lor, care nu depășește cu mult 1 km, cât prin amploarea dezvoltării pe verticală, energia de relief in perimetrul cheilor depășind uneori 450 m.

Chiar dacă nu eşti departe de civilizaţie – la aproximativ 50 de kilometri de Aiud şi Turda – şi ai acces dinspre DN75 Cîmpeni – Turda sau dinspre drumul judeţean Aiud – Buru, odată ajuns în Cheile Runcului, ai impresia că eşti doar tu şi natura. Este o zonă sălbatică, fascinantă.

cheile runc_2Localnicii îţi povestesc despre izvorul uriaşilor. Spun că, odinioară, de aici îşi astâmpărau setea uriaşii.

Legenda ar fi devenit mai cunoscută în urmă cu 20 de ani când un tânăr din localitate s-a înălţat brusc după ce a băut din izvorul de la Cheile Runcului.

Cei mai mulţi localnici au pus incidentul pe seama dezvoltării naturale a băiatului, însă unii dintre ei, curioşi să vadă dacă nu cumva apa are într-adevăr proprietăţi deosebite au băut la rândul lor din izvor. Spre surprinderea tuturor şi ei ar fi crescut în înălţime.

Apa a fost testată de un medic de la Cluj care le-ar fi spus localnicilor că este extraordinară. Chiar şi plantele stropite cu această apă ar duce-o mai bine.

O explicaţie pe care medicul ar fi oferit-o ar fi fost că ”proprietăţile apei de la Runc sunt asemănătoare cu cele ale unui dispozitiv radionic. Acesta, combinând elemente de radionică şi organicitate şi focalizând un flux energetic extrem de puternic încarcă apa în aşa măsură, încât după udarea cu lichidul astfel obţinut, plantele cresc vizibil mai repede”.

Legenda uriaşilor din Apuseni este unul dintre cele mai răspândite mituri despre această zonă a ţării. Familii de uriaşi ar fi trăit în mai multe locuri ale munţilor.

Una dintre acestea ar fi fost lăsată să trăiască de către regele dac Decebal cu condiţia să îi păzească comorile. Alţi uriaşi sunt menţionaţi în legătură cu legenda Detunatelor, două masive montane din comuna Bucium. Detunata Flocoasă şi Detunata Goală s-ar fi ”născut” în urma transformării în stană da piatră a doi uriaşi care se luptau cu zânele.

La pas pe plaiuri de poveste

Un tânăr fotograf din Alba Iulia promovează aceste locuri mai puţin cunoscute ale judeţului. Ionuţ Văidean surprinde în imagini peisaje spectaculoase din Alba, dorind să redescopere minunăţiile ascunse pe “plaiuri de poveste”.

“Locurile acestea ne aşteaptă pe noi toţi cei care iubim România şi care dorim să redescoperim minunăţiile lăsate moştenire de veacuri. Aici găseşti mereu câte o oază de linişte şi stare de bine. Un loc unde peisajele vechi de când lumea, împodobite cu ierburi frumos mirositoare şi străjuite sub zbor de uliu ori cântec de greier te fac să gândeşti liber şi să iubeşti şi mai mult viaţa”, spune Ionuţ Văidean.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax